Pieróg siostry Anastazji z jabłkami. Nie wrócicie już do klasycznej szarlotki

Jesteście fanami szarlotki i jabłecznika, ale znudziły się wam klasyczne ciasta, placki i tarty i szukacie ciekawszych pomysłów na te wypieki? Z pomocą przychodzi Siostra Anastazja i jej pomysłowy przepis. Ulubiona kucharka internautów zawija drożdżową masę w niecodzienny sposób, tworząc słodki pieróg nafaszerowany pysznym jabłkowym nadzieniem. Zobaczcie, jakie to proste i pyszne.
Drożdżowy pieróg z jabłkami - prosta alternatywa dla szarlotki
Jesienią korzystamy z sezonowych skarbów, więc na naszych stołach pojawiają się przeróżne ciasta z jabłkami. Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką lub kratką to jednak nie wszystko. Siostra Anastazja pokazała na swoim facebookowym profilu pomysł na drożdżowy pieróg z jabłkami i zachwyciła wszystkich obserwatorów. Prosta receptura polega na rozwałkowaniu ciasta drożdżowego na kształt koła, nafaszerowaniu plastrami jabłek i sklejeniu boków jak pierożka. W ten sposób łatwo powstaje wyjątkowy i pysznie puszysty wypiek, który można podać na stół w całości lub pokroić jak zwykłe ciasto. Zobaczcie przepis na ten wyjątkowy deser i koniecznie go wypróbujcie.

Przepis na drożdżowy pieróg z jabłkami Siostry Anastazji
Składniki:
ciasto:
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- ok. 250 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- sól
nadzienie:
- 500-600 g obranych i pokrojonych jabłek
- pół łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową letniego mleka i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować jabłka, czyli obrać je, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozczyn drożdżowy mieszamy z resztą składników aż staną się jednolitą masą. Gotowe ciasto drożdżowe znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto drożdżowe wałkujemy w kształt koła i wykładamy na środek plasterki jabłek. Owoce równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Boki ciasta zostawiamy wolne, aby móc skleić je jak dużego pieroga. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Drożdżowy pieróg z jabłkami pieczemy aż jabłka będą miękkie, a ciasto rumiane i wyrośnięte.
Źródło: facebook.com/SiostraAnastazja

