Jesteście fanami szarlotki i jabłecznika, ale znudziły się wam klasyczne ciasta, placki i tarty i szukacie ciekawszych pomysłów na te wypieki? Z pomocą przychodzi Siostra Anastazja i jej pomysłowy przepis. Ulubiona kucharka internautów zawija drożdżową masę w niecodzienny sposób, tworząc słodki pieróg nafaszerowany pysznym jabłkowym nadzieniem. Zobaczcie, jakie to proste i pyszne.

Reklama

Drożdżowy pieróg z jabłkami - prosta alternatywa dla szarlotki

Jesienią korzystamy z sezonowych skarbów, więc na naszych stołach pojawiają się przeróżne ciasta z jabłkami. Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką lub kratką to jednak nie wszystko. Siostra Anastazja pokazała na swoim facebookowym profilu pomysł na drożdżowy pieróg z jabłkami i zachwyciła wszystkich obserwatorów. Prosta receptura polega na rozwałkowaniu ciasta drożdżowego na kształt koła, nafaszerowaniu plastrami jabłek i sklejeniu boków jak pierożka. W ten sposób łatwo powstaje wyjątkowy i pysznie puszysty wypiek, który można podać na stół w całości lub pokroić jak zwykłe ciasto. Zobaczcie przepis na ten wyjątkowy deser i koniecznie go wypróbujcie.

szarlotka bez mąki

Przepis na drożdżowy pieróg z jabłkami Siostry Anastazji

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 250 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • sól

nadzienie:

  • 500-600 g obranych i pokrojonych jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową letniego mleka i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować jabłka, czyli obrać je, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozczyn drożdżowy mieszamy z resztą składników aż staną się jednolitą masą. Gotowe ciasto drożdżowe znów odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto drożdżowe wałkujemy w kształt koła i wykładamy na środek plasterki jabłek. Owoce równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Boki ciasta zostawiamy wolne, aby móc skleić je jak dużego pieroga. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Drożdżowy pieróg z jabłkami pieczemy aż jabłka będą miękkie, a ciasto rumiane i wyrośnięte.

Reklama

Źródło: facebook.com/SiostraAnastazja

Reklama
Reklama
Reklama