W tym artykule:

  1. Jak zrobić farsz z bobu do pierogów? Genialny sposób Karola Okrasy
  2. Pierogi z bobem - przepis Karola Okrasy
  3. Z czym podawać pierogi z bobem?
Reklama

Zamiast znów gotować bób i jeść go z masłem, spróbujcie zrobić z niego farsz do pierogów, a będziecie zachwyceni. Przepis na pierogi z bobem wcale nie jest trudny, ani czasochłonny. To danie uda się każdemu, jednak najbardziej liczy się tu dobrze doprawione nadzienie. Takie danie często wychodzi bowiem dość mdłe i delikatne w smaku, a żeby nabrało wyrazu, trzeba dorzucić kilka aromatycznych składników. Karol Okrasa ma na to świetny sposób i dodaje coś, co wszyscy uwielbiamy, ale mało kto wpadłby na to, aby połączyć to z bobem. Zobaczcie, jak zrobić pierogi z bobem po mistrzowsku i odtwórzcie ten przepis w swoich kuchniach.

Jak zrobić farsz z bobu do pierogów? Genialny sposób Karola Okrasy

Farsz do pierogów z bobem zwykle składa się tylko z ugotowanych zielonych ziarenek, podsmażonej cebulki i czosnku oraz podstawowych przypraw. Jednak oprócz takich klasycznych dodatków, Karol Okrasa dodaje do ugotowanego bobu tarty ser grana padano. Już niewielka garstka takiego twardego sera o mocnym aromacie i głębokim smaku sprawia, że farsz nabiera wyrazistego smaku i świetnego aromatu, a do tego ma lepszą konsystencję. Do tego w przepisie pojawia się jeszcze odrobina pomidorów z puszki i pachnąca gałka muszkatołowa, co tworzy razem fantastyczne połączenie.

Co ciekawe, kucharz przygotowuje też dość nietypowe ciasto na pierogi bez jajka, za to z czymś ekstra. Po pierwsze, Okrasa miesza zwykłą mąkę pszenną z odrobiną mąki gryczanej, a do tego, zamiast ciepłej wody, używa mieszanki mleka z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu gotowe ciasto staje się idealnie mięciutkie i bardzo plastyczne, więc bez problemy możemy z niego formować szczelne pierożki. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami, a pokochacie bób na nowo.

pierogi z bobem przepis

Źródło: AdobeStock

Pierogi z bobem - przepis Karola Okrasy

Składniki:

na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 70 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

na nadzienie:

  • 300 g świeżego bobu,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera grana padano,
  • 150 g pomidorów z puszki,
  • 1 cała gałka muszkatołowa,
  • pieprz i sól do smaku,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania bobu w osolonej wodzie. W międzyczasie drobno siekamy szalotkę i czosnek, a następnie podsmażamy je na oliwie, aż zmiękną i lekko się zarumienią.

Ugotowany bób odcedzamy i przerzucamy na patelnię do podsmażonych warzyw. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy mieszankę solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko podgrzewamy razem przez kilka minut, a na koniec zdejmujemy z patelni do miski, dorzucamy tarty ser i po raz ostatni mieszamy całość.

Gotowy farsz z bobu odstawiamy do przestygnięcia i zajmujemy się ciastem. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, a następnie przelewamy powstały płyn do dużej miski z mieszanką mąki pszennej i gryczanej. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, a następnie cienko je wałkujemy i wykrajamy kółeczka za pomocą szklanki.

Gotowe kółka wypełniamy farszem z bobu i szczelnie sklejamy brzegi, tworząc zgrabne pierożki. Tak przygotowane pierogi z bobem gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i podajemy je solo lub z kleksem kwaśnej śmietany i skwarkami.

Reklama
ciasto na pierogi

Z czym podawać pierogi z bobem?

Tak przygotowane pierogi z bobem są same w sobie pełne smaków i aromatów, więc nie potrzebują już zbyt wiele dodatków. Świetnie sprawdzi się tu jednak odrobina masła, kleks kwaśnej śmietany czy podsmażona cebulka. Fani mięsa mogą z kolei dorzucić do tego skwarki z boczku, a wtedy gotowanie danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej treściwe.

bób z patelni
Reklama
Reklama
Reklama