Jeśli szukacie pomysłu na obiad dla całej rodziny, kurczak zawsze będzie dobrą propozycją. Ale ile razy można robić z niego kotlety siekane czy piec w całości w piekarniku? Nawet najlepsze dania w końcu się nudzą każdemu. Dlatego też szukamy nowych pomysłów na wykorzystanie mięsa z kurczaka. Niedawno zrobiliśmy eksperyment i zamarynowaliśmy pałki z kurczaka w maślance. Okazało się, że to był strzał w 10, bo mięso wyszło, miękkie, aromatyczne i soczyste. Zobaczcie jak je przygotować i koniecznie wypróbujcie przy najbliższej okazji ten przepis na kurczak marynowany w maślance.

Reklama

Kurczak marynowany w maślance

Do tego przepisu wybraliśmy pałki z kurczaka, ale jeśli wolicie udka, albo inną część kurczaka, możecie modyfikować przepis po swojemu. Pałki z kurczaka zrobione w ten sposób mają chrupiącą skórkę i są delikatne w środku.

Ten obiad robi się bardzo szybko i bardzo łatwo. Cały sekret tego przepisu to odpowiednia marynata. Jej główny składnik to maślanka. To właśnie za sprawa maślanki mięso skruszeje, zrobi się miękkie i mimo, że będzie pieczone w piekarniku, nadal pozostanie soczyste i bardzo delikatne. Zobaczcie jak zamarynować mięso kurczaka w maślance z przyprawami i jak je upiec, by po wyjęciu z piekarnika pozostało soczyste, delikatne i przepyszne, a skórka pięknie się przyrumieniła.

maślanka

Do przygotowania kurczaka w maślance potrzebujecie:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 750 ml maślanki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkę lubczyku
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Kurczak marynowany w maślance - sposób przygotowania

  1. W moździerzu rozgniećcie wszystkie liściaste przyprawy do marynaty, czyli lubczyk, oregano, tymianek, rozmaryn, na koniec dosypcie 1 łyżkę soli, która pomoże lepiej rozetrzeć zioła.
  2. Roztarte przyprawy przesypcie do miski, w której za chwilę przygotujecie marynatę. Dodajcie resztę soli i paprykę. Do przypraw dodajcie odrobinę maślanki i wymieszajcie całość. Gdy wszystko ładnie się wymiesza i powstanie równomierna pasta dodajcie resztę maślanki i cały czas mieszając dokładnie połączcie wszystkie składniki marynaty.
  3. Na koniec wyciśnijcie do marynaty czosnek i jeszcze raz zamieszajcie całość.
  4. Teraz przełóżcie pałki kurczaka do marynaty, tak, by pokryła je z każdej strony dokładnie. Marynata powinna przykryć wszystkie kawałki kurczaka.
  5. Miskę z marynatą i kurczakiem przykryjcie teraz folią spożywczą ale tak, by między marynatą, a folią nie było powietrza. Trzeba ją tak jakby "przykleić" do wierzchu marynaty.
  6. Miskę z kurczakiem w marynacie odstawcie do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.
  7. W dniu pieczenia piekarnik rozgrzejcie do 230 stopni C. Grzanie góra dół.
  8. Dużą blachę do pieczenia przykryjcie papierem do pieczenia, który pokryjcie cienką warstwą oleju, by kurczaki nie przywarły do niego.
  9. Wyjmijcie miskę z lodówki, zdejmijcie folię, a kurczaki przełóżcie na przygotowaną wcześniej blachę. Jednak zanim przełożycie pałki na blachę, porządnie strzepnijcie nadmiar maślanki z kawałków mięsa, ale nie wycierajcie jej. Powinna zostać warstwa marynaty. Pałki układajcie jedna obok drugiej, ale tak, by nie dotykały się wzajemnie.
  10. Wierzch pałek z kurczaka spryskajcie olejem, by zabezpieczyć je przed wysychaniem w czasie pieczenia i po to by skórka po upieczeniu była rumiana i chrupiąca. Zwróćcie uwagę, by nie zmyć maślanki z wierzchu mięsa.
  11. Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę włóżcie blachę z przygotowanymi pałkami kurczaka. Pierwsze 10 minut pieczcie w 230 stopniach, by zamknąć mięso z zewnątrz. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne po upieczeniu. Po 10 minutach zmniejszcie temperaturę do 210 stopni i pieczcie 1 godzinę.

Po tym czasie kurczaki będą gotowe.

kości z kurczaka

Z czym podać pałki marynowane w maślance

Te chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku kawałki kurczaka będą fantastycznie smakować z surówka z pora, z pieczonymi ziemniakami, albo z kaszą. Oto kilka propozycji dodatków:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama