Pierogi z jagodami nigdy nie były tak mięciutkie. Dodajcie do ciasta 1 łyżkę czegoś ekstra

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami, żeby było mięciutkie?
- Jak przygotować jagody do pierogów?
- Przepis na pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami to jeden z takich letnich obiadów, na które czekamy z utęsknieniem przez calutki rok. Kiedy więc zaczyna się sezon na jagody, wielu z nas od razu zabiera się za lepienie, ale okazuje się, że nie każdy robi to poprawnie. Często problem lezy w złym cieście i podczas gotowania wszystko wypływa. Zobaczcie, jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami, aby były one mięciutkie i rozpływające się w ustach. Wystarczy dorzucić tylko 1 dodatkowy składnik, a masa od razu nabierze wyjątkowej delikatności. Gdy raz spróbujecie takiej wersji, już nie wrócicie do klasycznego połączenia samej mąki i wody.
Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami, żeby było mięciutkie?
Klasyczne ciasto na pierogi bez jajka to tylko mąka, ciepła woda i sól, ale można to zrobić jeszcze lepiej. Aby ugotowane pierogi z jagodami nie były twarde i gumowe, warto wzbogacić ciasto 1 dodatkowym składnikiem z lodówki, a jest to serek mascarpone. Wystarczy już 1 łyżka na kilogram mąki, a tak przygotowane ciasto pierogowe wyjdzie idealnie mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej.
Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na TikToku Natalii Maszkowskiej, czyli @nathallae. Uczestniczka jednego z sezonów kulinarnego show MasterChef regularnie zachwyca internautów swoimi przepisami, ale jej jagodowe pierogi to prawdziwe mistrzostwo świata.

Jak przygotować jagody do pierogów?
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, pomówmy jeszcze o samym nadzieniu. Czym oprószyć jagody do pierogów, żeby po ugotowaniu stworzyły gęste i kremowe nadzienie? Zwykle wystarczy do tego cukier i tylko odrobina mąki ziemniaczanej, choć jeszcze lepszym zamiennikiem będzie budyń. Już 1 łyżka tego proszku sprawi, że owoce nabiorą przyjemnej konsystencji i dodatkowo zyskają mocniejszy aromat.
Na tym samym TikToku możemy zobaczyć jednak jeszcze ciekawszą wersję nadzienia, czyli jagody z dodatkiem 2 łyżek serka mascarpone, cukru, wanilii oraz świeżej mięty. Taki zestaw tworzy idealną kompozycję smaków i aromatów, dzięki czemu domowe pierogi z jagodami smakują jak z najlepszej restauracji.
Zobaczcie więc pełny przepis na pierogi z jagodami Natalii Maszkowskiej. Poniżej prezentujemy dokładne proporcje składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Zobaczcie i spróbujcie sami.
Przepis na pierogi z jagodami
Składniki:
na ciasto:
- 900 g mąki pszennej,
- 600 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka serka mascarpone,
- szczypta soli.
na nadzienie:
- 0,5 kg świeżych jagód,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka wanilii.
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę z ciepłą wodą, solą i 1 łyżką serka mascarpone. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy je, aby odpoczęło.
- W międzyczasie przygotowujemy jagody, czyli najpierw je dokładnie myjemy, a następnie mieszamy z cukrem, wanilią, posiekanymi listkami świeżej mięty i serkiem mascarpone. Wszystko delikatnie łączymy łyżką, aby nie rozgnieść jagód.
- Ciasto na pierogi cienko wałkujemy i wykrajamy z niego kółka. Następnie każdy taki krążek wypełniamy sporą ilością jagodowego farszu i mocno sklejamy brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
- Tak przygotowane pierogi z jagodami gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe pierożki podajemy z kleksem śmietany i cukrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Źródło: Tiktok.com/@nathallae/


