Pierwszy raz upiekłam domowy chleb graham. Znalazłam najprostszy przepis, 5 minut mieszania i do pieca

W tym artykule:
- Dlaczego graham jest lepszy od białego pieczywa?
- Błyskawiczny, domowy chleb graham
- Jakie są rodzaje mąki?
Chleb Graham to chleb robiony z grubo mielonej, razowej mąki pszennej zwanej mąką Grahama. Nazwa chleba i mąki pochodzi od nazwiska prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama. Graham opracował przepis na ten chleb w 1829 r. jako alternatywę dla powszechnego wówczas białego chleba. W tamtych czasach ciemny chleb uważany był za staroświecki i prowincjonalny. Chleb z białej mąki był symbolem statusu klasy średniej i zazwyczaj kupowano go w piekarni, a nie wypiekano samodzielnie.
Graham był przekonany, że twardy chleb z mielonej mąki jest bardziej pożywny i zdrowszy.
Dlaczego graham jest lepszy od białego pieczywa?
Obecnie graham jest wytwarzany z mąki pszennej graham (typ 1850) z dodatkiem drożdży i soli kuchennej. Często w okresie letnim do ciasta jest dodawany kwas mlekowy spożywczy w celu zapobiegnięcia rozwojowi laseczki Bacillus subtilis. Dzięki grubo-mielonym ziarnom pieczywo to ma więcej składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego niż pieczywo białe.
Jeśli więc lubicie zjeść dobry chleb na zdrowych składnikach, a dodatkowo nie chce wam się wyrabiać ciasta, albo robić zakwasu, koniecznie wypróbujcie ten banalnie prosty przepis. Będziecie go powtarzać na okrągło.
Błyskawiczny, domowy chleb graham
Jest tak prosty, że tez będziecie chcieli go wypróbować u siebie w domu. Przygotujcie:
- 200 g mąki graham (typ 1850)
- 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży
- 400 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
Zacznijcie od wymieszania w dużej misce suchych składników. Następnie dodajcie olej i wodę i znów wszystko zamieszajcie. Wystarczy duża łyżka, nie potrzebujecie do tego miksera. Gdy składniki równomiernie wymieszacie masa jest gotowa.
Przykryjcie miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Prostokątną formę na chleb wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto zamieszajcie jeszcze raz łyżką i przełóżcie do foremki. Górę wyrównajcie. Nastawcie piekarnik na 200 stopni C. W tym czasie odstawcie w ciepłe miejsce blaszkę z ciastem chlebowym jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wstawcie chleb do piekarnika na 50 minut. W połowie pieczenia spryskajcie górę chleba wodą i pieczcie dalej do uzyskania złotego koloru.
Gotowy bochenek powinien podczas stukania w spód wydawać głuchy dźwięk. To znak, że jest upieczony. Połóżcie gorący graham na kratce i poczekajcie aż całkowicie wystygnie. Dopiero wtedy możecie go pokroić. Trudno będzie wytrzymać ten czas, bo chleb pachnie obłędnie i aż chce się zjeść jeszcze ciepły. Gotowy wypiek ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek.
Ten przepis znaleźliśmy na profilu Iinstagramowym użytkowniczki @smakoholiczka.
źródło: Instagram/@smakoholiczka

Jakie są rodzaje mąki?
W sklepach możecie znaleźć różne rodzaje mąki o różnym zastosowaniu. Typ mąki określa zawartość substancji mineralnych w danym produkcie. Typ określany jest również mianem popiołu. Mąki z dużą zawartością popiołu są ciemniejsze, grubsze i cięższe.
Mąka pszenna:
- typ 400, 450 - mąka tortowa. Do wypieku ciast i naleśników
- typ 500 - mąka krupczatka np. poznańska. Do ciast kruchych, francuskich, omletów, naleśników, makaronów, klusek, kopytek lub zagęszczania zup i sosów
- typ 550 i 650. Do ciast drożdżowych, klusek, a także zasmażek i sosów
- typ 750. Do wypieku chleba i pełnoziarnistych makaronów
- typ 1850 - mąka graham. Do chleba i bułek graham
- typ 2000 - mąka razowa, do chlebów razowych
- typ 3000 - mąka z pełnego przemiału
Mąka żytnia:
- typ 580 - jasna mąka żytnia. Do wyrobu makaronów
- typ 650 oraz 720. Do wypieku bułek
- typy 800–2000 to mąki chlebowe


