Proteinowe gofry z serka wiejskiego robię w 5 minut. Od miesięcy zastępują mi pieczywo

W tym artykule:
- Gofry z serka wiejskiego – co dodać na kanapkę?
- Składniki na gofry z serka wiejskiego
- Jak zrobić gofry z serka wiejskiego
- Jak podkręcić ciasto na gofrowe kanapki?
- Proteinowe gofry z serka wiejskiego na słodko
Gofry kojarzą się wam wyłącznie z wakacjami i to głównie z nadmorskimi bulwarami? A co, gdyby zrobić je w zdrowszej postaci, która pozwoli wyeliminować pieczywo z naszego jadłospisu? Nic prostszego. Ich podstawą jest wysokobiałkowy serek wiejski. To sprawia, że dobrze sycą, dzięki temu chęć na podjadanie między posiłkami drastycznie maleje.
Gofry z serka wiejskiego – co dodać na kanapkę?
Ciasto ma dość neutralny smak, lekko kwaśny, twarogowy, dzięki serkowi. Ale to akurat jego zaleta. Są wprost idealne na śniadanie lub lekką kolację. Zabierzemy je też do pracy, jednak składniki kanapkowe warto przewieźć w oddzielnym pojemniku i nałożyć je bezpośrednio przed jedzeniem. Co położyć na gofrach z serka wiejskiego?
- świeże warzywa – ogórek, pomidor, rzodkiewkę, polecamy na spodzie rozłożyć dobrze osuszone liście sałaty lub ziół, np. bazylii
- plasterek ulubionego sera wiejskiego
- wędlinę, najlepiej z kurczaka lub z indyka zrobioną w domu; jeśli korzystamy ze sklepowej, to zwróćmy uwagę na skład – powinna mieć jak najwyższą zawartość mięsa i jak najmniej dodatków, w tym szczególnie konserwantów
- pieczoną paprykę, grillowanego bakłażana, cukinię
- pastę jajeczną, paprykową, z fasoli, z ciecierzycy (może to być po prostu hummus), z kurczaka, z tofu, baba ghanoush (orientalna pasta z bakłażana), a także pastę z łososia.
Składniki na gofry z serka wiejskiego
- 100 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 200 g serka wiejskiego
- 5 ml oliwy z oliwek
- 40 ml napoju roślinnego, np. migdałowego
Z tej proporcji wyjdą 4 gofry.
Makroskładniki (wszystkie gofry):
- Energia: 764 kcal
- Białko: 50.1 g
- Tłuszcz: 32.1 g
- Węglowodany całkowite: 63.5 g
- Błonnik: 6.7 g
- Węglowodany netto: 56.8 g
Jedna porcja (2 gofry):
- Energia: 382 kcal
- Białko: 25.05 g
- Tłuszcz: 16.05 g
- Węglowodany całkowite: 31.75 g
- Błonnik: 3.35 g
- Węglowodany netto: 28.4 g
Jak zrobić gofry z serka wiejskiego
- Do miski przekładamy serek wiejski, wbijamy 2 jajka, przesiewamy mąkę orkiszową, wlewamy odrobinę ulubionego napoju roślinnego lub po prostu krowiego mleka, a także odrobinę oliwy.
- Składniki mieszamy do połączenia. Serka nie trzeba rozdrabniać, w gofrach będą wyczuwalne ziarenka. Ale jeśli wolimy gładką masę, to warto go wcześniej zblendować.
- Nagrzewamy gofrownicę. Dla pewności, dodatkowo można ją przesmarować cieniutką warstwą oliwy lub oleju rzepakowego. Taki zabieg sprawi, że gofry z serka wiejskiego nie będą przywierać do powierzchni grzejnej. Robimy to tylko przed pierwszą porcją ciasta. Choć dodatek tłuszczu do masy, powinien już wystarczyć, ale wszystko zależy od gofrownicy.
- Na nagrzaną powierzchnię gofrownicy przenosimy ¼ ciasta z serka wiejskiego na jedną formę, czyli łącznie do jednej partii zużyjemy połowę ciasta.
- Gofry z serka wiejskiego powinny wyjść rumiane i chrupiące. A co zrobić, żeby po chwili nie zrobiły się gumowate? Wystarczy po upieczeniu przełożyć je na kratkę cukierniczą, żeby para mogła wydobywać się swobodnie z każdej strony.
Jak podkręcić ciasto na gofrowe kanapki?
W wersji wytrawnej do ciasta można dokładać dodatkowe składniki, które mogą w drastyczny sposób zmienić profil smakowy gofrów. To pozwala robić różne wersje, dzięki temu codziennie możemy robić coś innego, dopasowanego do naszych upodobań. W ten sposób sprawimy, że nigdy się nimi nie znudzimy. Co w takim razie można dołożyć do gofrów wytrawnych, żeby było pysznie?
- paprykę słodką lub ostrą, a także płatki chili
- świeżo zmielony pieprz
- odrobinę soli do smaku
- czosnek, ale raczej granulowany, świeży może się za bardzo przypiec i stanie się gorzki
- cebulę granulowaną lub świeżą drobno posiekaną
- szczypiorek
- koperek
- natkę pietruszki lub kolendrę
- bazylię
- oregano
- zioła prowansalskie
- curry, które nada nieco orientalnego smaku, a także atrakcyjny żółty kolor
- starty ser żółty – np. cheddar, mozzarellę lub parmezan
- cieniutkie plasterki boczku lub szynki, pokrojone w bardzo drobną kostkę
- startą marchewkę lub cukinię
Proteinowe gofry z serka wiejskiego na słodko
Z tego samego ciasta, dokładniej w takiej proporcji, możemy zrobić również gofry na słodko. Wystarczy do ciasta dosypać odrobinę erytrytolu lub ewentualnie ksylitolu, a nawet cukru. Można do masy gofrowej dodatkowo wkręcić ziarna wanilii lub szczyptę cynamonu, a nawet startą czekoladę, raczej w wersji bez cukru. Na wierzchu możemy położyć dowolne świeże owoce, polać je jogurtem naturalnym lub nałożyć porcję gęstszego, typu greckie, całość można polać syropem daktylowym lub z agawy. Odpowiednie będą tu też dżemy, zarówno domowe, jak i te z sklepu (im więcej owoców, tym lepiej). Gofry z serka wiejskiego dobrze komponują się również z kremami na słodko (choć niekoniecznie z cukrem), np. z czekoladowym na daktylach, orzechowym, zarówno z orzechów włoskich, laskowych, jak i ziemnych.

