Jeśli nie jesteście miłośnikami drożdżowych ani piaskowych ciast, ale chcecie postawić na wielkanocnym stole efektowny deser, babka owsiana może być świetnym rozwiązaniem. Powstaje banalnie prosto, a smakuje i wygląda znacznie ciekawiej niż jakikolwiek wypiek. Do tego cały przepis robi się w garnku, więc nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika.

Reklama

Jak zrobić babkę wielkanocną w innej wersji?

Jeśli nie macie ręki do ciast i zwykle wychodzą wam zakalce, zamiast zwykłej babki drożdżowej, wybierzcie tę owsianą. Choć może to brzmieć dziwnie, taki przepis zawsze wychodzi i robi się go banalnie prosto. W dodatku potrzebujecie tylko kilku produktów, bo aby powstała babka owsiana wystarczy tylko mleko, płatki, trochę żelatyny i cukru. Do tego można oczywiście opcjonalnie dodać wanilię czy cynamon dla dodatkowego smaku i aromatu.

Z tego prostego zestawu otrzymacie piękną wielkanocną babę, która smakuje jak połączenie paschy i włoskiej panna cotty. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i spróbujcie takiej odmiany w te święta. Goście z pewnością będą zachwyceni.

babka gołąbkowa

Przepis na owsianą babkę panna cotta

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody.

Przygotowanie:

Formę na babkę szczelnie wykładamy folią spożywczą. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko gotujemy na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając do momentu, aż płatki napęcznieją. W tym momencie dodajemy masło oraz żelatynę i dokładnie mieszamy całość, aby nie było żadnych grudek. Mieszankę lekko studzimy, po czym przelewamy do foremki na babkę, wyłożonej folią.

Reklama

Gotowy deser wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. Później trzeba już tylko przykryć formę dużym talerzem, a następnie ostrożnie odwrócić ją do góry dnem, a babka owsiana powinna pięknie wyjść z formy.

Reklama
Reklama
Reklama