W tym artykule:

  1. Jak zrobić piankowe ciasto bez pieczenia?
  2. Piankowe ciasto - przepis
  3. Piankowe ciasto bez pieczenia - dodatki
Reklama

Czasem nachodzi nas nagła ochota na deser do kawy lub wybierają się do nas goście, a my nie mamy nic na poczęstunek. W takich sytuacjach nie mamy czasu na domowe kruche ciasto, drożdżówkę, czy biszkopt i z pomocą przychodzi przepis na piankowe ciasto bez pieczenia. Ten przysmak powstaje tylko z 3 składników, a przygotowania zajmują dosłownie parę chwil, bo całą resztę robi już za was lodówka. Piankowe ciasto jest więc banalnie proste i szybkie, ale przy tym też przepyszne i pięknie prezentujące się na stole. Zapiszcie sobie proporcje i koniecznie odtwórzcie to cudo w swoich kuchniach.

Jak zrobić piankowe ciasto bez pieczenia?

Aby przygotować taką piankę bez pieczenia, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, bo wystarczy tylko śmietanka kremówka, kolorowe galaretki i ulubione herbatniki. Do tego jeszcze oczywiście wrząca woda, w której rozpuścimy galaretkę, ale poza tym nie potrzeba już nic więcej. Sam proces przygotowania jest równie prosty i krótki jak lista składników, a wszystko zajmie wam tylko chwilkę.

Musicie bowiem tylko rozpuścić i wystudzić galaretki, a następnie ubić śmietankę kremówkę na sztywno i połączyć ją z tężejącą owocową masą. Całość wylewamy na herbatnikowy spód, a potem trzeba już tylko cierpliwie poczekać, aż nasze galaretkowe ciasto schłodzi się w lodówce i odpowiednio stężeje, nabierając piankowej konsystencji.

Na sam koniec na górze ląduje druga galaretka o innym smaku i kolorze, która jest już porządnie wystudzona i lekko tężejąca. Potem znów chłodzimy całość w lodówce i gotowe. Zobaczcie dokładne proporcje i bierzcie się za przygotowania.

pianka

Piankowe ciasto - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ulubionych herbatników,
  • 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 3 galaretki (2 o smaku cytrynowym i 1 truskawkowa),
  • 1 l wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Dwie galaretki cytrynowe wsypujemy do miski i zalewamy 0,5 l wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. W międzyczasie spód blachy wykładamy herbatnikami. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania powoli wlewamy wystudzoną, gęstniejącą galaretkę cytrynową. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na spód z herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aż piankowa masa stężeje.
  3. Gdy pianka w lodówce już dobrze stężeje, zaczynamy przygotowywać na wierzch galaretkę truskawkową, czyli rozpuszczamy jedno opakowanie proszku w 0,5 l wrzątku, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na schłodzoną piankę i całość znów wstawiamy do lodówki.

Piankowe ciasto bez pieczenia - dodatki

Aby piankowe ciasto bez pieczenia wyglądało i smakowało jeszcze lepiej, możecie podkręcić przepis kilkoma dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się świeże sezonowe owoce, choć nie wszystkie. Pamiętajcie, aby do galaretkowych deserów nigdy nie dodawać ananasa, kiwi oraz mango, gdyż zawierają one specyficzne enzymy, które powodują, że żelatyna nie tężeje.

Reklama

Innym pomysłem na urozmaicenie takiej pianki może być zamiana wierzchniej warstwy galaretki truskawkowej na rozpuszczoną czekoladę. Możecie użyć do tego zarówno tej mlecznej, deserowej, jak i białej tabliczki, a jedyne, co musicie zrobić, to połamać ją na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Potem płynną czekoladę wylewamy na stężałą masę śmietanowo-galaretkową i odstawiamy ciasto do całkowitego zastygnięcia polewy. Oprócz tego gotowe ciasto piankowe w czekoladzie można też posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi, a w te sposób otrzymamy jeszcze pyszniejszy smak i piękniejszy wygląd.

pianka ze skyru
Reklama
Reklama
Reklama