Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków i smażenia. Najlepiej smakują ze śmietaną

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Sposoby na łatwe placki ziemniaczane – bez tarcia i bez kłopotu
- Jak zrobić placki ziemniaczane bez obierania, ścierania i smażenia?
- Z czym podać ziemniaki gniecione z piekarnika?
Czy wymyślono już wszystko, co się dało, jeśli chodzi o przyrządzanie ziemniaków? Niekoniecznie, bo ciągle jeszcze pojawiają się nowe pomysły, często związane z wykorzystaniem różnych sprzętów kuchennych lub zapomnianych składników. Polecamy na przykład ziemniaki z gofrownicy. Wiele z nich podyktowanych jest potrzebą skrócenia czasu przygotowania ulubionego warzywa. Nie inaczej jest z poniższą recepturą. Te kartofle trzeba tylko podgotować i wrzucić do piekarnika.
Sposoby na łatwe placki ziemniaczane – bez tarcia i bez kłopotu
W wakacyjne upały naprawdę nie warto się pocić, ręcznie trąc warzywo na klasyczne placki ziemniaczane. Chociaż tradycja jest mocno zakorzeniona nie tylko w Polsce, bo różne wersje smażonych placków ze startych surowych ziemniaków da się znaleźć na całym świecie, jak choćby czeskie bramboraki czy koreańskie gamja jeon. Ale można tez przyrządzić je zupełnie inaczej. Oto kilka prostych sposobów:
- Zrobić tzw. ziemniaki gniecione lub miażdżone. Wystarczy je podgotować, a następnie przycisnąć widelcem lub tłuczkiem, potem usmażyć lub upiec. Opisujemy dokładnie jak je zrobić w kolejnym rozdziale.
- Szwedzi przyrządzają potatisbullar, czyli placki (dosłownie „bułeczki”) z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które wystarczy rozgnieść na purée. To na pewno prostszy sposób niż mozolne tarcie surowej bulwy. Zresztą nie bardzo różni się od podstawowego przepisu na kotlety ziemniaczane. Ale bądźmy szczerzy, trudniej zrobić je tak, żeby były mocno chrupiące z wierzchu.
- Przygotować szybkie placki ziemniaczane z blendera. To dosyć rewolucyjny pomysł, który nie był możliwy dla naszych babć. Surowe ziemniaki należy pokroić w kostkę i wrzucić do kielicha blendera razem z resztą składników, czyli jajkiem, cebulą i innymi, dowolnymi dodatkami. Zmiksować. Na koniec odsączyć oraz dodać mąkę pszenną lub ziemniaczaną.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez obierania, ścierania i smażenia?
Proste ziemniaki gniecione z piekarnika to dobry pomysł na wakacyjne, leniwe dni. Żeby zrobić 12 porcji, wystarczy przygotować:
- 12 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy (może być też roztopione masło)
- 0,5 pęczka natki pietruszki lub koperku
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie: starty parmezan, słodka lub wędzona sproszkowana papryka
Sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy. Jeśli skórka jest wyjątkowo brzydka, uszkodzona lub gruba, możemy ją obrać. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie bardzo rozgotowane. Jeśli nie są bardzo duże, najlepiej wyjąć je po około 15 minutach.
- Wykładamy blachę pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół). Łączymy w miseczce przepuszczony przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz oliwę (opcjonalnie przyprawy i suszone zioła, na przykład paprykę w proszku lub rozmaryn). Natkę pietruszki lub koperek myjemy i drobno siekamy.
- Układamy odcedzone i odparowane kartofle na blaszce. Rozgniatamy je widelcem, tłuczkiem do mięsa lub wałkiem, żeby powstały placki ziemniaczane. Smarujemy je oliwą z czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy przez około 20 minut. Przewracamy na drugą stronę i czekamy jeszcze kwadrans (w tym momencie możemy posypać parmezanem). Serwujemy od razu, ze świeżymi ziołami.
Z czym podać ziemniaki gniecione z piekarnika?
Oczywiście placki ziemniaczane bez tarcia smakują najlepiej z kwaśną śmietaną, tak jak ich tradycyjne odpowiedniki. A jeszcze lepiej ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Inne pomysły na dodatki do szybkich placków ziemniaczanych z piekarnika to:
- dip z awokado – niekoniecznie w swoim najbardziej klasycznym wydaniu, czyli guacamole, można go trochę „podrasować" do placków ziemniaczanych, na przykład wymieszać z majonezem, kwaśną śmietaną lub serkiem śmietankowym.
- plastry wędzonego łososia, jak do placków latkes (plus, oczywiście, kwaśna śmietana lub crème fraîche).
- sos pieczarkowy – zawsze mile widziany do ziemniaków w każdej formie. W sezonie może być też zrobiony ze świeżo zebranych leśnych grzybów.

