Pieczone mięsa - schab, karkówka, boczek i nie tylko

Pieczone mięso wielokrotnie podawane jest na rodzinne uroczystości albo na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Jako przystawka mięso pieczone nadziewane spotyka się na weselach, chrzcinach lub przyjęciach komunijnych. Takie mięso z piekarnika faszeruje się grzybami, suszonymi owocami (morele, żurawina, śliwki to tylko niektóre z nich) albo suszonymi pomidorami. W ten sposób przygotowane pieczone mięso przyda się na chleb, aby przyrządzić kanapki. Podpowiadamy, jak przygotować mięso do pieczenia.
Zobacz także: przepisy na karkówkę
Jak zamarynować mięso do pieczenia?
Istnieje wiele sposób, aby przygotować soczyste mięso z piekarnika. Jednym z nich jest zastosowanie maślanki. Ten łatwo dostępny produkt użyty jako marynata do kurczaka sprawi, że po upieczeniu mięso będzie miało rumianą skórkę oraz będzie miękkie i delikatne w środku. Kolejnym sposobem na pyszne mięso pieczone jest wykorzystanie solanki z dodatkiem przypraw. Tutaj sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz pokrojony w plastry czosnek i cebula. Mięso wkładamy do wybranej marynaty umieszczonej w torebce strunowej lub pojemniku wielokrotnego użytku. Najlepiej wstawić mięso do marynowania na całą noc lub przynajmniej na 6 godzin.
W jakiej temperaturze piec mięso?
Przepis na dobre mięso pieczone poza użyciem odpowiedniej marynaty podkreśla dobór temperatury. Na początek zamarynowane mięso należy obsmażyć z obu stron w żaroodpornym naczyniu. Następnie trzeba mięso do pieczenia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, a po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 170. Dobrze, aby mięso pieczone było przykryte od góry dopasowaną do naczynia pokrywką. Wtedy powstanie mięso duszone w piekarniku. Po około godzinie odkrywamy pieczone mięso i pieczemy jeszcze kwadrans, aż wierzch apetycznie się zarumieni. Powstały mięsny wywar, można zagęścić i stworzyć domowy sos pieczeniowy. Takie mięso pieczone na obiad z sosem i z ziemniakami z pewnością znajdzie smakoszy. W galerii umieściliśmy kolejne przepisy na mięso pieczone.
1 z 8

Schab pieczony
Chyba pierwsze danie, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o pieczonym mięsie. Schab pieczony ma rzesze fanów, ponieważ jest mięsem niezbyt tłustym, zwykle pozbawionym przerostów i po prostu smacznym.
A przy tym świetnie sprawdza się w wersji kanapkowej, np. z musztardą. Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na schab - m.in. w mleku, ze śliwką i morelą albo obłożony boczkiem: Schab pieczony - 10 sprawdzonych sposobów
2 z 8

Pieczeń korzenna
Aby przyrządzić pieczeń korzenną używamy wołowiny zrazowej i szpikujemy ją kawałeczkami słoniny lub boczku. Dzięki temu mięso nie będzie zbyt suche.
Jeśli chcemy, żeby nasza pieczeń była bardziej dymna w smaku, wybierzmy boczek wędzony. Do marynaty z kolei dodajmy goździki, jałowiec i ziele angielskie.
3 z 8

Pieczony boczek
Tłuściutki i pełen smaku. Nasz boczek możemy upiec, nacierając go marynatą i wkładając do naczynia żaroodpornego w całości - tak powstanie np. boczek z cydrem i jabłkami.
Albo, jeśli jest wyjątkowo gruby, przetnijmy go wzdłuż, dodajmy marynatę, a potem zwińmy jak roladę. Tak pieczony boczek będzie nie tylko pyszny, ale i widowiskowy.
4 z 8

Pieczeń rzymska
Zamiast jednolitego kawałka mięsa, możemy przygotować pieczeń rzymską z mięsa mielonego. Wybieramy je według uznania - wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, a nawet drobiowe dobrze się sprawdzi.
Masę przygotowujemy tak samo jak na kotlety mielone, doprawiamy podsmażoną cebulką. Do środka pieczeni wkładamy ugotowane na twardo jajka. Pieczeń rzymska będzie dobra także bez niego. Ciekawą wariacją na temat jest też pieczeń rzymska z mozzarellą, do środka oprócz sera dodajmy warzywa, takie jak pomidory i papryka.
5 z 8

Szynka pieczona
A może tak upiec szynkę? Pocięta w cienkie plasterki wkomponuje się w półmisek wędlin, z kolei podana na ciepło z ziemniakami, będzie idealna na obiad. Szynka pieczona może być przyrządzona na wiele sposobów.
Klasycznie upieczemy ją w całości, natartą ziołami. Ale warto też poeksperymentować i zrobić szynkę pieczoną w cieście drożdżowym ze złocistą skorupką albo szynkę w miodzie i cynamonie. Takie szynki będą również pięknie wyglądać na stole.
6 z 8

Pieczeń drobiowa
To opcja dla osób szukających czegoś nieco lżejszego niż wołowina i wieprzowina. Pieczeń drobiowa daje nam wiele możliwości. My polecamy zmielić mięso, do środka włożyć nieco zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona), a całą pieczeń obłożyć plasterkami boczku.
Warto wypróbować inne mięso niż kurczaka. Pieczeń z indyka w sosie będzie delikatna, a przy tym unikniemy częstego przy indyku zbytniego wysuszenia mięsa.
7 z 8

Pieczeń cielęca
Nie macie pomysłu na pieczeń? Postawcie na cielęcinę. Jest miękka i pyszna. My podamy ją w wersji nieco bardziej niż zwykle egzotycznej. Oprócz marchewki i szalotki użyjemy dużej ilości czosnku i skórki pomarańczowej.
Zaserwujmy taką pieczeń cielęcą z marchewką na półmisku lub w naczyniu, w którym się piekła - plastry polejmy sosem z pieczenia. Możemy też przygotować kopytka kładzione z koperkiem jako dodatek.
8 z 8

Kaczka pieczona
Na świąteczny obiad możemy też przygotować kurczaka lub kaczkę pieczone w całości. To dobry pomysł, jeśli mamy wielu gości. Każdy z nich będzie mógł wybrać pasujący mu kawałek mięsa.
Przygotujmy kaczkę pieczoną z jabłkami - nafaszerujmy ją cząstkami owoców, tymiankiem i imbirem. Plusem pieczenia całego ptaka jest to, że do mięsa możemy zjeść też aromatyczny farsz.

