Placki ziemniaczane ze śledziem to hit na święta. Zrobią furorę na wigilijnym stole

Zwykle jecie je ze śmietaną, gulaszem lub sosem? Mamy znacznie ciekawszą propozycję, idealną na święta. Mało kto wie, że chrupiące i rumiane placki ziemniaczane fantastycznie komponują się ze śledziem. Zobaczcie, jak je zrobić i koniecznie zaserwujcie je w tym roku swoim bliskim.
Placki ze śledziem - oryginalny pomysł na święta
Rybne potrawy co roku królują na naszych świątecznych stołach, jednak pośród karpia w galarecie i śledzia w oleju czasem brakuje nam czegoś nowego. Proponujemy więc pyszną sałatkę śledziową podaną w nieco inny sposób, czyli na plackach ziemniaczanych. To danie inspirowane kuchnią ukraińską, ale zdecydowanie warto spopularyzować je również w naszych stronach, gdyż fantastycznie wpisuje się w wigilijne postne menu. Dodatkowym walorem tego przepisu jest fakt, że nie potrzebujemy do niego wielu składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty, za to efekt zachwyca wyglądem i smakiem.

Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem
Składniki:
Na placki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Na sałatkę śledziową:
- 3 filety śledziowe matiasy
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki śmietany
- pieprz
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania sałatki. Niewielki kawałek śledzia zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko, cebulkę i ogórka. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki.
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie lekko odciskamy warzywa i zlewamy nadmiar zebranego z nich soku.
3. Do ziemniaczano-cebulowej masy dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy placki na złoto z obu stron.
5. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
6. Placki układamy jeden na drugim i przekładamy je sałatką śledziową. Na wierzchu dodajemy kleks śmietany i kawałek śledzia oraz ćwiartkę jajka. Wszystko posypujemy posiekanym koperkiem.

