W tym artykule:

  1. Pierogi z pigwą - jak zrobić farsz?
  2. Jak zrobić pierogi z pigwą, żeby nadzienie nie wypływało?
  3. Przepis na pierogi z pigwą
  4. Pierogi z pigwą - dodatki
Reklama

Pigwa to jeden z najcenniejszych produktów aktualnego sezonu, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni ile się da. Większość z nas robi z niej syropu i nalewki lub po prostu dodaje ją do herbaty, ale na tym nie kończą się pyszne pomysły na ten owoc. Zobaczcie prosty i przepyszny przepis na pierogi z pigwą, a będziecie robili je na okrągło.

Pierogi z pigwą - jak zrobić farsz?

Wszyscy kochamy pigwę, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że można z niej zrobić przepyszne nadzienie do pierogów na słodko. Musicie tylko obrać i zetrzeć pigwę, a następnie dusić ją przez około 30 minut, aż zmięknie. W ten sposób przygotujemy szybkie i proste konfitury z pigwy, które wystarczy wystudzić i można nimi faszerować domowe pierogi. Warto jednak dla pewności dorzucić 1 extra składnik, dzięki któremu farsz będzie idealnie zwarty i nie wypłynie.

Jak zrobić pierogi z pigwą, żeby nadzienie nie wypływało?

Jeśli martwicie się, że gotując pierogi z pigwą przepyszne nadzienie wypłynie, możecie dla pewności zastosować sprytny trik i dodać do pigwowego farszu odrobinę kisielu w proszku. Już 1 łyżka tego dodatku wspaniale zagęści owocowe nadzienie i sprawi, że będzie ono bardziej zwarte. Oczywiście smak kisielu jest tu całkowicie dowolny, jednak my polecamy ten cytrynowy, który najlepiej pasuje do pigwy zarówno smakiem, jak i kolorem.

pestkówka z pigwy

Przepis na pierogi z pigwą

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody + odrobina do duszenia pigwy
  • 2 pigwy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kisielu

Przygotowanie:

Z przesianej mąki i szklanki gorącej wody zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gdy będzie już dobrze wyrobione, wkładamy je do woreczka foliowego i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie oczyszczamy pigwę, obieramy ją i wydrążamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie startą pigwę przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i zalewamy wszystko odrobiną wody. Teraz dusimy owoce przez około 30 minut aż zmiękną, regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Uprażoną pigwę odstawiamy do ostygnięcia, a potem mieszamy dokładnie z kisielem.

Ciasto pierogowe cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Do każdego z nich nakładamy pigwowy farsz i dokładnie sklejamy brzegi pierożków. Tak ulepione pierogi z pigwą gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.

Pierogi z pigwą - dodatki

Tak przygotowane pierogi z pigwą same w sobie smakują obłędnie, ale można je dodatkowo urozmaicić przeróżnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się:

Reklama
  • łyżeczka cynamonu,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy,
  • odrobina wanilii,
  • mały kawałek startego imbiru,
  • szczypta mielonych goździków,
  • starta skórka z cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama