Placki ziemniaczane z airfryera nie będą ociekać tłuszczem. Dopilnujcie tylko 1 rzeczy

W tym artykule:
- Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?
- Jak smażyć placki w airfryer? Pamiętajcie o 1 rzeczy
- Przepis na placki ziemniaczane z frytkownicy beztłuszczowej
- Z czym podawać placki ziemniaczane?
Aby przygotować chrupiące, rumiane placki ziemniaczane niestety musimy użyć sporo tłuszczu. Bez niego smażenie na patelni niestety nie wyjdzie tak, jak powinno, ale jest pewien sprytny sposób na rozwiązanie tej sytuacji. Wystarczy skorzystać z air fryer, czyli beztłuszczowej frytkownicy, która ostatnio staje się coraz popularniejsza i pojawia się w wielu kuchniach. Zobaczcie, jak przygotować w tym urządzeniu placki ziemniaczane bez tłuszczu, a nie wrócicie już do klasycznych tłuściochów smażonych na patelni.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?
Aby przygotować placki ziemniaczane z airfryera, potrzebujecie klasycznego ciasta z tartych ziemniaków, jajka i mąki. Ważne jednak, aby taka masa być dość gęsta i zwarta, bo w przeciwnym razie po prostu spłynęłaby przez kratkę urządzenia. Musimy więc bardzo dokładnie odcisnąć starte ziemniaki z nadmiaru wody, a w tym celu najlepiej zawinąć je w kawałek gazy i mocno ścisnąć w dłoniach nad zlewem. A gdy pozbędziecie się już całego płynu, po prostu wymieszajcie tarte ziemniaki z mąką i jajkiem oraz przyprawami. Gotowe ciasto można od razu przekładać do airfryera, tworząc niewielkie placki, ale trzeba tu pamiętać o 1 ważnej rzeczy.

Jak smażyć placki w airfryer? Pamiętajcie o 1 rzeczy
Gdy masa na placki ziemniaczane jest już gotowa, nie wykładajcie jej tak po prostu łyżką na kratkę airfryera, bo masa może przeciekać przez otwory. Nie warto też wykładać dna urządzenia papierem do pieczenia, bo wtedy ciasto ziemniaczane przylepia się do pergaminu i trudno potem odkleić gotowe placki. Najlepiej najpierw zwilżyć dłonie odrobiną oliwy i formować w nich placki, a potem delikatnie układać je na dnie komory air fryera. Potem każdego placuszka warto dodatkowo posmarować odrobiną oliwy na wierzchu i w połowie czasu smażenia przewrócić placki na drugą stronę. Dzięki temu pięknie się zarumienią, ale jednocześnie nie będą przywierały do kratki i potem łatwo wyjmiecie je z szufladki urządzenia.

Przepis na placki ziemniaczane z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Następnie dokładnie odciśnijcie je z nadmiary wody na sicie lub przez kawałek gazy.
- Tak przygotowane starte ziemniaki wymieszajcie z jajkami, mąką i przyprawami.
- Gotową masę uformujcie w placuszki dłońmi zwilżonymi w oliwie. Potem delikatnie układajcie je na nasmarowanej oliwą kratce air fryera. Ważne, aby nie upychając ich zbyt dużo i smażyć maksymalnie 4 placki jednocześnie.
- Na koniec dodatkowo lekko posmarujcie placki ziemniaczane oliwą z wierzchu (za pomocą pędzelka).
- Placki ziemniaczane w air fryer przygotowujcie w 200 stopniach przez około 13-15 minut. W połowie tego czasu warto otworzyć urządzenie i przewrócić placuszki na drugą stronę.

Z czym podawać placki ziemniaczane?
Tak przygotowane placki ziemniaczane w wersji fit najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego. Najlepszy zrobicie na bazie jogurtu naturalnego lub gęstego jogurtu typu skyr. Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ulubione świeże bądź suszone zioła i sól oraz pieprz do smaku, a powstanie coś przepysznego.


