Polędwiczka wieprzowa nadziewana mozzarellą i pomidorami

- Anna Bukowska
Składniki:
- 1-2 polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g)
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- średniej wielkości mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Przygotowanie:
1. Polędwiczki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozetnij każdą z nich tak, aby powstał szeroki, płaski płat mięsa i delikatnie go rozbij. Dopraw solą i pieprzem.

BBS Studio
2. Pomidory i mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż wszystkie składniki na polędwiczce, dodaj kilka listków świeżej bazylii i cienko pokrojonych plasterków czosnku.

BBS Studio
3. Zwiń polędwiczkę w roladę i zepnij wykałaczką lub szpilką do mięsa. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i obsmaż roladę z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w 200°C. Odstaw na chwilę, a następnie pokrój w plastry.

BBS Studio

Shutterstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

