W tym artykule:

  1. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
  2. Jak zrobić pierogi z kapustą inaczej?
  3. Przepis na pierogi z kapustą, ziemniakami i jabłkiem
Reklama

Pierogi z kapustą wielu z nas kojarzą się głównie ze świętami, ale nie brakuje też takich domów, w których to danie pojawia się regularnie przez cały rok. Jest w końcu nie tylko pyszne, ale do tego tanie i bardzo sycące, a gdy ktoś lubi lepienie pierogów, to przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu. Jest jednak wiele wersji nadzienia na bazie kapusty i okazuje się, że zamiast grzybów, można tam dorzucić również zwykłe ziemniaki i jeszcze 1 nietypowy składnik. Wszyscy doskonale go znacie i często chrupiecie, ale nawet nie wiecie, że to idealna para dla gotowanej kapustki.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Zanim jednak przejdziemy do kapuścianego farszu, najpierw zajmijmy się samym ciastem, bo to przecież ono jest tutaj czynnikiem spajającym całość w zgrabne pierożki. Przepis na ciasto na pierogi można co prawda przygotowywać na wiele sposobów, zarówno z jajkiem, jak i na samej mące oraz wodzie, ale w tym przypadku polecamy tę pierwszą opcję. Dodajcie więc 1 jajko na każde 500 g mąki, a całość zalejcie 1 szklanką gorącej wody. Do tego oczywiście niezbędna będzie spora szczypta soli, a dla idealniej elastyczności i dodatkowego smaku, przyda się także 1 łyżka rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na jednolitą, gładką masę, przykrywamy ściereczką lub pakujemy do woreczka foliowego i zostawiamy na 20 minut, a dzięki temu ciasto będzie jeszcze lepiej się wałkowało i lepiło.

ciasto na pierogi

Jak zrobić pierogi z kapustą inaczej?

Gdy macie już perfekcyjne ciasto, pozostaje tylko posiekać i ugotować kapustę oraz dodać do niej podsmażoną cebulkę i przyprawy. Teraz jednak zaczynają się wariacje i do kapuścianej bazy dodajemy tłuczone gotowane ziemniaki oraz starte kwaśne jabłko, które nada całości wyjątkowego smaku i aromatu. Mało kto wpadłby na to, żeby połączyć pierogi z kapustą z soczystym jabłkiem, ale musicie nam uwierzyć, że jest to strzał w dziesiątkę. Zobaczcie pełny przepis poniżej i spróbujcie sami, a zachwycicie się tym smakiem.

pierogi

Przepis na pierogi z kapustą, ziemniakami i jabłkiem

Składniki:

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka płynnego masła,
  • szczypta soli.

na farsz:

  • pół główki białej kapusty,
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • duża szczypta suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia cebulki.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Zacznijcie od przygotowania farszu, czyli poszatkujcie kapustę i podgotujcie ją do miękkości w osolonej wodzie. Cebulkę natomiast obierzcie, posiekajcie i podsmażcie na odrobinie oleju. Jabłko natomiast obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  2. Ugotowane tłuczone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę i wymieszajcie ze smażoną cebulą, tartym jabłkiem i wystudzoną kapustą. Dodajcie sól, pieprz i majeranek do smaku i dokładnie połączcie całość.
  3. Teraz przejdźcie do szykowania ciasta, czyli wymieszajcie w misce mąkę, gorącą wodę, jajko, płynne masło i sól. Całość zagniećcie w dłoniach na jednolitą, gładką masę, a następnie owińcie ją foliowym woreczkiem i odstawcie na 20 minut.
  4. Ciasto na pierogi cienko rozwałkujcie, wytnijcie z niego kółeczka przy pomocy szklanki, a następnie każdy taki krążek wypełnijcie łyżką farszu i dokładnie sklejcie na kształt pierożka.
  5. Tak przygotowane pierogi z kapustą gotujcie w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
pierogi z młodą kapustą
Reklama
Reklama
Reklama