Zrobiliście już pierogi z grzybami na święta? Jeśli jeszcze czekacie z tym zadaniem, zobaczcie przepis Karola Okrasy, a być może zdecydujecie się zrobić j w tym oku nieco inaczej. Popularny kucharz jak zwykle łamie przepisy i uzyskuje o wiele smaczniejszy efekt oraz piękny wygląd dania. Zobaczcie, co robi inaczej, a być może zechcecie w tym roku nieco zmienić swoją rodzinną recepturę.

Reklama

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami inaczej?

Zdecydowana większość z nas lepi pierogi z kapustą i grzybami, a tuż przed Wigilią wrzuca je na gorącą wodę i gotuje do miękkości. Karol Okrasa wybiera jednak inną metodę i robi kruche pierogi z piekarnika. Tak przygotowane danie nie tylko wygląda, ale i smakuje zupełnie inaczej, gdyż ma piękne, rumiane ciasto, które przyjemnie chrupie. Takie pierożki to nie tylko świetne solowe wigilijne danie, ale i genialny zamiennik pasztecików czy uszek do barszczu. Zobaczcie pełny przepis krok po kroku i spróbujcie takiego smakołyku w tym roku.

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Karola Okrasy

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy wieczór wcześniej, a kolejnego dnia gotujemy kapustę kiszoną aż zmięknie. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek, a następnie podsmażamy je na patelni. Gdy się zeszklą, dodajemy namoczone, drobno pokrojone grzyby i lekko przesiekaną kapustę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a po wyłączeniu patelni dorzucamy jeszcze posiekaną natkę pietruszki.

W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, jajka, śmietanę, masło i sól. Gdy powstanie z nich już gładkie ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na około 25 minut. Po tym czasie wałkujemy masę na grubość około pół centymetra, po czym wycinamy z niego koła za pomocą szklanki. Tak przygotowane kółka nadziewamy wystudzonym farszem, po czym składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

Reklama

Gotowe pierogi z kapustą i grzybami układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 35 minut.

Reklama
Reklama
Reklama