Pikantno-słodki sos z agrestu jest idealny do mięs. Pasuje na grilla lepiej niż ketchup

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Sos agrestowy do mięsa i serów
- Jak zrobić pikantno-słodki sos z agrestu?
- Z czym podawać lekko pikantny sos z agrestu?
Z agrestu robimy zazwyczaj, jeśli w ogóle, bo owoc stracił w ostatnich latach na popularności, słodkie przetwory na zimę. W spiżarniach stoją dżemy, kompoty i nalewki. Ale agrest ma jeszcze inny, często niewykorzystany potencjał. Ponieważ jest kwaskowy i cierpki, a jednocześnie słodki jak winogrona lub zielone jabłka, stanowi dobrą bazę pod lekko pikantny sos do wytrawnych dań. Zastąpcie nim żurawinę lub borówkę brusznicę, które zazwyczaj lądują koło grillowanego camemberta i pieczonego indyka.
Sos agrestowy do mięsa i serów
Przyzwyczajenie każe nam sięgać po ketchup do wielu dań, takich jak tosty i burgery, grillowane kiełbaski i karkówka lub też kotlety siekane z kurczaka. Gotowe sosy to wygoda, z jakiej trudno zrezygnować. Jednak raz na rok warto poświęcić trochę czasu w sezonie na agrest (czerwiec, lipiec) i przyrządzić z niego wyrazisty, pikantno-słodki dżem do wytrawnych potraw. To prawdziwa eksplozja smaku dzięki takim elementom jak:
- owoce – chodzi przede wszystkim o kwaskowy agrest, ale do sosu można też dorzucić garść porzeczek lub miąższ pomarańczy,
- ostre przyprawy – sprawdzą się takie składniki jak pieprz cayenne, suszone płatki chili lub świeża ostra papryczka (na przykład bird's eye),
- bakalie – najlepiej rodzynki, które dodają intensywnej słodyczy, może być też kwaśniejsza suszona żurawina,
- korzenne dodatki – w postaci imbiru, kory cynamonu i gorczycy (można wykorzystać również goździki, kardamon i kurkumę),
- cebula – najlepiej czerwona, po ugotowaniu rozwija charakterystyczne, łagodniejsze, słodkie nuty smakowe,
- brązowy cukier i ocet – pomagają zbalansować słodko-kwaśne smaki sosu. Występują prawie w każdym domowym ketchupie z pomidorów.
Jak zrobić pikantno-słodki sos z agrestu?
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 2 czerwone cebule
- 150 ml octu jabłkowego, winnego lub słodowego
- 300 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- Korzeń imbiru (1 cm)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka płatków chili lub świeża posiekana papryczka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Myjemy agrest. Oczyszczamy go z ogonków i resztek dna kwiatowego. Zdejmujemy łuski z cebuli i drobno ją siekamy. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce.
- Rozgrzewamy olej w dużym garnku z grubym dnem. Wrzucamy cynamon, gorczycę, liście laurowe i nasiona kolendry. Smażymy przyprawy je, aż zaczną wydzielać aromat. Dodajemy cebulę, imbir i papryczkę chili. Chwilę podgrzewamy.
- Wrzucamy do garnka pozostałe składniki: agrest, ocet, cukier i rodzynki. Wsypujemy sól. Gotujemy przez około 45 minut, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsta, owocowa masa przypominająca powidła lub chutney.
- Rozkładamy pikantno-słodki sos z agrestu do czystych, wyparzonych słoiczków, kiedy jest jeszcze bardzo gorący. Zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem na ściereczkę i studzimy. Jeśli wieczka się prawidłowo zassały, wynosimy słoiczki do chłodnej, zaciemnionej spiżarni.
Z czym podawać lekko pikantny sos z agrestu?
Słodko-ostry agrestowy chutney daje ogromne możliwości. Przede wszystkim można nim zastąpić bardziej popularne śliwkowe i jabłkowe sosy, a zatem podawać do drobiu i wieprzowiny – zarówno do gorących dań obiadowych, jak i wędlin oraz pasztetów. Dobrze pasuje do serów, i tu podobnie – zarówno grillowanych lub w panierce (camembert, halloumi), jak i na zimno (mimolette, gorgonzola, manchego). Pikantny sos agrestowy pasuje też do takich potraw jak:
- szaszłyki z kurczaka – słoiczek z dobrze doprawionym agrestem warto zabrać na grilla, zwłaszcza że idzie w parze też ze skrzydełkami, żeberkami, karkówką, boczkiem oraz oscypkiem na ciepło,
- domowe burgery – klasyczne z wołowiny lub z indyka. Sosem z agrestu można zastąpić takie klasyczne dipy jak barbecue, ketchup i musztarda.
- masala dosa i inne perełki indyjskiej kuchni,
- pasztet wieprzowy lub drobiowy z mięsa z rosołu, a także inne domowe wyroby typu pieczony schab na kanapki.

