Placuszki z serka skyr przebijają racuchy. Nie ma bardziej delikatnych i puszystych

Babcine racuchy smakowały pysznie, ale były dość tłuste, dlatego mamy dla was równie pyszną, a znacznie lżejszą alternatywę. Placuszki z serka skyr to mnóstwo białka, a przy tym minimum dodatku tłuszczu. Tylko kilka składników, chwila roboty, a efekt zachwyca nie tylko smakiem, ale i obłędną konsystencją oraz pięknym wyglądem.
Jak zrobić placuszki z serka skyr?
Puszyste placki z serka skyr robi się w mgnieniu oka i to tylko z 4 składników. Potrzebny będzie oczywiście główny bohater, czyli serek skyr, a do tego 2 jajka, odrobina mąki i szczypta proszku do pieczenia. Z takiego bazowego składu przygotowujemy puszyste ciasto, które można urozmaicać na przeróżne sposoby, dorzucając ulubione dodatki.
Ten genialny w swojej prostocie przepis pochodzi z Intagrama @zdrowyprzepiss, który prowadzi Natalia Jurkian. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.
Placuszki z serka skyr - dodatki
Aby placki ze skyra były jeszcze bardziej apetyczne, można dorzucić do gotowego ciasta ulubione przyprawy. Genialnie sprawdzi się tutaj na przykład odrobina kakao, cynamonu, imbiru czy wanilii. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie masy z sezonowymi owocami. Można tu użyć zarówno tych świeżych, jak i mrożonych, a po usmażeniu placki skyrowe będą jeszcze bardziej wilgotne i pełne smaku.

Przepis na placuszki z serka skyr
Składniki:
- 150 g skyra
- 2 jajka
- 40 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, skyr oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Gotowe ciasto wykładamy niewielkimi porcjami (po 3 łyżki) na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Źródło: Instagram.com/zdrowyprzepiss/

