W tym artykule:

  1. Jakich mięs używa do schabowych Magda Gessler?
  2. Przepis na podwójne schabowe wg Magdy Gessler
  3. W jaki sposób nawilżyć mięso na schabowe?
Reklama

Soczystość kotletów schabowych to trudny temat. Dość często wychodzą one suche i twarde jak podeszwa. Winowajcą jest tutaj mięso, które samo w sobie jest chude i zwarte. Istnieje wiele sposobów na zmiękczenie i nawilżenie plastrów schabu, jak choćby moczenie ich w mleku. Na pomysł podwójnych kotletów jednak nikt jeszcze nie wpadł.

Jakich mięs używa do schabowych Magda Gessler?

Prowadząca program ”Kuchenne rewolucje” pokazała w jednym z odcinków, jak się robi prawdziwe arcydzieło kulinarne i połączyła ze sobą plaster schabu i karkówki, a następnie opanierowała i usmażyła na złoto. W przepisie na podwójne schabowe pojawia się również dodatek musztardy, która dodatkowo nawilża i podbija smak tych łączonych kotletów. Potrawa z dwóch rodzajów mięsa rozpływa się w ustach, gdyż braki tłuszczowe schabu uzupełnia poprzerastana nim karkówka. Teraz już nawet najwięksi przeciwnicy schabowych, chętnie skosztują tego miękkiego, mięsistego i podwójnie pysznego dania.

Przepis na podwójne schabowe wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
  • 8 plastrów schabu
  • musztarda (łagodna lub ostra)
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Plastry schabu i karkówki rozbijcie na grubość 1 cm. Oprószcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie na minimum pół godziny, by przeszły przyprawami.
  2. Na jednej stronie plastrów schabu rozsmarujcie musztardę. Połóżcie na niej plastry karkówki i delikatnie utłuczcie kotlety. W ten sposób połączycie te mięsa, a przy okazji doprawicie je od środka.
  3. Panierujcie kotlety najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smażcie na smalcu, na średnim płomieniu, aż będą pięknie rumiane.

W jaki sposób nawilżyć mięso na schabowe?

Sprawdzonym i skutecznym sposobem na nadanie soczystości kotletom schabowym, jest wcześniejsze namoczenie mięsa w mleku z dodatkiem cebuli. Taka mieszanka nie tylko nawilża plastry schabu, ale również dodaje im smaku. Pokrójcie cebulę w pióra i zalejcie ją chłodnym mlekiem, a następnie włóżcie do niej mięso. W takiej kąpieli powinno ono przebywać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Reklama

Inną metodą na poprawienie delikatności schabu jest zanurzenie go w maślance. Podobnie jak w przypadku mleka, możecie dodać do tego produktu pokrojoną cebulę, by schab nie tylko skruszał, ale także przeszedł aromatem warzywa.

Reklama
Reklama
Reklama