Pasztet z kani w smaku nie ma sobie równych. Chrupiący dodatek z drzewa podbija smak 10-krotnie

W tym artykule:
- Jak zrobić pasztet z kani?
- Pasztet z kani - 1 dodatek, który zmienia wszystko
- Prosty przepis na pasztet z kani
Nie ma nic lepszego na kanapkę niż kremowy, aromatyczny pasztet, ale nie każdy wie, że takie cudo można zrobić bez grama mięsa. Wystarczą tylko skarby z lasu, czyli sezonowe kanie. Większość zna je tylko w wersji usmażonej na patelni jak kotlety, ale okazuje się, że przygotowany z nich pasztet to coś 100x lepszego. Zobaczcie, jak przygotować taki pasztet z kani i czym go doprawić, aby zachwycił każdego.
Jak zrobić pasztet z kani?
Choć pasztet z kani może wielu osobom brzmieć dziwnie, to tak przygotowane smarowidło na kanapki smakuje jeszcze ciekawiej niż jakikolwiek mięsny przepis. Wszystko to dlatego, że grzyby mają mnóstwo obłędnego smaku, a ich konsystencja sprawia, że są fantastyczną bazą do przygotowania kremowej, wilgotnej masy. Samo przygotowanie takiego przysmaku nie jest jednak trudne, bo kanie trzeba tylko usmażyć na maśle razem z cebulką, a następnie zmielić i wymieszać z jajkami, śmietanką oraz bułką tartą. Potem taką masę od razu możemy przełożyć do foremki i upiec, ale warto zastosować tu jeszcze 1 sekretny składnik. Bez niego pasztet z kani też się uda, ale z nim wyjdzie 100x smaczniejszy.

Pasztet z kani - 1 dodatek, który zmienia wszystko
Do gotowej masy z kani, jajek, śmietanki i bułki tartej możecie dodatkowo dorzucić uprażone i posiekane orzechy laskowe, a dzięki nim pasztet zyska ciekawszą strukturę i jeszcze głębszy smak oraz aromat. Będą one bowiem przyjemnie chrupały podczas każdego kęsa, a to idealne zbalansowe kremową konsystencję grzybowej pieczeni. Na kilogram kani wystarczy już 100 g orzeszków, a dokładne proporcje reszty składników znajdziecie w przepisie poniżej.
Receptura ta pochodzi z facebookowego profilu @chefMaxgotujeznatury i zachwyciła nas od pierwszego wejrzenia. Poniżej zamieszczamy więc nie tylko listę składników i proces przygotowania, ale dołączamy też zdjęcie gotowego przysmaku.

Prosty przepis na pasztet z kani
Składniki:
- 1 kg kapeluszy kani,
- 3 duże cebule,
- ok 100 g masła klarowanego,
- 3 jajka,
- ok 100 ml śmietanki 36%,
- ok 100 g orzechów laskowych,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kanie dokładnie oczyśćcie, pokrójcie i podsmażcie partiami na maśle klarowanym. Gdy puszczą już wodę i zaczną się rumienić, możecie odkładać je do miski i wsypywać na patelnię kolejną porcję.
- Tak usmażcie wszystkie grzyby, a potem na tę samą patelnię wrzućcie pokrojoną w piórka cebulkę. Podsmażoną cebulę również przerzućcie do miski z kaniami. Całość odstawcie do wystudzenia.
- Patelnię wytrzyjcie do sucha i wrzućcie na nią orzechy laskowe. Prażcie je, aż zaczną pięknie pachnieć i lekko zbrązowieją. Uprażone orzechy posiekajcie nożem na mniejsze kawałki.
- Jajka wybijcie do dwóch misek, oddzielając białka od żółtek. Przestudzone grzyby z cebulką odciśnijcie dokładnie z całej wody, a następnie przepuśćcie dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Do takiej masy dodajcie 3 żółtka jaj, śmietankę, uprażone orzechy oraz sól i pieprz.
- Białka jaj natomiast ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do już wymieszanej masy, delikatnie łącząc wszystko. Na koniec dodawajcie stopniowo po trochu bułki tartej, mieszając, aż konsystencja będzie taka jak na pasztet mięsny.
- Masę na pasztet z kani przelejcie do natłuszczonej foremki i pieczcie w 180 stopniach przez około 40 minut.
Źródło: Facebook.com/chefMaxgotujeznatury


