Pieczone ziemniaki z pigwą to absolutny hit tej jesieni. 2 przyprawy wystarczą do smaku

Zanim następnym razem wrzucicie ziemniaki do piekarnika, dorzućcie do nich 1 wyjątkowy dodatek. Mało kto wpadłby na to połączenie smaków, ale po spróbowaniu, każdy od razu się w nim zakochuje. Ta dwójka genialnie ze sobą współgra i zamiast zwykłego dodatku do kotleta czy kurczaka, staje się pełnoprawnym genialnym daniem.
Co dodać do pieczonych ziemniaków?
Idealnie złociste i apetycznie chrupiące pieczone ziemniaki to coś, co nie potrzebuje już wielu dodatków, aby zrobić wielkie wow. Warto jednak eksperymentować z różnymi dodatkami, aby wydobyć z nich, wszystko to, co najlepsze, a jednym z takich produktów jest pigwa. Dla wielu taki duet może brzmieć dosyć dziwnie, ale okazuje się, że pieczone ziemniaki z pigwą to idealne połączenie różnych smaków i konsystencji, gdyż kwaśna nuta lekko skarmelizowanego owocu genialnie łączy się z delikatnymi, złocistymi bulwami. Do tego warto jeszcze dodać aromatyczne przyprawy w postaci czosnku i świeżego rozmarynu i mamy danie godne najlepszej restauracji.

Przepis na pieczone ziemniaki z pigwą
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 2 pigwy,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 główki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 gałązki rozmarynu.
Przygotowanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy razem ze skórkami na ósemki. Następnie płuczemy je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, po czym osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli jednak macie typ ziemniaka nieprzeznaczony do pieczenia, warto wcześniej lekko obgotować łódeczki.
Pigwę również dokładnie oczyszczamy i pamiętamy o pozbyciu się jej delikatnego meszku. Następnie kroimy ją w łódeczki i wrzucamy do ziemniaków. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dokładnie obtaczamy każdy kawałek ziemniaka i pigwy w przyprawach.
Z główki czosnku odkrajamy górną część, tak aby ząbki był odsłonięte i smarujemy je dokładnie oliwą, po czym również układamy w naczyniu żaroodpornym. Na samej górze układamy świeże gałązki rozmarynu i wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40 minut. W tym czasie kilka razy mieszamy całość, aby składniki równomiernie się upiekły.
Źródło: www.rie-world.com

