Lubicie placki ziemniaczane, ale po takim tłustym posiłku nie czujecie się najlepiej? Mamy coś, co rozwiąże ten problem bez konieczności rezygnacji z ulubionego ziemniaczanego smaku. W tej wersji placki nie ciążą na żołądku, a do tego smakują i pachną sto razy lepiej niż tradycyjne. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Reklama

Jak zrobić placki ziemniaczane w lżejszej wersji?

Ten wyjątkowy przepis to poleśniki, czyli placki ziemniaczane pieczone w liściach kapusty. To przysmak pochodzący z kuchni beskidzkiej, w której tradycyjnie przygotowywało się je na żniwa i dożynki. Choć ten regionalny smakołyk nie jest znany w całej Polsce, to zdecydowanie zasługuje na znacznie większą popularność, gdyż zarówno smakiem, jak i wyglądem bije na głowę tradycyjne smażone placki. Wszystko dlatego, że poleśniki są znacznie mniej tłuste i lżejsze niż tradycyjne smażone placki, a do tego wspaniale pachną przyrumienioną kapustą. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku i zaskoczcie swoich domowników.

placki ziemniaczane

Przepis na poleśniki

Składniki:

  • kilka niewielkich liści kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana i koperek do podania

Kroki przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania całej główki kapusty, a następnie oddzielenia z niej kilku niedużych liści. Następnie odstawiamy je do wystudzenia, a gdy przestygną, wycinamy twardą część.

Teraz czas na przygotowanie masy na placki. W tym celu obieramy ziemniaki oraz cebulę i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Startą masę odciskamy z nadmiaru wody, a następnie łączymy z jajkami, mąką i przyprawami. Wszystko mieszamy na jednolite ciasto.

Ciasto wykładamy porcjami na liście kapusty, a następnie przykrywamy drugim listkiem i tak aż do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe placki w kapuście układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy przez kolejne 15-20 minut.

Reklama

Upieczone poleśniki podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama