Placki ziemniaczane nie muszą ociekać tłuszczem. Zapieczcie je w kapuście, a będą dużo lżejsze i znacznie smaczniejsze

Lubicie placki ziemniaczane, ale po takim tłustym posiłku nie czujecie się najlepiej? Mamy coś, co rozwiąże ten problem bez konieczności rezygnacji z ulubionego ziemniaczanego smaku. W tej wersji placki nie ciążą na żołądku, a do tego smakują i pachną sto razy lepiej niż tradycyjne. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.
Jak zrobić placki ziemniaczane w lżejszej wersji?
Ten wyjątkowy przepis to poleśniki, czyli placki ziemniaczane pieczone w liściach kapusty. To przysmak pochodzący z kuchni beskidzkiej, w której tradycyjnie przygotowywało się je na żniwa i dożynki. Choć ten regionalny smakołyk nie jest znany w całej Polsce, to zdecydowanie zasługuje na znacznie większą popularność, gdyż zarówno smakiem, jak i wyglądem bije na głowę tradycyjne smażone placki. Wszystko dlatego, że poleśniki są znacznie mniej tłuste i lżejsze niż tradycyjne smażone placki, a do tego wspaniale pachną przyrumienioną kapustą. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku i zaskoczcie swoich domowników.

Przepis na poleśniki
Składniki:
- kilka niewielkich liści kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 mała cebulka
- sól i pieprz do smaku
- śmietana i koperek do podania
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania całej główki kapusty, a następnie oddzielenia z niej kilku niedużych liści. Następnie odstawiamy je do wystudzenia, a gdy przestygną, wycinamy twardą część.
Teraz czas na przygotowanie masy na placki. W tym celu obieramy ziemniaki oraz cebulę i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Startą masę odciskamy z nadmiaru wody, a następnie łączymy z jajkami, mąką i przyprawami. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy porcjami na liście kapusty, a następnie przykrywamy drugim listkiem i tak aż do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe placki w kapuście układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy przez kolejne 15-20 minut.
Upieczone poleśniki podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym koperkiem.

