Piernikowy sernik baskijski robię tylko w Air Fryer. Test przed świętami zdaje na 100%

W tym artykule:
- Air Fryer z Lidla - niezawodny sprzęt dla każdego gospodarstwa domowego
- Jak zrobić piernikowy sernik baskijski z air fryer?
Niektórzy tak kochają święta bożonarodzeniowe, że odliczają dni w kalendarzu niemal cały rok. Dla mnie to czas, gdy testuję wypieki oraz przepisy, które chcę zaprezentować w święta. Jednym z nich jest niezawodny sernik baskijski z air fryera, który wam szczerze polecam. Ale nie jest to zwyczajny sernik, bo dołożyłam do niego piernikowy smak. To połączenie to spełnienie marzeń każdego łasucha. W 1 cieście ma 2 świąteczne ciasta, piernik i sernik. A dodatkowo nawet nie odpalam piekarnika. Czego chcieć więcej? Najlepiej od razu zróbcie z podwójnej porcji!

Air Fryer z Lidla - niezawodny sprzęt dla każdego gospodarstwa domowego
Air fryer z Lidla to świetna inwestycja na lata. Pozwala o wiele szybciej przygotować potrawy, które mają chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Nie musimy dolewać oleju, smalcu czy masła, aby miały niepowtarzalny aromat i teksturę. Nadaje się również do grillowania, pieczenia i smażenia. Wyświetlacz dotykowy LED z 8 wstępnie ustawionymi programami to idealna opcja dla tych, którzy szukają łatwych rozwiązań. Koszyk i patelnia do smażenia z powłoką zapobiegającą przywieraniu i możliwością mycia w zmywarce skraca czas czyszczenia oraz nerwy. Regulacja temperatury: od 80 do 200°C sprawia, ze dopasujemy jej możliwości do potraw.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:
Frytkownicę mam niecały miesiąc i jestem nią zachwycona (nie rozumiem teraz, dlaczego wcześniej bez niej funkcjonowałam). Świetny stosunek ceny do wydajności. Sterowanie na ekranie dotykowym jest naprawdę łatwe i logiczne, ale sposób przygotowania można wybrać z gotowych programów. Nie ma potrzeby wstępnego podgrzewania. Jedzenie jest gotowe szybko, dobrze smakuje i jest zaskakująco soczyste nawet bez kropli oleju (np. stripsy, skrzydełka czy smażony ser). Konserwacja/czyszczenie trwa kilka minut, a brak zapachu spalonego oleju zamyka listę moich „ZA”. Nie widzę jeszcze nic "przeciw", więc zamówię jako prezent do nowego mieszkania.
Dotarł bardzo szybko i robi dokładnie to, co powinien. Duży kosz, nieprzywierający i łatwy do czyszczenia. Touchpad jest prosty, 200°C jest całkowicie wystarczające, zaprogramowane programy są dobrze przygotowane. Idealny dla całej rodziny!
Byliśmy sceptycznie nastawieni do frytkownicy i chcieliśmy ją wypróbować przed zakupem drogiego sprzętu. Absolutnie nie żałujemy tej tańszej frytownicy Silvercrest i na razie nie będziemy brać drogiej, po prostu nam się podoba. Jesteśmy z niego zadowoleni, robi to co do niego należy i robi to dobrze.
Świetny artykuł gospodarstwa domowego. Dzięki niej robię szybki i zdrowy obiad. Używam go prawie codziennie, naprawdę wszechstronny.

Jak zrobić piernikowy sernik baskijski z air fryer?
Sernik baskijski wywodzi się z Hiszpanii, gdzie smakuje nie tylko koneserom, ale także wszystkim łasuchom. Moja wersja jest piernikowa, idealna na test przed świętami. Wychodzi wprost wspaniały i bardzo kremowy w air fryer. Masa wewnątrz jest idealnie ścięta, a wierzch przypieczony i delikatnie "spalony", tak jak tego oczekujemy od niego. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a z pewnością znajdzie się na waszych stołach ponownie i będzie zachwycał gości.
Składniki:
- 1 kg kremowego serka,
- 500 ml kremówki,
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy. Przez około 10 minut, aby powstała jednolita konsystencja. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do air fryera i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 55 minut. Po wyjęciu jest idealnie kremowy i pachnący.

