W tym artykule:

  1. Placek ze śliwkami - co będzie potrzebne?
  2. Jak zrobić placek ze śliwkami?
  3. Prosty przepis na placek ze śliwkami na oleju
  4. Inne przepisy ze śliwkami w roli głównej
Reklama

Spacerując po straganach z warzywami i owocami widzimy dziesiątki gatunków dorodnych śliwek, ale nie każdy ma pomysł na to, jak wykorzystać te owoce w kuchni. Odpowiedź jest prosta - do domowego placka. Ten najprostszy zrobicie w jednej misce i tylko z kilku prostych składników. Zapomnijcie więc o skomplikowanych przepisach i postawcie na klasykę, którą wybierały nasze mamy i babcie. Taki placek ze śliwkami na oleju zawsze się udaje i smakuje tak dobrze, że znika z blachy zanim jeszcze wystygnie.

Placek ze śliwkami - co będzie potrzebne?

Aby przygotować pyszne ciasto ze śliwkami na oleju, wcale nie musicie się napracować. Nie będzie bowiem tu potrzebne ani czasochłonne ciasto drożdżowe, na które trzeba godzinami czekać, aż wyrośnie, ani kruche ciasto, które trzeba długo chłodzić w lodówce. Wystarczy tu jedynie najprostsza ucierana masa na jajkach, mące i oleju.

Do tego oczywiście jeszcze obowiązkowo cukier i proszek do pieczenia, ale przyda się też odrobina cukru wanilinowego oraz cynamonu dla dodatkowego smaku i aromatu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby użyć malutkiej szczypty mielonych goździków czy kardamonu, które jeszcze bardziej podkręcą korzenną nutę takiego ciasta ze śliwkami.

Jak zrobić placek ze śliwkami?

Gdy macie już całą listę składników, reszt pójdzie gładko, gdyż wystarczy zmiksować wszystko jednej misce, choć trzeba tu zachować odpowiednią kolejność. Zaczynamy więc od ubijania jajek z cukrem i cukrem wanilinowym, potem cienkim strumieniem dolewamy po trochę oleju, a na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do tak przygotowanej masy wystarczy już tylko umyć i wypestkować śliwki oraz wymieszać je z cukrem i cynamonem, a całą resztę zrobi już za nas piekarnik. Zobaczcie więc dokładne proporcje każdego ze składników i koniecznie spróbujcie zrobić ten prosty deser w swoich kuchniach.

ciasto ze śliwkami

Prosty przepis na placek ze śliwkami na oleju

Składniki:

na ciasto:

  • 2 duże jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • pół szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

dodatkowo:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rozkrajamy je na pół i usuwamy pestki (możemy zostawić je w połówkach lub przekroić na ćwiartki). Tak przygotowane owoce mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem i odstawiamy na chwilę.
  2. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, a gdy zamienią się w puszystą, jasną masę, stopniowo wlewamy olej, ciągle miksując. Na koniec dosypujemy po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i łączymy całość na gładkie ciasto bez żadnych grudek.
  3. Gotowe ciasto przelewamy do blachy i wykładamy na wierzchu śliwki (koniecznie skórką do dołu). Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut, a po upieczeniu studzimy ciasto ze śliwkami i posypujemy je po wierzchu cukrem pudrem.

Inne przepisy ze śliwkami w roli głównej

Placek ze śliwkami na oleju to genialny pomysł na deser, ale żeby zbyt szybko wam się nie znudził, warto przygotowywać go naprzemiennie z innymi przepisami na bazie tych sezonowych owoców. Wśród nich można wymieniać mnóstwo pyszności, ale my szczególnie polecamy:

Reklama
śliwki do słoika z czosnkiem
Reklama
Reklama
Reklama