W tym artykule:

  1. Jak zrobić placuszki marchewkowe?
  2. Z czym jeść placki z marchewki?
  3. Prosty przepis na placki marchewkowe
Reklama

Są takie dni kiedy jesteśmy tuż przed zakupami i lodówka świeci już pustkami, a mimo to trzeba wymyślić jakiś sycący obiad. W takich momentach sięgnijcie po przepis na placki marchewkowe z 3 składników. Robi się je banalnie łatwo i wprost błyskawicznie, a do tego wychodzą tanie jak barszcz. Potrzebujecie jedynie startej marchewki i czegoś, co zawsze jest w kuchni pod ręką. Zobaczcie, jakie to proste i spróbujcie odtworzyć tę recepturę we własnych kuchniach, a pokochacie ją jeszcze bardziej, placki ziemniaczane.

Jak zrobić placuszki marchewkowe?

Placki marchewkowe robi się jeszcze łatwiej, niż klasyczne placki ziemniaczane, bo nie trzeba tu dodawać jajka, ani siekać czy ścierać na tarce żadnej cebulki. Wystarczy jedynie baza w postaci tartej marchewki, a do tego woda i mąka. Z tego taniego trio uzyskamy idealnie gęste i lepkie ciasto, które potem można już doprawiać na wszelkie sposoby według własnego uznania. Sól to oczywiście niezbędnik, ale oprócz niej warto też sypnąć do masy odrobinę granulowanego czosnku, mielonej papryki, czy ulubionych ziół, takich jak bazylia, koperek, natka pietruszki lub oregano.

Potem taką gotową masę smażymy na rozgrzanym tłuszczu i można to zrobić na 2 sposoby - formując łyżką niewielkie placuszki lub wylewając całą masę na raz, tworząc jeden duży placek. Tak też zrobiła autorka przepisu, którym się inspirowaliśmy, czyli instagramerka @easyclarissa. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać zachwycający efekt.

tarte ziemniaki

Z czym jeść placki z marchewki?

Gotowe placuszki lub jeden duży placek można podawać z przeróżnymi sosami, dipami i farszami. Świetnie będzie pasował tu twarożek z ulubionymi warzywami, kanapkowy serek do smarowania lub nawet zwykły kleks gęstej, kwaśnej śmietany. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby do takiego dużego placka napakować przeróżne nadzienia, takie jak na przykład duszony szpinak, leczo ze słoików na zimę, czy nadzienie ruskie z twarogu i ziemniaków.

Kolejnym świetnym pomysłem jest polanie placków sosem pieczarkowym, koperkowym, czy chrzanowym. Możecie też wykorzystać sezon na grzybobranie i przygotować gęsty, kremowy sos grzybowy. Uwierzcie nam, że takie placki marchewkowe na wypasie będą przepyszne i nasycą was na długo. Kombinujcie i wymieniajcie dodatki, a dzięki temu placki marchewkowe nigdy wam się nie znudzą.

młoda kapusta

Prosty przepis na placki marchewkowe

Składniki:

  • 100 g startej marchewki,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 85 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Startą na dużych oczkach marchewkę wymieszajcie z mąką i wodą, aż powstanie gęsta masa. Jeśli chcecie, na tym etapie dodajcie też wszelkie ulubione przyprawy i dobrze połączcie całość.
  2. Tak przygotowane ciasto na placki marchewkowe przełóżcie na rozgrzany tłuszcz na patelni. Możecie formować niewielkie placuszki łyżką lub wylać całą masę na raz, tworząc jeden duży "naleśnik".
  3. Placek marchewkowy smażcie w dwóch stron na średniej mocy palnika, aż stanie się chrupiący i pięknie się zarumieni. Gotowe danie podawajcie z kleksem gęstej śmietany - jeśli przygotowujecie jeden duży placek, posmarujcie go śmietaną i złóżcie na pół jak omlet, a gdy decydujecie się na malutkie placki, po prostu dodajcie śmietanę na wierzchu.
Reklama

Źródło: Instagram.com/easyclarissa/

placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka
Reklama
Reklama
Reklama