W tym artykule:

  1. Jak zrobić pierogi naleśnikowe?
  2. Pierogi naleśnikowe - dodatki
  3. Prosty przepis na pierogi naleśnikowe
Reklama

Ten przepis na pierogi to absolutnie najprostszy i najszybszy sposób, w jaki możecie stworzyć ulubione danie. Nie trzeba tu nic zagniatać, wałkować i wycinać, więc wy macie o wiele mniej pracy, a w kuchni nie robi się aż taki bałagan. Co więcej, ta receptura nie wymaga też gotowania sklejonych pierożków, więc podczas upałów nie będzie wam parowało z garnka. Zobaczcie, jak zrobić pierogi naleśnikowe i nie przepracowujcie się już więcej.

Jak zrobić pierogi naleśnikowe?

Przepis na pierogi naleśnikowe to nasze odkrycie tego lata. Patent jest banalnie prosty, bo wystarczy zrobić proste ciasto naleśnikowe, wylewać je na patelnię tworząc małe kółeczka i smażyć tylko z jednej strony, a następnie nadziać farszem, złożyć jak pierogi i skleić brzegi. Podsmażone z jednej strony ciasto będzie na tyle elastyczne, że bardzo łatwo się zlepi i pierożki będą od razu gotowe do jedzenia, bez potrzeby żadnego gotowania.

Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @dainty_bite. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Spróbujcie je zrobić chociaż jeden raz, a z pewnością pokochacie tę prostą i szybką metodę tak bardzo, że będziecie z niej korzystali już regularnie.

pierogi

Pierogi naleśnikowe - dodatki

W takie ciasto naleśnikowe możecie zawinąć właściwie cokolwiek tylko chcecie. Sprawdzą się tu zarówno farsze słodkie, jak i wytrawne. Możecie więc przygotować sezonowe świeże owoce lub nadzienie mięsno-warzywne, ale w tym przypadku jest jedna reguła - nie może to być mięso surowe, bo takich pierogów już później nie poddajemy obróbce termicznej. Świetnym wyborem będzie jednak przesmażone i doprawione mielone mięso lub gotowany kurczak czy farsz ruski lub na bazie ugotowanej kaszy. Weźcie więc to, co lubicie i co akurat macie w lodówce, a potem stwórzcie z tego pyszną kompozycje do nadziania pierożków naleśnikowych.

Prosty przepis na pierogi naleśnikowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki semoliny,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, semolinę, suche drożdże, cukier i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Na samym końcu do gładkiego ciasta dodajemy sodę oczyszczoną, łączymy całość i od razu możemy przechodzić do smażenia.
  2. Na rozgrzaną suchą patelnię wylewamy więc małe porcje masy, tworząc niewielkie placuszki i smażymy je, aż będą rumiane od spodu i ścięte na wierzchu.
  3. Jeszcze ciepłe i miękkie naleśniki wypełniamy ulubionym farszem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy ich brzegi, tak jak robi się to klejąc klasyczne pierogi.
  4. Gotowe pierogi naleśnikowe możemy opcjonalnie dodatkowo zapiec na chrupko i podać solo lub z kleksem śmietany czy ulubionym sosem. Jeśli natomiast przygotujecie wersję ze słodkim farszem, najlepszym dodatkiem będzie jogurt lub śmietana z cukrem.
Reklama

Źródło: Instagram.com/dainty_bite/

ciasto na pierogi
Reklama
Reklama
Reklama