Pizzę z serka wiejskiego robię na patelni. W 15 minut mam posiłek pełen białka, bez grama mąki

W tym artykule:
- Składniki na pizzę z serka wiejskiego
- Jak zrobić pizzę z serka wiejskiego?
- Z czym nie łączyć serka wiejskiego?
Pizza, niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto potrafi sobie jej odmówić. Pszenne placki z dodatkiem drożdży i różnych konfiguracji składników, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. To też top pozycji, których nie odmawiają dzieci. Wszyscy wiemy, że jest pyszna, a wielość wariantów sprawia, że każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Jest tylko jedno ale, pizza ma sporo kalorii, głównie z powodu sera, nie jest też obojętna mąka, która jest bazowym składnikiem ciasta. Dlatego pomimo tego, że jest pyszna, nie możemy sobie pozwolić na to, żeby jeść ją codziennie. Na szczęście potrzeba jest matką wynalazków i tak powstała pizza z serka wiejskiego z patelni, którą można jeść niemal codziennie.
Składniki na pizzę z serka wiejskiego
- 200 g serka wiejskiego, może być podkręcona wysokobiałkowa wersja
- 2 jajka
- dowolne, ulubione przyprawy, np. suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- 15 ml oliwy do smażenia
- 40 g startej mozzarelli lub cheddara
- 150 g pomidorków koktajlowych
- pół pęczka bazylii
- sos do posmarowania spodu pizzy, np. pomidorowy na passacie, jogurtowo-czosnkowym
Jak zrobić pizzę z serka wiejskiego?
Kroki przygotowania:
- Odlewamy śmietankę z serka wiejskiego. Granulki przekładamy do miski.
- Myjemy skorupki jajek, następnie wbijamy je do miski. Warto je rozbełtać przed połączeniem z serkiem.
- Do miski z serkiem wlewamy jajka. Miksujemy blenderem ręcznym na gładko. Sprawdzi się też blender kielichowy. Na tym etapie możemy dodać ulubione przyprawy, dzięki temu ciasto na pizzę będzie aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Drugą opcją jest posypanie wierzchu ciasta z już nałożonymi składnikami, ale jeszcze przed dodaniem sera.
- Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na połówki. Jeśli zależy nam na ciekawym efekcie wizualnym, można wybrać różnokolorowe pomidorki. Oprócz nich można dodatkowo dołożyć kilka pomidorów suszonych z zalewy.
- Bazylię myjemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym – najlepszy efekt uzyskamy po włożeniu listków do suszarki do sałaty. Można je posiekać lub zostawić w całości.
- Ścieramy kawałek wybranego sera. Mozzarella bardziej się ciągnie, a cheddar ma przyjemny mleczny smak z delikatną ostrzejszą nutą. Można też wymieszać oba gatunki. Na pewno nie polecamy używania już startych produktów, ponieważ trudno zauważyć potencjalne ślady pleśni. Może się też zdarzyć, że do opakowania zostały starte resztki sera, które zostały z innych produktów. A co za tym idzie, mogą być wysuszone i twarde.
- Na patelnię wlewamy oliwę (odpowiedni będzie też olej rzepakowy) lub zalewę z suszonych pomidorów, jeśli zdecydowaliśmy się je dodać. Czekamy aż dobrze się rozgrzeje. Wlewamy zblendowaną masę serowo-jajeczną. Podsmażamy ją na małym ogniu do mocnego zrumienienia. Potem pizzę z serka przekręcamy na drugą stronę. Przyda się do tego szeroka łopatka, żeby ciasto nie złamało się w czasie zmieniania strony.
- Gotową stronę pizzy smarujemy sosem pomidorowym lub czosnkowym na jogurcie. Posypujemy startym serem. Układamy na nim pomidorki. I tu mamy kilka opcji do wyboru. Wierzch można posypać posiekaną świeżą bazylią lub zostawić listki w całości i nałożyć je bezpośrednio przed podaniem. Podobnie jest z suszonymi przyprawami – dosypujemy je do surowego ciasta lub posypujemy nimi pomidorki w tym momencie. Patelnię przykrywamy i smażymy do roztopienia sera.
- Pizzę z serka wiejskiego kroimy w trójkątne kawałki i podajemy od razu po usmażeniu.
Z czym nie łączyć serka wiejskiego?
Mogłoby się wydawać, że serek wiejski pasuje niemal do wszystkiego i smakowo właśnie tak jest, chociaż to też jest kwestia preferencji smakowych. Ale okazuje się, że nie we wszystkich wariantach jest to zdrowe. Zdecydowanie lepiej nie dodawać do niego produktów, które mają wysoką zawartość kwasów szczawiowych (np. szczaw, szpinak, rabarbar). Wpływają na znaczne zmniejszenie przyswajalności wapnia, a co za tym idzie, mogą powstawać nierozpuszczalne związki, które są przyczyną powstawania kamieni nerkowych. Na spożycie serka wiejskiego w takiej konfiguracji nie mogą sobie pozwolić osoby chorujące na kamienicę nerkową, a nawet te, które mogą mieć do niej skłonność. Dotyczy to również wszelkich chorób związanych z obniżoną gęstością kości, np. w przypadku osteopenii lub osteoporozy. Do pizzy z serka wiejskiego lepiej nie dodawaj więc szpinaku.

