Postne kotlety siostry Anastazji zdeklasowały mielone. Teraz robię już tylko takie

W tym artykule:
- Kotlety mielone inaczej - pyszny pomysł siostry Anastazji
- Z czym podawać kotlety z kapusty?
- Przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji
Kto powiedział, że jak kotlety, to tylko mielone? Pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach danie zrobicie nawet bez grama mięsa, wykorzystując inny tani jak barszcz składnik. Siostra Anastazja pokazała genialny przepis na postne kotlety, które smakują każdemu i zawsze wychodzą. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i koniecznie wypróbujcie je na swoich stołach.
Kotlety mielone inaczej - pyszny pomysł siostry Anastazji
Zamiast bazować na mięsie mielonym, siostra Anastazja robi kotlety z kapusty włoskiej. Choć kapuściana główka większości kojarzy się z przepisem na bigos, gołąbki i surówkę, okazuje się, że jest również doskonałą bazą do stworzenia mięciutkich kotletów. Jak zrobić kotlety z kapusty? Trzeba ją tylko połączyć z jajkami, bułką tartą i startym żółtym serem. Taki zestaw dosmaczamy jeszcze marchewką, cebulą oraz aromatycznymi przyprawami i pyszny obiad bez mięsa gotowy.
Z czym podawać kotlety z kapusty?
Gotowe kotlety z kapusty świetnie smakują klasycznie podane w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale można je też wzbogacić gęstym sosem. Najlepiej będzie pasował tu sos pieczarkowy lub z grzybów leśnych, ale warto też użyć tego śmietanowego, koperkowego czy chrzanowego. W każdej z tych odsłon kotlety siostry Anastazji będą przepyszne.

Przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 4 jajka,
- 200 g sera żółtego,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- ok. 50 g bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie wycinamy głąb. Tak przygotowaną główkę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Ugotowaną kapustę odcedzamy i studzimy. W międzyczasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, a cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
Wystudzoną kapustę drobno siekamy i mieszamy z wiórkami marchewki i podsmażoną cebulą oraz tartym żółtym serem. Wbijamy też jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w mące wymieszanej z 1 łyżką bułki tartej, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Rumiane z obu stron kotlety z kapusty układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

