W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami, żeby było mięciutkie?
  2. Jak przygotować jagody do pierogów?
  3. Przepis na pierogi z jagodami
Reklama

Pierogi z jagodami to jeden z takich letnich obiadów, na które czekamy z utęsknieniem przez calutki rok. Kiedy więc zaczyna się sezon na jagody, wielu z nas od razu zabiera się za lepienie, ale okazuje się, że nie każdy robi to poprawnie. Często problem lezy w złym cieście i podczas gotowania wszystko wypływa. Zobaczcie, jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami, aby były one mięciutkie i rozpływające się w ustach. Wystarczy dorzucić tylko 1 dodatkowy składnik, a masa od razu nabierze wyjątkowej delikatności. Gdy raz spróbujecie takiej wersji, już nie wrócicie do klasycznego połączenia samej mąki i wody.

Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami, żeby było mięciutkie?

Klasyczne ciasto na pierogi bez jajka to tylko mąka, ciepła woda i sól, ale można to zrobić jeszcze lepiej. Aby ugotowane pierogi z jagodami nie były twarde i gumowe, warto wzbogacić ciasto 1 dodatkowym składnikiem z lodówki, a jest to serek mascarpone. Wystarczy już 1 łyżka na kilogram mąki, a tak przygotowane ciasto pierogowe wyjdzie idealnie mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na TikToku Natalii Maszkowskiej, czyli @nathallae. Uczestniczka jednego z sezonów kulinarnego show MasterChef regularnie zachwyca internautów swoimi przepisami, ale jej jagodowe pierogi to prawdziwe mistrzostwo świata.

pierogi z jagodami

Jak przygotować jagody do pierogów?

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, pomówmy jeszcze o samym nadzieniu. Czym oprószyć jagody do pierogów, żeby po ugotowaniu stworzyły gęste i kremowe nadzienie? Zwykle wystarczy do tego cukier i tylko odrobina mąki ziemniaczanej, choć jeszcze lepszym zamiennikiem będzie budyń. Już 1 łyżka tego proszku sprawi, że owoce nabiorą przyjemnej konsystencji i dodatkowo zyskają mocniejszy aromat.

Na tym samym TikToku możemy zobaczyć jednak jeszcze ciekawszą wersję nadzienia, czyli jagody z dodatkiem 2 łyżek serka mascarpone, cukru, wanilii oraz świeżej mięty. Taki zestaw tworzy idealną kompozycję smaków i aromatów, dzięki czemu domowe pierogi z jagodami smakują jak z najlepszej restauracji.

Zobaczcie więc pełny przepis na pierogi z jagodami Natalii Maszkowskiej. Poniżej prezentujemy dokładne proporcje składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Zobaczcie i spróbujcie sami.

Przepis na pierogi z jagodami

Składniki:

na ciasto:

  • 900 g mąki pszennej,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka serka mascarpone,
  • szczypta soli.

na nadzienie:

  • 0,5 kg świeżych jagód,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka wanilii.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę z ciepłą wodą, solą i 1 łyżką serka mascarpone. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy je, aby odpoczęło.
  2. W międzyczasie przygotowujemy jagody, czyli najpierw je dokładnie myjemy, a następnie mieszamy z cukrem, wanilią, posiekanymi listkami świeżej mięty i serkiem mascarpone. Wszystko delikatnie łączymy łyżką, aby nie rozgnieść jagód.
  3. Ciasto na pierogi cienko wałkujemy i wykrajamy z niego kółka. Następnie każdy taki krążek wypełniamy sporą ilością jagodowego farszu i mocno sklejamy brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
  4. Tak przygotowane pierogi z jagodami gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe pierożki podajemy z kleksem śmietany i cukrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Źródło: Tiktok.com/@nathallae/

jagodzianki
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama