W tym artykule:

  1. Składniki na pierogi z młodą kapustą i jajkiem na twardo
  2. Jak zrobić pierogi z młodą kapustą i jajkiem na twardo?
Reklama

Pierogi znajdują się w czołówce ulubionych polskich dań. Niby zawsze są takie same, ale każdy ma jakieś swoje patenty. Coraz częściej otwieramy się na inne smaki, a propozycje farszy są prawie niezliczone. Pierogi z młodą kapustą to zdecydowanie dobra opcja sezonowa. Jedzmy je, dopóki kapustka przyjemnie chrupie, a głąb jest tak delikatny, że jest prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy wam wyjątkowy przepis na pierożki z kapustą, w którym jajko na twardo gra ważną rolę.

Składniki na pierogi z młodą kapustą i jajkiem na twardo

  • 350 g mąki
  • 1 jajko surowe
  • 800 g młodej kapusty (mniej więcej jedna główka)
  • masło do smażenia
  • 1 cebula średnia
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól do ciasta, farszu i gotowania kapusty

Jak zrobić pierogi z młodą kapustą i jajkiem na twardo?

  1. Na stolnicę (lub do miski) wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i w środek wbijamy całe jajko, dosypujemy szczyptę soli. Wlewamy letnią wodę, tylko tyle, żeby udało się zagnieść ciasto (można też zrobić ciasto na pierogi bez jajka). Powinno wyjść miękkie, elastyczne i nieklejące. Przykrywamy je czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy na bok.
  2. W między czasie zajmujemy się kapustą. Usuwamy uszkodzone zewnętrzne liście. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy ją. Jak zacznie wrzeć wsadzamy do niej główkę i obgotowujemy ją prze kilka minut. Potem wyjmujemy ją i odstawiamy do przestudzenia, inaczej poparzymy sobie palce. Potem kroimy ją w kostkę.
  3. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy na mniejsze kawałki.
  4. Jajka myjemy i gotujemy je na twardo. Zimne od razu wsadzamy do garnka i czekamy aż się woda zagotuje. Z kolei, jeśli mamy ciepłe jajka (przechowywane w temperaturze pokojowej), to można ostrożnie wsadzić na wrzątek. Niezależnie od tego, którą metodę wybierzemy i tak gotujemy je na twardo przez 8-10 minut. Przelewamy je zimną wodą kilka razy i zostawiamy je w niej dopóki nie ostygną. Można też przełożyć je do miski z lodowatą wodą, dodatkowo wypełnioną kostkami lodu. Dzięki temu proces zatrzyma się natychmiast. Chłodne obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę lub używamy specjalnej krajalnicy do jajek.
  5. Na patelni roztapiamy masło, jak się tylko rozgrzeje, dodajemy na nie cebulę. Podsmażamy aż się ładnie zeszkli. Potem dokładamy kapustę i jajka na twardo. Doprawiamy do smaku. I mieszamy do czasu powstania jednolitej masy.
  6. Ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką – warto też oprószyć nią wałek. Zależy nam na uzyskaniu cienkiego placka o równej grubości na całej powierzchni. Szklanką wycinamy zgrabne, niezbyt duże kółka. Na środek każdego kładziemy taką samą porcję farszu. Następnie ciasto składamy na pół, upewniamy się farsz nie wystaje po bokach. Brzegi ciasta zlepiamy ze sobą – w razie potrzeby przesmarujmy wodą, łatwiej się skleją. Ci, dla których pierogi to nie pierwszyzna, mogą od razu robić na końcówkach falbankę. Mniej cierpliwym i niedoświadczonym pozostaje opcja z widelcem. Za jego pomocą dociskamy brzegi ciasta, wychodzi przyjemny wzorek, składający się z małych kreseczek.
  7. Jeśli wszystkie pierogi z młodą kapustą są posklejane, to czas na gotowanie. Do sporego garnka wlewamy wodę, czekamy aż zawrze. Przed końcem dosypujemy łyżeczkę soli. Na wrzątek ostrożnie wsadzamy po kilka pierogów z młodej kapusty. Jeśli będzie ich zbyt dużo, posklejają się, a temperatura wody szybko spadnie i będziemy czekali na jej podgrzanie. W tym czasie pierogi mogą stać się zbyt miękkie. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i odmierzamy 3-5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i rozkładamy na talerze.
  8. Pierogi z młodą kapustą i jajkiem na twardo podajemy z podsmażoną cebulką, boczkiem lub skwarkami.
pierogi z jagodami
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama