Pasztet z karpia będzie gwiazdą na świątecznym stole. Galareta wieńczy dzieło

Każdy wie, że karp to prawdziwy król na wigilijnych stołach, ale nie każdy lubi tę rybę w klasycznej odsłonie. Jeśli więc karp w galarecie czy smażony w panierce nie jest waszym ulubionym, koniecznie spróbujcie zrobić z niego pasztet, a pokochacie tę rybę na nowo. Kremowy przysmak zwieńczony pyszną galaretą nie tylko smakuje, ale i wygląda bosko, dlatego zawsze robi prawdziwą furorę wśród gości.
Pasztet z karpia - pyszne i efektowne danie na święta
Wigilia to czas, gdzie na stole zdecydowanie królują ryby. Jeśli jednak nie jesteście fanami śledzika czy karpia smażonego, wybierzcie rybny pasztet, a będziecie zachwyceni. Kremowy i delikatny pasztet z karpia z galaretką smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za rybami i świetnie prezentuje się na stole. Samo przygotowanie nie jest natomiast trudne i wystarczy tylko kawałek świeżej ryby oraz kilka niedrogich dodatków. Zobaczcie, jak zrobić pasztet z karpia i koniecznie spróbujcie.

Przepis na pasztet z karpia z galaretką
Składniki:
- 800 g karpia,
- 2 jajka,
- 1 czerstwa bułka,
- szklanka mleka,
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 por (biała część),
- 2 liście laurowe,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, a następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy aż lekko zmiękną. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy do niego kawałki karpia i gotujemy go na niewielkim ogniu przez około 20 minut. W tym momencie wyjmujemy z bulionu warzywa oraz kawałki ryby, a sam płyn przecedzamy.
W garnuszku gotujemy jedno z jajek na twardo, a w misce moczymy czerstwą bułkę w mleku. Ugotowanego karpia obieramy dokładnie z ości, a następnie kawałki ryby mielimy w maszynce razem z gotowanymi warzywami oraz obranym jajkiem na twardo.
Tak przygotowaną masę doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, a na koniec dodajemy odciśniętą bułkę, wbijamy surowe jajko i całość dokładnie mieszamy. Gotowy pasztet przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Gotowy pasztet z karpia odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W połowie szklanki wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy na chwilę, aby napęczniała. Następnie dodajemy ją do bulionu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretę wylewamy na górę pasztetu i odstawiamy foremkę do lodówki na kilka godzin.

