W tym artykule:

  1. Jak zrobić sos pomidorowy w piekarniku?
  2. Pieczony sos pomidorowy - przepis
  3. Z czym podawać pieczony sos pomidorowy?
Reklama

Sos pomidorowy do słoików na zimę przydaje się w każdym domu. Gdy nie mamy czasu lub ochoty na szykowanie wymyślnych obiadów, wystarczy tylko odkręcić słoiczek i ugotować makaron, a pyszny i sycący posiłek powstanie w dosłownie 10 minut. Aby jednak nie poświęcać kilku godzin na gotowanie pomidorów w wielkim garze i stałe mieszanie, wykorzystajcie sprytny patent z piekarnikiem. Dzięki temu domowy sos pomidorowy powstanie niemal sam i do tego będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Jak zrobić sos pomidorowy w piekarniku?

Aby szybko i sprawnie przygotować całą górę słoików z domowym sosem pomidorowym, skorzystajcie ze sprytnego patentu, który podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @spelniaj.swoje.marzenia. W krótkim wideo autorka pokazuje, jak robi sos pomidorowy w piekarniku, bez żadnego mieszania w garze. Wystarczy tylko wrzucić do naczynia żaroodpornego pokrojone pomidory, cebulę, czosnek i zioła, a następnie skropić całość oliwą i doprawić solą oraz cukrem.

Potem całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godzinę i zostaje już nam tylko zblendować warzywa na pyszny, aromatyczny i gładziutki sos. Tak przygotowany wychodzi on jeszcze bardziej pachnący i pełen smaku, gdyż pieczone warzywa lekko się karmelizują i zyskują dodatkowy aromat. Blendowanie zapewnia też doskonałą aksamitną konsystencję, która pięknie utula potem makaron, ryż, mięsa, czy wszelkiego innego rodzaju dania.

Zobaczcie więc dokładne proporcje wszystkich składników w przepisie poniżej i obejrzyjcie króciutki film, na którym najlepiej widać jak idealny wychodzi taki domowy sos. Gdy napatrzycie się na to wideo z pewnością nabierzecie na niego ochoty.

sos pomidorowy do słoików

Pieczony sos pomidorowy - przepis

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • garść świeżych liści bazylii (opcjonalnie można też dodać świeży tymianek oraz oregano).

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie je w ósemki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w ćwiartki, a ząbki czosnku pozbawcie skórki i zostawcie w całości lub ewentualnie podzielcie na połówki.
  2. Wszystkie warzywa przesypcie do naczynia żaroodpornego i polejcie oliwą. Połóżcie też na wierzchu ulubione zioła i posypcie przyprawami.
  3. Całość przemieszajcie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni. Warzywa pieczcie przez około godzinę, a następnie przełóżcie do blendera i zmiksujcie na gładki sos.
  4. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy przelejcie do czystych, wyparzonych słoików i dokładnie zakręćcie ich wieczka.
  5. Gotowe słoiki z sosem ustawcie do góry dnem i zostawcie tak do całkowitego wystudzenia. Potem dodatkowo możecie je pasteryzować przez 15 minut, aby mieć pewność, że postoją przez całą zimę w spiżarni lub piwnicy.

Źródło: Instagram.com/spelniaj.swoje.marzenia/

Reklama

Z czym podawać pieczony sos pomidorowy?

Tak przygotowany pieczony sos pomidorowy wychodzi jeszcze bardziej aromatyczny i pełen smaku, niż ten gotowany w garnku, więc genialnie sprawdzi się jako baza do wszelkiego rodzaju szybkich dań. Oczywiście najprościej jest po prostu wymieszać go z ugotowanym makaronem, a w kilka minut uzyskamy gotowy obiad. Jeśli jednak pasta wam się znudzi, możecie wykorzystać taki sos pomidorowy jako bazę do różnego rodzaju potrawek, gulaszy, zup, czy szybkiego leczo. Idealnie sprawdzi się on też jako ekspresowy sos pomidorowy go gołąbków, pieczonych mięs, czy różnego rodzaju zapiekanek.

sos pomidorowy do słoików
Reklama
Reklama
Reklama