Szpajza, nazywana też śpajza lub ajerszpajza, to kultowy deser kuchni śląskiej. Choć obecnie nie jest już tak popularny, to dawniej można było go spotkać na każdym weselu, chrzcinach czy innej rodzinnej uroczystości. Jeśli jeszcze nie słyszeliście o tym przysmaku, zobaczcie, z czego się składa i jak zrobić go krok po kroku.

Reklama

Co to jest szpajza?

Najprościej mówiąc jest to kremowy deser na bazie jajek, dlatego też mówi się, że szpajza wywodzi się z przepisu na kogel-mogel. Tutaj ważnym składnikiem jest jednak żelatyna, więc gotowy deser w konsystencji bardziej przypomina delikatny piankowy mus i niektórzy porównują go nawet do włoskiej panna cotty. Ten przysmak można spotkać w wielu smakach, choć zdecydowanie najpopularniejsza jest szpajza cytrynowa i czekoladowa. Pojawia się też jednak wersja truskawkowa, waniliowa czy wiśniowa. Wypróbujcie przepis podstawowy, a potem testujcie inne smaki i wybierzcie swój ulubiony.

pianka

Szpajza - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pół szklanki wody,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Jajka należy najpierw dokładnie sparzyć, a następnie oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem aż zamienią się w jasną, puszystą masę. Następnie delikatnie mieszamy obie "pianki" nie używając już miksera, tylko łącząc ostrożnie wszystko łyżką.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, a następnie lekko podgrzewamy mieszankę, aby wszystko się dobrze rozpuściło. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do jajecznej pianki, ciągle miksując na niskich obrotach.

Reklama

Pod koniec mieszania dolewamy sok z cytryny, a następnie przelewamy gotowy deser do pucharków. Tak przygotowana szpajza powinna teraz już tylko trafić do lodówki i chłodzić się przez co najmniej 3 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama