foodie.by.bb

Składniki na pierogi z soczewicą:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 200 g cebuli
  • 60 ml oleju
  • 2 szczypty soli
  • Szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
Reklama

Jak zrobić pierogi z soczewicą?

Kroki przygotowania:
Krok 1:

Wsypujemy do miski mąkę pszenną (typ 450 lub 500) i szczyptę soli. Dolewamy olej i gorącą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy częściowo zagniecione składniki przestygną, wykładamy je na stolnicę. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (możemy pomóc sobie mikserem planetarnym z hakiem). Formujemy z niego kulę. Owijamy je folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy, żeby odpoczęło. Dzięki temu będzie miękkie i elastyczne, nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.

foodie.by.bb

Krok 2:

Płuczemy soczewicę, aż woda przestanie być mętna. Możemy w tym celu wykorzystać duże sitko i przelewać ziarna pod kranem lub moczyć je w misce i kilkukrotnie zmieniać wodę. Następnie gotujemy je przez około 15 minut, do miękkości. Prawidłowe proporcje soczewicy do płynu to 1:2. Można przyrządzić je po prostu w wodzie, ale sprawdzi się też bulion warzywny lub mleko kokosowe. Odcedzamy ugotowane ziarna. Najlepsza soczewica do pierogów to zielona – po zmieleniu do złudzenia przypomina tradycyjne mięsne nadzienie, więc może przekonać niektórych niejadków do próbowania zdrowych zamienników.

foodie.by.bb

Krok 3:

Obieramy i siekamy cebulę. Podsmażamy ją na oleju. Dorzucamy ugotowane i odcedzone ziarna. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła. Najlepiej użyć świeżego tymianku, który ma więcej aromatu, a także przyda się do ozdobienia gotowego dania. Jeśli chcemy urozmaicić to proste nadzienie, możemy zrobić pierogi z soczewicą i pieczarkami. Smacznym dodatkiem będą też leśne grzyby, suszone pomidory lub pieczone warzywa korzeniowe (na czele z marchewką). Mieszamy składniki i smażymy je jeszcze przez chwilę, żeby smaki się połączyły. Zdejmujemy farsz z soczewicy z patelni i studzimy go.

foodie.by.bb

Krok 4:

Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach wszystkie składniki na pierogi z soczewicą. Farsz powinien być dosyć gęsty i zwarty, ale jeśli obawiamy się, że będzie za suchy, możemy dodać do niego niewielką ilość lekkiego bulionu. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Warto dorzucić też takie przyprawy jak kumin lub czosnek, wedle gustu.

foodie.by.bb

Krok 5:

Rozwałkowujemy ciasto na pierogi na placek o grubości około 2–3 mm. Jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy je mąką. Warto podzielić je na mniejsze kawałki, żeby część czekała pod ściereczką i nie obsychała z wierzchu. Wycinamy krążki za pomocą szklanki lub specjalnych pierścieni do ciasta.

foodie.by.bb

Krok 6:

Nakładamy farsz łyżeczką na kółko z ciasta. Składamy je na pół. Sklejamy brzegi. Możemy po prostu przycisnąć je ząbkami widelca lub uformować ozdobne zamknięcie, w postaci falbanki lub warkocza. Jeśli zależy nam na czasie i wygodzie, wykorzystajmy maszynkę. Pamiętajmy, żeby nie nakładać zbyt dużo farszu, inaczej dostanie się do brzegów ciasta i pierogi będą się rozklejać.

foodie.by.bb

Krok 7:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy ją. Możemy dolać łyżkę oleju, żeby pierogi nie skleiły się ze sobą. Wrzucamy je partiami do wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekamy 4 minuty, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową. Serwujemy od razu lub, kiedy ociekną z wody, podsmażamy na patelni na rumiano.

foodie.by.bb

Krok 8:

Reklama

Podajemy pierogi z zieloną soczewicą z dowolną okrasą. Żeby danie pozostało wegańskie, warto udekorować je złocistą cebulką podsmażoną na oleju (lub karmelizowaną) i gałązkami tymianku. W innym przypadku sprawdzą się także skwarki z boczku, kleks kwaśnej śmietany lub panierka z bułki tartej zrumienionej na maśle.

foodie.by.bb
Reklama
Reklama
Reklama