Pieczone udka będą soczyste i rumiane jak nigdy. Wystarczy, że upieczecie je w ten sposób

W tym artykule:
- Jak przyprawić udka z kurczaka do pieczenia?
- Jak upiec udka z kurczaka, żeby były soczyste?
- Ile czasu piecze się podudzia z kurczaka?
Pieczone podudzia z kurczaka, nazywane też udkami lub pałkami, to jeden z ulubionych pomysłów na codzienny obiad. Co zrobić, aby były soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz? Wystarczy je upiec, ale w nieco inny sposób niż zazwyczaj. Nie potrzebujecie do tego blachy, naczynia żaroodpornego, ani folii aluminiowej. Wystarczy tylko ruszt. Zobaczcie, jak zrobić podudzia w piekarniku, a już zawsze będziecie stosowali tę metodę.
Jak przyprawić udka z kurczaka do pieczenia?
Dobre mięso to dobra marynata, dlatego zanim upieczemy pałki, najpierw musimy je przyprawić. Jak zamarynować udka z kurczaka do pieczenia? Krok pierwszy to ich dokładne umycie i delikatne osuszenie ręcznikiem papierowym. Następnie przygotowujemy marynatę z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i soku z cytryny. Wszystko mieszamy i dorzucamy zioła oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek oraz oregano. Taką podstawową mieszankę możemy urozmaicić również innymi dodatkami, takimi jak musztarda, miód czy sos sojowy.
Gotową marynatę dokładnie wcieramy w każdy fragment kurczaka, a kiedy podudzia będą już całkowicie pokryte mieszanką, wstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dopiero tak przygotowane pałki możemy piec.

Jak upiec udka z kurczaka, żeby były soczyste?
Jak zrobić chrupiące pałki z kurczaka w piekarniku? Jest na to genialny sposób, o którym nie każdy słyszał. Wystarczy rozłożyć je na kratce, a następnie wcisnąć ich kostki pomiędzy szczebelki rusztu. Kiedy wszystkie podudzia będą już umocowane, podnosimy kratkę i mocujemy ją w piekarniku. W ten sposób wszystkie kawałki kurczaka będą zwisały, a tym samym równomiernie się piekły.
Ten trik krąży po sieci już od kilku lat i co jakiś czas wraca w nowej odsłonie. Tym razem mogliśmy go zobaczyć na Tik Toku. Krótkie wideo, opublikowane przez użytkownika @likablehacks, szybko stało się hitem i obecnie ma już ponad 113 milionów odsłon.
Ile czasu piecze się podudzia z kurczaka?
Takie wiszące pałki z piekarnika pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Aby były jeszcze bardziej przypieczone, na ostatnie 5 minut można dodatkowo włączyć termoobieg. Z piekących się udek, będzie wytapiał się tłuszcz, dlatego musimy pamiętać, aby umieścić pod rusztem blachę, na którą będzie ściekał. Dobrym pomysłem jest rozłożenie na niej ulubionych warzyw lub frytek. Tłuszcz, wytapiający się z podudzi, sprawi, że będą one doskonale wypieczone, a dodatkowo przejdą smakiem i aromatem kurczaka.

