Pierogi z pigwą to moje odkrycie. Dzięki 1 rzeczy farsz jest mięciutki i nie wypływa

W tym artykule:
- Pierogi z pigwą - jak zrobić farsz?
- Jak zrobić pierogi z pigwą, żeby nadzienie nie wypływało?
- Przepis na pierogi z pigwą
- Pierogi z pigwą - dodatki
Pigwa to jeden z najcenniejszych produktów aktualnego sezonu, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni ile się da. Większość z nas robi z niej syropu i nalewki lub po prostu dodaje ją do herbaty, ale na tym nie kończą się pyszne pomysły na ten owoc. Zobaczcie prosty i przepyszny przepis na pierogi z pigwą, a będziecie robili je na okrągło.
Pierogi z pigwą - jak zrobić farsz?
Wszyscy kochamy pigwę, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że można z niej zrobić przepyszne nadzienie do pierogów na słodko. Musicie tylko obrać i zetrzeć pigwę, a następnie dusić ją przez około 30 minut, aż zmięknie. W ten sposób przygotujemy szybkie i proste konfitury z pigwy, które wystarczy wystudzić i można nimi faszerować domowe pierogi. Warto jednak dla pewności dorzucić 1 extra składnik, dzięki któremu farsz będzie idealnie zwarty i nie wypłynie.
Jak zrobić pierogi z pigwą, żeby nadzienie nie wypływało?
Jeśli martwicie się, że gotując pierogi z pigwą przepyszne nadzienie wypłynie, możecie dla pewności zastosować sprytny trik i dodać do pigwowego farszu odrobinę kisielu w proszku. Już 1 łyżka tego dodatku wspaniale zagęści owocowe nadzienie i sprawi, że będzie ono bardziej zwarte. Oczywiście smak kisielu jest tu całkowicie dowolny, jednak my polecamy ten cytrynowy, który najlepiej pasuje do pigwy zarówno smakiem, jak i kolorem.

Przepis na pierogi z pigwą
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 szklanka gorącej wody + odrobina do duszenia pigwy
- 2 pigwy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kisielu
Przygotowanie:
Z przesianej mąki i szklanki gorącej wody zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gdy będzie już dobrze wyrobione, wkładamy je do woreczka foliowego i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie oczyszczamy pigwę, obieramy ją i wydrążamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie startą pigwę przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i zalewamy wszystko odrobiną wody. Teraz dusimy owoce przez około 30 minut aż zmiękną, regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Uprażoną pigwę odstawiamy do ostygnięcia, a potem mieszamy dokładnie z kisielem.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Do każdego z nich nakładamy pigwowy farsz i dokładnie sklejamy brzegi pierożków. Tak ulepione pierogi z pigwą gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.
Pierogi z pigwą - dodatki
Tak przygotowane pierogi z pigwą same w sobie smakują obłędnie, ale można je dodatkowo urozmaicić przeróżnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się:
- łyżeczka cynamonu,
- sok wyciśnięty z pomarańczy,
- odrobina wanilii,
- mały kawałek startego imbiru,
- szczypta mielonych goździków,
- starta skórka z cytryny.

