W tym artykule:

  1. Co to są rastiegaje?
  2. Czym można nafaszerować otwarte paszteciki?
  3. Przepis na rastiegaje, czyli otwarte paszteciki
Reklama

Te wyjątkowe paszteciki od razu wzbudziły nasze zainteresowanie i już po samym zdjęciu zachęciły do pałaszowania. Przyjrzeliśmy się im więc bliżej i znaleźliśmy przepis na to nietypowe danie. Zobaczcie, jak zrobić otwarte paszteciki rastiegaje i czym je nafaszerować, aby zachwycały nie tylko wyglądem, ale i głębokim smakiem oraz mocnym aromatem.

Co to są rastiegaje?

Pod nietypową nazwą rastiegaj (ros. расстега́й) kryją się rosyjskie paszteciki pieczone z ciasta drożdżowego o charakterystycznym łódeczkowym kształcie. Zwykle podaje się je jako dodatek do rosołu lub innych zup. Sam smak tych pasztecików jest doskonały, jednak najbardziej wyróżnia je wygląd, a dokładniej charakterystyczna "dziurka" na wierzchu, dlatego czasem nazywa się je także otwartymi pasztecikami. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak, a już po samym opisie nabierzecie na niego ochoty.

Paszteciki

Czym można nafaszerować otwarte paszteciki?

W środku rastiegaje mogą mieć przeróżne nadzienia od mięsnych, po jajeczny czy nawet rybne. Wybrany farsz zawijamy w wyrośnięte ciasto, tworząc łódeczkę, a potem smarujemy całość rozmąconym jajkiem i zapiekamy. Tradycyjnie, przed upieczeniem do owej dziurki na górze wkłada się jeszcze kawałki mięsa, ryb czy kawioru. Co więcej, taki otworek w paszteciku wykorzystuje się również do tego, aby podlewać farsz wywarem, a dzięki temu jest on bardziej soczysty i wilgotny.

szybkie bułki drożdżowe

Przepis na rastiegaje, czyli otwarte paszteciki

Składniki:

na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 całe jajka + 2 żółtka,
  • 80 g masła,
  • 1 łyżeczka soli.

na farsz:

  • 700 g mięsa wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina,
  • pół szklanki wody,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Zacznijcie od przygotowania rozczynu, czyli pokruszcie drożdże i wymieszajcie je z cukrem, solą, ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem oraz połową mąki. Tak przygotowaną mieszankę odstawcie na około godzinę w ciepłe miejsce.
  2. W międzyczasie zacznijcie robić farsz, czyli pokrójcie mięso w kostkę i podsmażcie je na łyżce masła. Gdy kawałki mięsa już się ładnie zarumienią, dolejcie na patelnię czerwone wino i wodę. Następnie wymieszajcie całość, przykryjcie pokrywką i duście na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączcie z resztą mąki, 1 całym jajkiem i 2 żółtkami oraz 8 łyżkami roztopionego masła. Całość zagniećcie na jednolite, miękkie ciasto drożdżowe, a następnie przykryjcie je czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
  4. Teraz wróćcie do farszu. Cebulę i czosnek obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na pozostałym maśle. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie na patelnię 2 łyżki mąki i zróbcie z niej rumianą zasmażkę. Do zasmażki wlejcie sos z duszonego mięsa i zagotujcie całość.
  5. Duszone mięso lekko przestudźcie i zmielcie w maszynce razem z cebulą w sosie. Do tego dodajcie obrane jajka na twardo i przepuśćcie całość przez maszynkę. Tak przygotowany farsz doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielcie na równe kuleczki i zostawcie je do wyrośnięcia na parę minut. Po tym czasie każdą kulkę spłaszczcie na placek i nafaszerujcie go 1 łyżką nadzienia. Brzegi ciasta zagnijcie na kształt łódeczki i gotowe.
  7. Tak przygotowane otwarte paszteciki posmarujcie roztrzepanym jajkiem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut.
pierogi z dziurką
Reklama
Reklama
Reklama