Pierogi z bobem Okrasy przebijają wszystkie inne. Sekretem jest garstka wyrazistego dodatku

W tym artykule:
- Jak zrobić farsz z bobu do pierogów? Genialny sposób Karola Okrasy
- Pierogi z bobem - przepis Karola Okrasy
- Z czym podawać pierogi z bobem?
Zamiast znów gotować bób i jeść go z masłem, spróbujcie zrobić z niego farsz do pierogów, a będziecie zachwyceni. Przepis na pierogi z bobem wcale nie jest trudny, ani czasochłonny. To danie uda się każdemu, jednak najbardziej liczy się tu dobrze doprawione nadzienie. Takie danie często wychodzi bowiem dość mdłe i delikatne w smaku, a żeby nabrało wyrazu, trzeba dorzucić kilka aromatycznych składników. Karol Okrasa ma na to świetny sposób i dodaje coś, co wszyscy uwielbiamy, ale mało kto wpadłby na to, aby połączyć to z bobem. Zobaczcie, jak zrobić pierogi z bobem po mistrzowsku i odtwórzcie ten przepis w swoich kuchniach.
Jak zrobić farsz z bobu do pierogów? Genialny sposób Karola Okrasy
Farsz do pierogów z bobem zwykle składa się tylko z ugotowanych zielonych ziarenek, podsmażonej cebulki i czosnku oraz podstawowych przypraw. Jednak oprócz takich klasycznych dodatków, Karol Okrasa dodaje do ugotowanego bobu tarty ser grana padano. Już niewielka garstka takiego twardego sera o mocnym aromacie i głębokim smaku sprawia, że farsz nabiera wyrazistego smaku i świetnego aromatu, a do tego ma lepszą konsystencję. Do tego w przepisie pojawia się jeszcze odrobina pomidorów z puszki i pachnąca gałka muszkatołowa, co tworzy razem fantastyczne połączenie.
Co ciekawe, kucharz przygotowuje też dość nietypowe ciasto na pierogi bez jajka, za to z czymś ekstra. Po pierwsze, Okrasa miesza zwykłą mąkę pszenną z odrobiną mąki gryczanej, a do tego, zamiast ciepłej wody, używa mieszanki mleka z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu gotowe ciasto staje się idealnie mięciutkie i bardzo plastyczne, więc bez problemy możemy z niego formować szczelne pierożki. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami, a pokochacie bób na nowo.

Źródło: AdobeStock
Pierogi z bobem - przepis Karola Okrasy
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 70 ml mleka,
- 50 g masła,
- szczypta soli.
na nadzienie:
- 300 g świeżego bobu,
- 2 cebulki szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera grana padano,
- 150 g pomidorów z puszki,
- 1 cała gałka muszkatołowa,
- pieprz i sól do smaku,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania bobu w osolonej wodzie. W międzyczasie drobno siekamy szalotkę i czosnek, a następnie podsmażamy je na oliwie, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Ugotowany bób odcedzamy i przerzucamy na patelnię do podsmażonych warzyw. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy mieszankę solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko podgrzewamy razem przez kilka minut, a na koniec zdejmujemy z patelni do miski, dorzucamy tarty ser i po raz ostatni mieszamy całość.
Gotowy farsz z bobu odstawiamy do przestygnięcia i zajmujemy się ciastem. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, a następnie przelewamy powstały płyn do dużej miski z mieszanką mąki pszennej i gryczanej. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, a następnie cienko je wałkujemy i wykrajamy kółeczka za pomocą szklanki.
Gotowe kółka wypełniamy farszem z bobu i szczelnie sklejamy brzegi, tworząc zgrabne pierożki. Tak przygotowane pierogi z bobem gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i podajemy je solo lub z kleksem kwaśnej śmietany i skwarkami.

Z czym podawać pierogi z bobem?
Tak przygotowane pierogi z bobem są same w sobie pełne smaków i aromatów, więc nie potrzebują już zbyt wiele dodatków. Świetnie sprawdzi się tu jednak odrobina masła, kleks kwaśnej śmietany czy podsmażona cebulka. Fani mięsa mogą z kolei dorzucić do tego skwarki z boczku, a wtedy gotowanie danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej treściwe.


