W tym artykule:

  1. Jak zrobić pasztet z kani?
  2. Pasztet z kani - 1 dodatek, który zmienia wszystko
  3. Prosty przepis na pasztet z kani
Reklama

Nie ma nic lepszego na kanapkę niż kremowy, aromatyczny pasztet, ale nie każdy wie, że takie cudo można zrobić bez grama mięsa. Wystarczą tylko skarby z lasu, czyli sezonowe kanie. Większość zna je tylko w wersji usmażonej na patelni jak kotlety, ale okazuje się, że przygotowany z nich pasztet to coś 100x lepszego. Zobaczcie, jak przygotować taki pasztet z kani i czym go doprawić, aby zachwycił każdego.

Jak zrobić pasztet z kani?

Choć pasztet z kani może wielu osobom brzmieć dziwnie, to tak przygotowane smarowidło na kanapki smakuje jeszcze ciekawiej niż jakikolwiek mięsny przepis. Wszystko to dlatego, że grzyby mają mnóstwo obłędnego smaku, a ich konsystencja sprawia, że są fantastyczną bazą do przygotowania kremowej, wilgotnej masy. Samo przygotowanie takiego przysmaku nie jest jednak trudne, bo kanie trzeba tylko usmażyć na maśle razem z cebulką, a następnie zmielić i wymieszać z jajkami, śmietanką oraz bułką tartą. Potem taką masę od razu możemy przełożyć do foremki i upiec, ale warto zastosować tu jeszcze 1 sekretny składnik. Bez niego pasztet z kani też się uda, ale z nim wyjdzie 100x smaczniejszy.

flaczki z kani

Pasztet z kani - 1 dodatek, który zmienia wszystko

Do gotowej masy z kani, jajek, śmietanki i bułki tartej możecie dodatkowo dorzucić uprażone i posiekane orzechy laskowe, a dzięki nim pasztet zyska ciekawszą strukturę i jeszcze głębszy smak oraz aromat. Będą one bowiem przyjemnie chrupały podczas każdego kęsa, a to idealne zbalansowe kremową konsystencję grzybowej pieczeni. Na kilogram kani wystarczy już 100 g orzeszków, a dokładne proporcje reszty składników znajdziecie w przepisie poniżej.

Receptura ta pochodzi z facebookowego profilu @chefMaxgotujeznatury i zachwyciła nas od pierwszego wejrzenia. Poniżej zamieszczamy więc nie tylko listę składników i proces przygotowania, ale dołączamy też zdjęcie gotowego przysmaku.

Kanie

Prosty przepis na pasztet z kani

Składniki:

  • 1 kg kapeluszy kani,
  • 3 duże cebule,
  • ok 100 g masła klarowanego,
  • 3 jajka,
  • ok 100 ml śmietanki 36%,
  • ok 100 g orzechów laskowych,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kanie dokładnie oczyśćcie, pokrójcie i podsmażcie partiami na maśle klarowanym. Gdy puszczą już wodę i zaczną się rumienić, możecie odkładać je do miski i wsypywać na patelnię kolejną porcję.
  2. Tak usmażcie wszystkie grzyby, a potem na tę samą patelnię wrzućcie pokrojoną w piórka cebulkę. Podsmażoną cebulę również przerzućcie do miski z kaniami. Całość odstawcie do wystudzenia.
  3. Patelnię wytrzyjcie do sucha i wrzućcie na nią orzechy laskowe. Prażcie je, aż zaczną pięknie pachnieć i lekko zbrązowieją. Uprażone orzechy posiekajcie nożem na mniejsze kawałki.
  4. Jajka wybijcie do dwóch misek, oddzielając białka od żółtek. Przestudzone grzyby z cebulką odciśnijcie dokładnie z całej wody, a następnie przepuśćcie dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Do takiej masy dodajcie 3 żółtka jaj, śmietankę, uprażone orzechy oraz sól i pieprz.
  5. Białka jaj natomiast ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do już wymieszanej masy, delikatnie łącząc wszystko. Na koniec dodawajcie stopniowo po trochu bułki tartej, mieszając, aż konsystencja będzie taka jak na pasztet mięsny.
  6. Masę na pasztet z kani przelejcie do natłuszczonej foremki i pieczcie w 180 stopniach przez około 40 minut.

Reklama

Źródło: Facebook.com/chefMaxgotujeznatury

kotlety z kani
Reklama
Reklama
Reklama