Zamiast po raz kolejny podawać na wigilijny stół śledzie w oleju z cebulką lub marynować je w occie, w tym roku postawcie na coś ciekawszego i znacznie smaczniejszego. Gdy przyrządzicie proste i szybkie śledzie w sosie pomidorowym, z pewnością znikną one ze stołu szybciej niż te klasyczne, a o przepisz będą pytali was wszyscy goście. Spróbujcie sami, a zakochacie się w tym smaku.

Reklama

Jak się robi śledzie w sosie pomidorowym?

Przepis na śledzie w sosie pomidorowym jest banalnie prosty i potrzebujecie do niego zaledwie kilku niedrogich składników. Wystarczy bowiem tylko kilka łyżek koncentratu pomidorowego, sporo cebuli i rodzynki. Choć ten ostatni produkt może niektórych zdziwić, to okazuje się, że właśnie on jest tutaj nośnikiem wyjątkowego smaku. Dodają też odrobinę słodyczy, która idealnie przełamuje pomidorową kwaśną nutkę. Nie bójcie się więc sypnąć porządnej garści tych suszonych owoców, a efekt was bardzo pozytywnie zaskoczy.

Ile mogą stać śledzie w pomidorach?

Kolejną zaletą przepisu na śledzie w sosie pomidorowym jest to, że można go przygotować z lekkim wyprzedzeniem, a potem dojadać jeszcze po świętach. Wszystko dlatego, że dobrze przechowywanego śledzika w pomidorach można przechowywać nawet do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, że ryba musi w tym wypadku być szczelnie zamknięta w słoikach i trzymana w lodówce.

śledzie w porach

Przepis na śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych w oleju,
  • 3-4 cebule,
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30 %,
  • spora garść rodzynek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Reklama

Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i siekamy w półplasterki, a następnie podsmażamy na oleju, aby zmiękła, ale się nie zarumieniła. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy, rodzynki oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy z cebulą i jeszcze chwilę podgrzewamy, po czym odstawiamy do wystudzenia. Zimnym sosem zalewamy kawałki śledzi, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc.

Reklama
Reklama
Reklama