Połączyłam w misce chałwę z budyniem. Wyszedł mi najlepszy krem do tortów i ciast

W tym artykule:
Dlaczego tak lubimy chałwę? Prawdopodobnie dlatego, że łączy w sobie to, co najlepsze - czyli coś słodkiego i tłustego. W końcu najsmaczniejsze wypieki i słodycze wcale nie należą do najlżejszych. Choć w Polsce wszyscy znają i uwielbiają chałwę, dla niektórych niespodzianką może być fakt, że ojczyzną tego przysmaku jest Bliski Wschód. Można jeść ją prosto z opakowania albo użyć jako składnika do słodkich wypieków. Poznajcie poniższy przepis na prosty, chałwowy krem do tortów ciast.
Przepis na chałwowy krem do tortów i ciast
Składniki:
- 30 dag chałwy waniliowej o gładkiej konsystencji
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie o smaku śmietankowym (przed ugotowaniem)
- 2 żółtka
- 1 kostka masła (200 g)
Przygotowanie:
Najpierw wyjmijcie masło z lodówki - powinno być miękkie, ale nie płynne. Warto więc wyciągnąć je na blat na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowań.
Weźcie 3 szklanki mleka, czyli około 750 ml. Odlejcie pół szklanki do dużego kubka lub miski, wsypcie do niego 2 opakowania budyniu śmietankowego oraz dwa żółtka i starannie wymieszajcie. Resztę mleka wlejcie do garnka i zagotujcie.
Gdy zacznie wrzeć, dodajcie wymieszane budynie z żółtkiem i mlekiem. Mieszajcie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Wyłączcie, gdy będzie wrzeć.
Następnie odłóżcie garnek z budyniem na bok. Po chwili, gdy trochę ostygnie, przykryjcie go folią spożywczą - w ten sposób można zapobiec powstaniu “skorupki” na wierzchu budyniu. Odłóżcie do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie możecie rozdrobnić chałwę. Polecamy zetrzeć ją na małych oczkach tarki.
Następnie do miski przełóżcie masło (koniecznie miękkie) i ubijcie je mikserem. Należy ubijać je tak długo, aż zacznie mieć jaśniejszy kolor.
W kolejnym kroku do masła partiami dodawajcie masę budyniową, cały czas mieszając.
Pod koniec wsypcie do kremu startą wcześniej chałwę i wymieszajcie do połączenia składników. Krem budyniowo-chałwowy do ciast jest gotowy.

5 pomysłów na deser z chałwą
Chałwa to produkt, z którym warto eksperymentować w kuchni, tworząc w ten sposób nowe smaki. Zależnie od upodobań, możemy zasmakować chałwy z kakao, pistacjami, migdałami, kokosem lub karmelem (wybrany składnik wystarczy zmielić razem z sezamem).
Jeśli lubicie owocowe dodatki, koniecznie pokuście się o zrobienie chałwy z dodatkiem wiśni, żurawiny, fig, skórki pomarańczy lub z bananem - gwarantujemy, że efekt będzie powalający. Tradycyjna chałwa posłuży wam do zrobienia różnych pyszności w kuchni. Skorzystajcie z przepisów dostępnych na naszej stronie oraz tych autorstwa użytkowników Moje Gotowanie:

Czy chałwa jest zdrowa?
Głównym składnikiem klasycznej chałwy jest sezam. Te ziarenka to skarbnica cennych wartości.. W jego składzie znajduje się mnóstwo białek roślinnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarenka sezamu zawierają też witaminy typu A, E oraz z grupy B. Ponadto to naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu zmian nowotworowych.
Również miód potrzebny do przygotowania chałwy to prawdziwy superfood. Doskonałe wzmocnienie dla serca i mózgu, lekarstwo na słabo gojące się rany, a także ukojenie dla zszarganych nerwów oraz skóry. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również wykorzystane do robienia chałwy dodatki: kakao, bakalie, orzechy czy wiórki kokosowe. Dzięki nim chałwa zyskuje duże ilości magnezu, potasu, fosforu czy żelaza.

