Placki z serka wiejskiego i awokado zastapiły mi pieczywo. Mięciutkie i pełne białka, a pracy tyle, co nic

W tym artykule:
Lubię placki wszelkiego rodzaju. Najczęściej robię na słodko, z jabłkami, albo serem. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć serek wiejski z awokado i upiec z nich wytrawne placki z serka wiejskiego. Serek wiejski od zawsze gości w moim domu, bo nie tylko jest pyszny, a jego granulki przyjemnie się gryzie, ale też jest bardzo wartościowy. zawiera w swoim składzie wysoką zawartość białka, wapnia, żelaza i witamin.
Drugi składnik to awokado i tego owocu chyba nikomu nie trzeba zachwalać. Ten zielony owoc w swoim składzie zawiera 20-30% tłuszczów. Są to głownie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Witaminy E, A i C to cenne przeciwutleniacze, które pomagają w walce ze starzeniem organizmu. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Awokado jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutation. Ten cenny antyoksydant wspiera pracę wątroby, a także funkcjonowanie systemu nerwowego.
Placki z serka wiejskiego i awokado
Już te dwa składniki powinny was przekonać do przygotowania tych prostych placuszków. Potrzebujecie jeszcze tylko jajko, opcjonalnie troszkę mąki i przyprawy.
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
Awokado obierzcie i wyjmijcie pestkę. Nie wyrzucajcie jej, tylko posadźcie, albo przeróbcie na coś innego.
Włóżcie do miski i rozgniećcie dokładnie widelcem. Dodajcie odsączony ze śmietanki serek wiejski, mąkę i wbijcie 1 jajko. Doprawcie solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mieszajcie, aż powstanie jednolita masa.
Nastawcie piekarnik na 150 stopni C.
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i łyżką wykładajcie ciasto na papier, formując placuszki. Górę możecie posypać ulubionymi ziarnami. Czarnuszka, sezam, albo siemię lniane.
Pieczcie w nagrzanym piekarniku 30-40 minut, aż do zrumienienia się placków. Po tym czasie wyjmijcie blachę, odstawcie do lekkiego ochłodzenia i zdejmijcie gotowe placuszki z papieru.
Te genialne chlebki z awokado z powodzeniem zastąpią wam pieczywo. Możecie pomiędzy nie włożyć wszystko, co
chcecie i zrobić kanapkę. Jajecznica, wędlina, sałata, ser, albo jeszcze coś innego, wszystko pasuje. Ale same smakuję też fantastycznie.
Jeśli lubicie bardziej jednolitą konsystencję, możecie wcześniej zblendować wszystkie składniki i dopiero z takiej masy formować placuszki. A jeśli nie chcecie ich robić w piekarniku, dużo szybciej usmażycie ja na patelni, jak zwykłe placki ziemniaczane. Nie musicie jednak dodawać tłuszczu, bo awokado już samo w sobie jest mocno tłuste.

Serek wiejski - jak jeść?
Jeśli chcecie jeszcze inaczej wykorzystać serek wiejski, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście dodali go do wielu innych potraw.
Można zrobić prostą sałatkę, wystarczy wymieszać świeże warzywa, takie jak ogórek, rzodkiewka czy szczypiorek z serkiem i macie szybkie, wartościowe danie. Serek wiejski dodany do jajecznicy nadaje jej kremową, lekką konsystencję.
Ale można go też wykorzystać do przygotowania dipów, past, a nawet do pieczywa. Polecamy:
- bułeczki z serka wiejskiego
- bezcukrowe lody z serka wiejskiego
- zapiekankę z serka wiejskiego
- najlepsze kluski leniwe z serka wiejskiego
- błyskawiczne pączki z serka wiejskiego

