Pierogi z kapustą i grzybami Okrasy są inne niż wszystkie. 1 różnica, a smak 100x lepszy

Zrobiliście już pierogi z grzybami na święta? Jeśli jeszcze czekacie z tym zadaniem, zobaczcie przepis Karola Okrasy, a być może zdecydujecie się zrobić j w tym oku nieco inaczej. Popularny kucharz jak zwykle łamie przepisy i uzyskuje o wiele smaczniejszy efekt oraz piękny wygląd dania. Zobaczcie, co robi inaczej, a być może zechcecie w tym roku nieco zmienić swoją rodzinną recepturę.
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami inaczej?
Zdecydowana większość z nas lepi pierogi z kapustą i grzybami, a tuż przed Wigilią wrzuca je na gorącą wodę i gotuje do miękkości. Karol Okrasa wybiera jednak inną metodę i robi kruche pierogi z piekarnika. Tak przygotowane danie nie tylko wygląda, ale i smakuje zupełnie inaczej, gdyż ma piękne, rumiane ciasto, które przyjemnie chrupie. Takie pierożki to nie tylko świetne solowe wigilijne danie, ale i genialny zamiennik pasztecików czy uszek do barszczu. Zobaczcie pełny przepis krok po kroku i spróbujcie takiego smakołyku w tym roku.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Karola Okrasy
Składniki:
- 520 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 200 g masła,
- 150 ml śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 300 g kapusty kiszonej,
- 150 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy wieczór wcześniej, a kolejnego dnia gotujemy kapustę kiszoną aż zmięknie. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek, a następnie podsmażamy je na patelni. Gdy się zeszklą, dodajemy namoczone, drobno pokrojone grzyby i lekko przesiekaną kapustę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a po wyłączeniu patelni dorzucamy jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, jajka, śmietanę, masło i sól. Gdy powstanie z nich już gładkie ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na około 25 minut. Po tym czasie wałkujemy masę na grubość około pół centymetra, po czym wycinamy z niego koła za pomocą szklanki. Tak przygotowane kółka nadziewamy wystudzonym farszem, po czym składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi z kapustą i grzybami układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 35 minut.

