W tym artykule:

  1. Sos agrestowy do mięsa i serów
  2. Jak zrobić pikantno-słodki sos z agrestu?
  3. Z czym podawać lekko pikantny sos z agrestu?
Reklama

Z agrestu robimy zazwyczaj, jeśli w ogóle, bo owoc stracił w ostatnich latach na popularności, słodkie przetwory na zimę. W spiżarniach stoją dżemy, kompoty i nalewki. Ale agrest ma jeszcze inny, często niewykorzystany potencjał. Ponieważ jest kwaskowy i cierpki, a jednocześnie słodki jak winogrona lub zielone jabłka, stanowi dobrą bazę pod lekko pikantny sos do wytrawnych dań. Zastąpcie nim żurawinę lub borówkę brusznicę, które zazwyczaj lądują koło grillowanego camemberta i pieczonego indyka.

Sos agrestowy do mięsa i serów

Przyzwyczajenie każe nam sięgać po ketchup do wielu dań, takich jak tosty i burgery, grillowane kiełbaski i karkówka lub też kotlety siekane z kurczaka. Gotowe sosy to wygoda, z jakiej trudno zrezygnować. Jednak raz na rok warto poświęcić trochę czasu w sezonie na agrest (czerwiec, lipiec) i przyrządzić z niego wyrazisty, pikantno-słodki dżem do wytrawnych potraw. To prawdziwa eksplozja smaku dzięki takim elementom jak:

  • owoce – chodzi przede wszystkim o kwaskowy agrest, ale do sosu można też dorzucić garść porzeczek lub miąższ pomarańczy,
  • ostre przyprawy – sprawdzą się takie składniki jak pieprz cayenne, suszone płatki chili lub świeża ostra papryczka (na przykład bird's eye),
  • bakalie – najlepiej rodzynki, które dodają intensywnej słodyczy, może być też kwaśniejsza suszona żurawina,
  • korzenne dodatki – w postaci imbiru, kory cynamonu i gorczycy (można wykorzystać również goździki, kardamon i kurkumę),
  • cebula – najlepiej czerwona, po ugotowaniu rozwija charakterystyczne, łagodniejsze, słodkie nuty smakowe,
  • brązowy cukier i ocet – pomagają zbalansować słodko-kwaśne smaki sosu. Występują prawie w każdym domowym ketchupie z pomidorów.

Jak zrobić pikantno-słodki sos z agrestu?

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 2 czerwone cebule
  • 150 ml octu jabłkowego, winnego lub słodowego
  • 300 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • Korzeń imbiru (1 cm)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chili lub świeża posiekana papryczka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Myjemy agrest. Oczyszczamy go z ogonków i resztek dna kwiatowego. Zdejmujemy łuski z cebuli i drobno ją siekamy. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Rozgrzewamy olej w dużym garnku z grubym dnem. Wrzucamy cynamon, gorczycę, liście laurowe i nasiona kolendry. Smażymy przyprawy je, aż zaczną wydzielać aromat. Dodajemy cebulę, imbir i papryczkę chili. Chwilę podgrzewamy.
  3. Wrzucamy do garnka pozostałe składniki: agrest, ocet, cukier i rodzynki. Wsypujemy sól. Gotujemy przez około 45 minut, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsta, owocowa masa przypominająca powidła lub chutney.
  4. Rozkładamy pikantno-słodki sos z agrestu do czystych, wyparzonych słoiczków, kiedy jest jeszcze bardzo gorący. Zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem na ściereczkę i studzimy. Jeśli wieczka się prawidłowo zassały, wynosimy słoiczki do chłodnej, zaciemnionej spiżarni.

Z czym podawać lekko pikantny sos z agrestu?

Słodko-ostry agrestowy chutney daje ogromne możliwości. Przede wszystkim można nim zastąpić bardziej popularne śliwkowe i jabłkowe sosy, a zatem podawać do drobiu i wieprzowiny – zarówno do gorących dań obiadowych, jak i wędlin oraz pasztetów. Dobrze pasuje do serów, i tu podobnie – zarówno grillowanych lub w panierce (camembert, halloumi), jak i na zimno (mimolette, gorgonzola, manchego). Pikantny sos agrestowy pasuje też do takich potraw jak:

Reklama
  • szaszłyki z kurczaka – słoiczek z dobrze doprawionym agrestem warto zabrać na grilla, zwłaszcza że idzie w parze też ze skrzydełkami, żeberkami, karkówką, boczkiem oraz oscypkiem na ciepło,
  • domowe burgery – klasyczne z wołowiny lub z indyka. Sosem z agrestu można zastąpić takie klasyczne dipy jak barbecue, ketchup i musztarda.
  • masala dosa i inne perełki indyjskiej kuchni,
  • pasztet wieprzowy lub drobiowy z mięsa z rosołu, a także inne domowe wyroby typu pieczony schab na kanapki.
Reklama
Reklama
Reklama