Podałam na obiad kurczaka marynowanego w maślance. Tym razem to mama wzięła przepis ode mnie

Jeśli szukacie pomysłu na obiad dla całej rodziny, kurczak zawsze będzie dobrą propozycją. Ale ile razy można robić z niego kotlety siekane czy piec w całości w piekarniku? Nawet najlepsze dania w końcu się nudzą każdemu. Dlatego też szukamy nowych pomysłów na wykorzystanie mięsa z kurczaka. Niedawno zrobiliśmy eksperyment i zamarynowaliśmy pałki z kurczaka w maślance. Okazało się, że to był strzał w 10, bo mięso wyszło, miękkie, aromatyczne i soczyste. Zobaczcie jak je przygotować i koniecznie wypróbujcie przy najbliższej okazji ten przepis na kurczak marynowany w maślance.
Kurczak marynowany w maślance
Do tego przepisu wybraliśmy pałki z kurczaka, ale jeśli wolicie udka, albo inną część kurczaka, możecie modyfikować przepis po swojemu. Pałki z kurczaka zrobione w ten sposób mają chrupiącą skórkę i są delikatne w środku.
Ten obiad robi się bardzo szybko i bardzo łatwo. Cały sekret tego przepisu to odpowiednia marynata. Jej główny składnik to maślanka. To właśnie za sprawa maślanki mięso skruszeje, zrobi się miękkie i mimo, że będzie pieczone w piekarniku, nadal pozostanie soczyste i bardzo delikatne. Zobaczcie jak zamarynować mięso kurczaka w maślance z przyprawami i jak je upiec, by po wyjęciu z piekarnika pozostało soczyste, delikatne i przepyszne, a skórka pięknie się przyrumieniła.

Do przygotowania kurczaka w maślance potrzebujecie:
- 10 pałek z kurczaka
- 750 ml maślanki
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę lubczyku
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej
- 1 oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
Kurczak marynowany w maślance - sposób przygotowania
- W moździerzu rozgniećcie wszystkie liściaste przyprawy do marynaty, czyli lubczyk, oregano, tymianek, rozmaryn, na koniec dosypcie 1 łyżkę soli, która pomoże lepiej rozetrzeć zioła.
- Roztarte przyprawy przesypcie do miski, w której za chwilę przygotujecie marynatę. Dodajcie resztę soli i paprykę. Do przypraw dodajcie odrobinę maślanki i wymieszajcie całość. Gdy wszystko ładnie się wymiesza i powstanie równomierna pasta dodajcie resztę maślanki i cały czas mieszając dokładnie połączcie wszystkie składniki marynaty.
- Na koniec wyciśnijcie do marynaty czosnek i jeszcze raz zamieszajcie całość.
- Teraz przełóżcie pałki kurczaka do marynaty, tak, by pokryła je z każdej strony dokładnie. Marynata powinna przykryć wszystkie kawałki kurczaka.
- Miskę z marynatą i kurczakiem przykryjcie teraz folią spożywczą ale tak, by między marynatą, a folią nie było powietrza. Trzeba ją tak jakby "przykleić" do wierzchu marynaty.
- Miskę z kurczakiem w marynacie odstawcie do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.
- W dniu pieczenia piekarnik rozgrzejcie do 230 stopni C. Grzanie góra dół.
- Dużą blachę do pieczenia przykryjcie papierem do pieczenia, który pokryjcie cienką warstwą oleju, by kurczaki nie przywarły do niego.
- Wyjmijcie miskę z lodówki, zdejmijcie folię, a kurczaki przełóżcie na przygotowaną wcześniej blachę. Jednak zanim przełożycie pałki na blachę, porządnie strzepnijcie nadmiar maślanki z kawałków mięsa, ale nie wycierajcie jej. Powinna zostać warstwa marynaty. Pałki układajcie jedna obok drugiej, ale tak, by nie dotykały się wzajemnie.
- Wierzch pałek z kurczaka spryskajcie olejem, by zabezpieczyć je przed wysychaniem w czasie pieczenia i po to by skórka po upieczeniu była rumiana i chrupiąca. Zwróćcie uwagę, by nie zmyć maślanki z wierzchu mięsa.
- Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę włóżcie blachę z przygotowanymi pałkami kurczaka. Pierwsze 10 minut pieczcie w 230 stopniach, by zamknąć mięso z zewnątrz. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne po upieczeniu. Po 10 minutach zmniejszcie temperaturę do 210 stopni i pieczcie 1 godzinę.
Po tym czasie kurczaki będą gotowe.

Z czym podać pałki marynowane w maślance
Te chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku kawałki kurczaka będą fantastycznie smakować z surówka z pora, z pieczonymi ziemniakami, albo z kaszą. Oto kilka propozycji dodatków:
- opiekane ziemniaki w mundurkach
- surówka z pora
- kasza gryczana z mascarpone i prażoną cebulką
- surówka z białej kapusty
- łódeczki ziemniaczane

