W tym artykule:
- Składniki na ciasto na pierogi z mięsem
- Składniki na farsz mięsny na pierogi
- Jak zrobić pierogi z mięsem z rosołu?

Składniki na ciasto na pierogi z mięsem
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 50 ml oleju
- Szczypta soli
Składniki na farsz mięsny na pierogi
- 500 g mięsa z rosołu wołowego
- 2 marchewki z rosołu
- 1 mała pietruszka z rosołu
- 250 g cebuli
- 50 ml oleju
- Łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
Jak zrobić pierogi z mięsem z rosołu?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Wsypujemy mąkę ze szczyptą soli do miski. Wlewamy bardzo gorącą wodę, żeby zaparzyć ciasto. Dzięki temu pierożki z mięsem wyjdą miękkie i delikatne. Dodajemy olej (może być też roztopione masło). Mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Kiedy składniki przestygną na tyle, żeby nie parzyły dłoni, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy na gładkie ciasto przez około 10 minut. Raczej nie będzie potrzebne podsypywanie go mąką, bo z tego przepisu wychodzi idealnie elastyczne i nie przykleja się do podłoża.

Krok 2:
Owijamy ciasto na pierogi ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na minimum 30 minut. Takie „odpoczywanie” jest niezbędne, żeby gluten mocniej związał się z cząsteczkami wody. Dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania. Możemy odłożyć je po prostu na blat kuchenny, a jeśli zamierzamy robić klasyczne pierogi z mięsem z rosołu dużo później, włóżmy je do lodówki. Pamiętajmy jednak, żeby ponownie ogrzać je przed rozpoczęciem pracy.

Krok 3:
Obieramy cebule i kroimy je w piórka lub kostkę. Cięcie nie ma większego znaczenia, ponieważ warzywo i tak wyląduje w maszynce do mielenia. Ważne, żeby kawałki były w miarę równej wielkości i równomiernie się podsmażyły. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Wrzucamy cebulę. Czekamy, aż się ładnie zeszkli (można ją lekko zrumienić, będzie miała więcej smaku), co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy i studzimy.

Krok 4:
Obieramy wołowinę z rosołu z kości i chrząstek. Dzielimy na mniejsze kawałki. Nie usuwajmy tłuszczu, przyda się, żeby farsz na pierogi z mięsem nie był zbyt suchy. Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie może go tutaj zabraknąć. Przepuszczamy przez maszynę z sitkiem o średnich oczkach wołowinę wraz z jarzynami (jeśli nie zachowaliśmy ich z rosołu, po prostu podgotujmy marchewkę i pietruszkę w rondelku lub przyrządźmy je na parze). Mielimy także podsmażoną cebulę. Doprawiamy farsz do pierogów solą i pieprzem. Można też wykorzystać takie przyprawy i zioła jak gałka muszkatołowa, natka pietruszki, koperek lub majeranek.

Krok 5:
Dzielimy ciasto na 2 lub 3 części. Pierwszą z nich umieszczamy na stolnicy, resztę z powrotem wkładamy pod ściereczkę. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wykrajamy z niego kółka (za pomocą odwrotu maszynki do klejenia pierogów, wykrawaczki do ciastek lub szklanki). Nakładamy porcję farszu na środek. Składamy kółko na pół. Sklejamy brzegi w falbankę lub warkocz. Można też wykorzystać ręczną maszynkę lub przycisnąć ranty ząbkami widelca.

Krok 6:
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Wrzucamy do niego partię pierogów (ostrożnie, żeby nie pochlapać się wrzątkiem). Zmniejszamy moc palnika. Jeśli woda będzie mocno bulgotać, może porwać delikatne ciasto i dostać się do środka kieszonek. Wyławiamy pierogi z mięsem mielonym z rosołu łyżką cedzakową po 4 minutach od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krok 7:
Polewamy pierogi okrasą z cebulki podsmażonej na oleju lub maśle. Sprawdzą się też skwarki słoniny lub wędzonego boczku. Pasuje do nich również sos pieczarkowy, pomidorowy, czosnkowy, ziołowy lub śmietanowy na zasmażce. Można podać je z lekką sałatką z zielonych liści lub surówką z pora.


