Pieczarki często służą nam w kuchni do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, gulaszy czy mięs. Często wykorzystujemy je także, przygotowując farsze do naleśników, tart na słono czy zapiekanek. Tomasz Strzelczyk ma na nie jednak inny, jeszcze smaczniejszy pomysł. Zobaczcie, jak powstaje jego pieczarkowa zakąska, a od razu nabierzecie ochoty, aby jej spróbować.

Reklama

Co zrobić z pieczarek? Pomysł Tomka Strzelczyka

Ulubiony kucharz internautów bierze porządną ilość grzybów i robi z nich pieczarkową zakąskę, czyli pieczarki ze słoika marynowane z dodatkiem marchwi, cebulki, czosnku i chili. Taki przysmak ze słoika nie wymaga gotowania żadnej zalewy, gdyż wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać z olejem, octem, cukrem i pieprzem, a następnie odstawić na 1 dobę i gotowe.

Jak obrać pieczarki?

Zanim jednak zaczniemy przygotowania, najpierw musimy dokładnie oczyścić grzyby. Jak to zrobić? Niektórzy myją je pod wodą, a inni skrobią nożykiem, jednak Tomek Strzelczyk ma jeszcze lepszy sposób. Kucharz pokazuje, że wystarczy wsypać pieczarki do miski, zasypać je mąką, a następnie zalać wszystko wodą. Teraz trzeba już tylko dokładnie wymyć grzyby dłońmi, a wszelkie zanieczyszczenia łatwo odejdą i opadną na dno miski. Na koniec płuczemy grzyby i gotowe.

śledzie

Pieczarkowa zakąska - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,2 kg pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 biała cebula,
  • duża garść ząbków czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 50 ml octu spirytusowego 10%,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Dokładnie umyte pieczarki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4 minuty. Następnie grzyby odsączamy i przekładamy do miski. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie piórka. Czosnek również obieramy i drobno siekamy, podobnie jak papryczkę chili, a marchew obieramy i ścieramy na tarce.

Reklama

Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia z pieczarkami i dodajemy również olej, ocet, cukier oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do słoików. Wypełnione naczynia mocno zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 24 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama