Podlaskie zaguby z kiszoną kapustą w wykonaniu Tomka Strzelczyka. Zapomnijcie o pierogach

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto na zaguby?
- Jak zrobić farsz na zaguby?
- Jak formować zaguby? Sposób Tomasza Strzelczyka
- Podlaskie zaguby - przepis
Podlaskie zaguby to wyjątkowe danie z długą historią, bo pojawiły się już w XIX wieku. Według Słownika Języka Polskiego, nazwa zaguby pochodzi od dawnych słów „gubać się” lub „gub”, które oznaczają zawijanie lub fałdę. Samo danie smakuje trochę jak pierogi, ale wygląda zupełnie inaczej. Zaguby mają kształt ślimaczków, gdyż ciasto rozwałkowuje się na duży płat, wypełnia farszem, a następnie zwija w roladę i kroi na plasterki. Tak powstają nadziewane rolki, które potem gotuje się w osolonym wrzątku jak klasyczne pierogi i od razu podaje lub wcześniej jeszcze podsmaża.
Podlaskie zaguby zwykle robiło się z farszem ziemniaczanym, jednak obecnie możemy spotkać je z wieloma dodatkami, a Tomasz Strzelczyk wziął się za wersję wzbogaconą o kiszoną kapustę. Zobaczcie, jak zrobić takie danie i koniecznie spróbujcie tego regionalnego smaku.
Jak zrobić ciasto na zaguby?
Na zaguby robi się tradycyjne ciasto pierogowe, a w tym celu wystarczy wymieszać pół kilograma mąki pszennej z solą i powoli dolewać wrzątek. Gorącą wodę najlepiej dodawać stopniowo, ciągle wyrabiając masę dłonią, aż poczujemy, że konsystencja jest już odpowiednio gęsta.
Następnie przekładamy ciasto pierogowe na stolnicę i dodajemy 2 łyżki roztopionego masła lub odrobinę oleju. Gdy masa będzie już jednolita, mięciutka i elastyczna, odstawiamy ją pod przykryciem, aby odpoczywało na czas przygotowania farszu.

Jak zrobić farsz na zaguby?
Aby przygotować aromatyczny i wyrazisty farsz, potrzebujecie tylko ziemniaków, cebuli, kiszonej kapusty i boczku. Najpierw cebulkę należy podsmażyć na maśle, aż zmięknie i uzyska złocisty kolor. W międzyczasie ścieramy obrane surowe ziemniaki na drobnych oczkach, a kiszoną kapustę lekko siekamy. Całość łączymy i doprawiamy całość do smaku drobiną soli, pieprzem oraz suszonym majerankiem.
Taką masę przekładamy na patelnię do smażącej się cebulki po czym zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy całość, aż woda odparuje i masa lekko zgęstnieje. Tomasz Strzelczyk zwraca jednak uwagę, aby nie podgrzewać masy zbyt długo, bo wtedy stanie się po prosty zwartą kluską, a tego nie chcemy.
Jak formować zaguby? Sposób Tomasza Strzelczyka
Gdy mamy już gotowe ciasto i farsz, bierzemy się za zawijanie zgrabnej rolady, a potem zostaje już tylko gotowanie. Ulubiony kucharz internautów ma na to jednak nieco inny sposób, niż tradycyjny, gdyż zamiast ciąć surową roladę w plasterki, Strzelczyk wrzuca do wrzątku rulon i kroi go na zaguby dopiero po ugotowaniu.
Dzięki temu, podczas gotowania, farsz nie wypada mu z pierogowych ślimaczków, a smak pozostaje równie pyszny. Spróbujcie więc skorzystać z tej metody, a przepis na zaguby podlaskie stanie się jeszcze prostszy w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i przepis Tomasza Strzelczyka krok po kroku.

Podlaskie zaguby - przepis
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków,
- 600 g mąki pszennej,
- 270 ml wrzątku,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 300 g surowego boczku bez skóry,
- 2 cebule,
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania ciasta, czyli wymieszajcie mąkę z solą i wrzątkiem, aż uzyskacie gładką masę, która da się wygodnie wyrabiać w dłoniach. Opcjonalnie możecie dodać też 2 łyżki masła lub oleju, aby całość byłą bardziej elastyczna. Gotowe ciasto na pierogi przykryjcie i odstawcie, aby odpoczęło i nabrało miękkości.
- Cebulę obierzcie, drobno pokrójcie i podsmażcie na maśle. W międzyczasie przesiekajcie nieco kiszoną kapustę, a ziemniaki bez skórki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- Starte ziemniaki wymieszajcie z kapustą i majerankiem oraz pieprzem, a następnie przełóżcie wszystko na patelnię ze smażącą się cebulą. Zmniejszcie moc palnika i podgrzewajcie farsz, regularnie go mieszając, aż nieco zgęstnieje.
- Ciasto na zaguby rozwałkujcie na duży płat o grubości około 2-3 mm. Następnie wyłóżcie na nie przestudzony farsz, zostawiając nieco wolnego miejsca na brzegach. Całość zwińcie w ciasny rulon.
- Gotowe roladki włóżcie do osolonego wrzątku w całości. Następnie zmniejszcie moc palnika i gotujcie całość przez około 35-40 minut.
- W międzyczasie pokrójcie boczek w drobną kosteczkę i podsmażcie go na rumiane, chrupiące skwarki.
- Ugotowane roladki ostrożnie wyjmijcie i pokrójcie w plastry. Takie plasterki można podawać od razu lub dodatkowo podsmażyć na maśle.
- Zaguby z kiszoną kapustą podawajcie posypane podsmażonym boczkiem.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

