Każdy wie, że karp to prawdziwy król na wigilijnych stołach, ale nie każdy lubi tę rybę w klasycznej odsłonie. Jeśli więc karp w galarecie czy smażony w panierce nie jest waszym ulubionym, koniecznie spróbujcie zrobić z niego pasztet, a pokochacie tę rybę na nowo. Kremowy przysmak zwieńczony pyszną galaretą nie tylko smakuje, ale i wygląda bosko, dlatego zawsze robi prawdziwą furorę wśród gości.

Reklama

Pasztet z karpia - pyszne i efektowne danie na święta

Wigilia to czas, gdzie na stole zdecydowanie królują ryby. Jeśli jednak nie jesteście fanami śledzika czy karpia smażonego, wybierzcie rybny pasztet, a będziecie zachwyceni. Kremowy i delikatny pasztet z karpia z galaretką smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za rybami i świetnie prezentuje się na stole. Samo przygotowanie nie jest natomiast trudne i wystarczy tylko kawałek świeżej ryby oraz kilka niedrogich dodatków. Zobaczcie, jak zrobić pasztet z karpia i koniecznie spróbujcie.

kupowanie karpia

Przepis na pasztet z karpia z galaretką

Składniki:

  • 800 g karpia,
  • 2 jajka,
  • 1 czerstwa bułka,
  • szklanka mleka,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1 por (biała część),
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy, a następnie wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy aż lekko zmiękną. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy do niego kawałki karpia i gotujemy go na niewielkim ogniu przez około 20 minut. W tym momencie wyjmujemy z bulionu warzywa oraz kawałki ryby, a sam płyn przecedzamy.

W garnuszku gotujemy jedno z jajek na twardo, a w misce moczymy czerstwą bułkę w mleku. Ugotowanego karpia obieramy dokładnie z ości, a następnie kawałki ryby mielimy w maszynce razem z gotowanymi warzywami oraz obranym jajkiem na twardo.

Tak przygotowaną masę doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, a na koniec dodajemy odciśniętą bułkę, wbijamy surowe jajko i całość dokładnie mieszamy. Gotowy pasztet przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Gotowy pasztet z karpia odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Reklama

W połowie szklanki wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy na chwilę, aby napęczniała. Następnie dodajemy ją do bulionu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretę wylewamy na górę pasztetu i odstawiamy foremkę do lodówki na kilka godzin.

Reklama
Reklama
Reklama