Podsmażcie i wymieszajcie z jajkami. Takiej pasty jajecznej jeszcze nie jedliście

W tym artykule:
Najprostszy przepis na pastę jajeczną zrobimy po prostu rozgniatając gotowane jajka z majonezem i przyprawami. Można jednak zrobić to znacznie smaczniej, dorzucając jedynie kilka wyrazistych składników. Jeden z nich trzeba będzie wcześniej podsmażyć i wcale nie mówimy tu o cebulce. Zobaczcie, co dodać do pasty jajecznej, a w tej wersji pokochacie ją jeszcze bardziej.
Jak zrobić pastę jajeczną, żeby była jeszcze lepsza?
Każdy przepis na pastę jajeczną warto zacząć od rozdzielenia gotowanych jaj na białka i żółtka. Dopiero wtedy same żółtka rozcieramy z majonezem, odrobiną śmietany i musztardy, natomiast białka drobno siekamy i dodajemy do już przygotowanej żółtej masy. Gotową jajeczną bazę doprawiamy podsmażonym boczkiem, posiekanym w drobną kostkę, który nada paście nie tylko dodatkowego smaku i aromatu, ale i wspaniałej chrupkości.
Do tego dorzucamy jeszcze słodko-kwaśnego rozdrobnionego ogórka konserwowego, a wszystko dosmaczamy sokiem z cytryny oraz solą z pieprzem i gotowe. Ten prosty i pyszny przepis pochodzi z Instagramowego profilu @essen_paradies. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na pastę jajeczną z boczkiem
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 plastry boczku,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo przez około 12 minut, a następnie wkładamy je do zimnej wody na 10 minut. Następnie obieramy je ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozcieramy widelcem razem z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny.
Białka siekamy jak najdrobniej, podobnie jak ogórki. Boczek z kolei najpierw podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący. Dopiero tak przygotowane plasterki kroimy w malutką kostkę. Wszystko dorzucamy do pasty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowa pasta jajeczna z boczkiem doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale można ją też dodawać jako farsz do śniadaniowej tortilli czy naleśników.
Źródło: Instagram.com/essen_paradies/

