W tym artykule:

  1. Składniki na polędwiczki w sosie porowym
  2. Jak zrobić polędwiczki w sosie porowym?
  3. Z czym podać polędwiczki w sosie porowym?
  4. Kalorie i makroskładniki polędwiczek w sosie śmietanowym
Reklama
wero.ugc

Składniki na polędwiczki w sosie porowym

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 por - tylko biała i jasnozielona część
  • 8 g masła (pół łyżki)
  • 8 ml oliwy (pół łyżki)
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki dowolnej musztardy
  • 80 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do posypania koperek lub szczypior - ilość według uznania.

Jak zrobić polędwiczki w sosie porowym?

Krok 1:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy mięso, odcinając błonę, jeśli jest. Polędwiczkę kroimy w plastry, mniej więcej o grubości 1 cm. Nie rozbijamy mięsa, ale możemy je rozgnieść palcami i delikatnie porozciągać. Na razie odkładamy je na bok.

wero.ugc

Krok 2:

Zdejmujemy wierzchnią warstwę liści, odcinamy białą i jasnozieloną część pora (ciemniejsze, zielone liście nie będą potrzebne). Kroimy ją na pół wzdłuż i dokładnie płuczemy (w środku może być sporo piasku). Kroimy w cieniutkie półplasterki.

wero.ugc

Krok 3:

Na patelnię przekładamy masło i oliwę – rozgrzewamy, aż masło się stopi. Całe mięso doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię, obsmażamy je przez 1 minutę z każdej strony. Potem przenosimy na talerz, żeby odpoczęło.

wero.ugc

Krok 4:

Na tłuszcz po smażeniu mięsa dodajemy por, dosypujemy niewielką ilość soli do smaku i pół łyżeczki tymianku. Przesmażamy przez 2 minuty. Mieszamy, żeby por się nie przypalił. Po tym czasie zalewamy go 60 ml wody lub bulionu, jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak. Dusimy przed 2 minuty pod przykryciem.

wero.ugc

Krok 5:

Dolewamy płyn, który zgromadził się na talerzyku z przesmażonym mięsem. Duszenie pod przykryciem wydłużamy o 1 minutę. Do pora przekładamy polędwiczki, wlewamy śmietankę, dokładamy musztardę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ponownie odmierzamy 1 minutę. Zestawiamy z ognia.

wero.ugc

Krok 6:

Polędwiczki w sosie porowym są gotowe do podania. Serwujemy je z kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniaczkami z wody lub z piekarnika.

wero.ugc

Z czym podać polędwiczki w sosie porowym?

Polędwiczki w sosie porowym to taka nieco bardziej wykwintna klasyka, która wymaga specjalnej oprawy w postaci dodatków. Świeże pieczywo w tej sytuacji raczej odpada. Co w takim razie pasuje do polędwiczek w porach?

  • Ziemniaki, najlepsze będą sezonowe młode, ale te z poprzednich zbiorów wcale nie muszą być gorsze. Mogą przybrać dowolną postać, np. gotowane w osolonej wodzie lub w mundurkach. Te drugie można zaserwować w skórce lub bez niej, pokrojone w plastry, przesmażone na patelni na rumiano. Sprawdzą się też ziemniaczki z piekarnika, z dowolnymi, ulubionymi przyprawami, pokrojone w kostkę, ćwiartki lub w cieniutkie plasterki.
  • Puree - mogłoby się znaleźć w sekcji ziemniaczanej, ale proponujemy również wersje z innych warzyw: np. puree z pietruszki, z dyni, kalafiora, batata, z pieczonych warzyw korzeniowym z musztardą, a także puree ziemniaczane ze szpinakiem, z burakami lub z kalarepką.
  • Do mięs w sosie pasują również kopytka, kluski śląskie, placki ziemniaczane, rosti, placki z batatów, gnocchi, pyzy bez mięsa.
  • Odpowiednie będą też kasze - wybieramy ulubioną, np. gryczaną, jaglaną, jęczmienną, może być też kuskus.
  • Jak zostanie nam porcja polędwiczek w sosie porowym, to kolejnego dnia możemy je zjeść z makaronem. Mogą być w całości lub "porozrywane" widelcem na mniejsze kawałki. Dla zaostrzenia smaku warto dorzucić pomidory z olejowej lub oliwnej zalewy.
  • Sosy mięsne świetnie komponują się również z surówkami, tu pasuje w zasadzie każda. Z jednej strony możemy wybrać delikatną w smaku, tak jak mięso lub właśnie wyrazistą, która stanie się tłem dla polędwiczek w porach i w śmietanie. Możemy tu polecić: marchewkę z jabłkiem i ewentualnie z ananasem, surówkę z pora z migdałami i rodzynkami, tradycyjną mizerię, miks sałat z pomidorkami koktajlowymi, podprażonymi pestkami słonecznika i winegretem na miodzie, same pomidory krajowe z cebulką (zimą nie będzie to najlepszy dodatek), kapusta kiszonka z marchewką i szczypiorkiem, polana dobrą oliwą. Równie dobrze sprawdzą się też gotowane lub pieczone warzywa, choćby fasolka szparagowa (niekoniecznie z bułką tartą), karmelizowana marchewka, różyczki kalafiora lub brokuła.

Kalorie i makroskładniki polędwiczek w sosie śmietanowym

Makroskładniki dla całego dania:

  • Kalorie: 1375 kcal
  • Białko: 74 g
  • Tłuszcz: 117 g
  • Węglowodany całkowite: 20 g
  • Błonnik: 4 g
  • Węglowodany netto: 16 g

Makroskładniki dla jednej porcji:

  • Kalorie: 688 kcal
  • Białko: 37 g
  • Tłuszcz: 58.5 g
  • Węglowodany całkowite: 10 g
  • Błonnik: 2 g
  • Węglowodany netto: 8 g
Reklama

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie wysokobiałkowej i ketogenicznej (niskowęglowodanowej).

Reklama
Reklama
Reklama