Przepis na sernik z brzoskwiniami dostałam od mamy. Za każdym razem wszyscy chcą na wynos

Serniki jemy na różne okazje, święta, spotkania rodzinne, ale też bez okazji, bo to ciasto można jeść non stop. Przepisów na serniki jest wiele, ale są takie, które przechodzą z pokolenia na pokolenie i robione według starej receptury, bez ulepszeń, wychodzą najlepsze. Jednym z takich przepisów jest właśnie ten, na sernik z brzoskwiniami i beza, który od lat króluje w niejednym domu, a zdolne gospodynie strzegą go jak oka w głowie. Choć pewnie po latach znają go już na pamięć..
Ten przepis na sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką dostałyśmy od mamy. Od lat, króluje na naszym stole przy każdym rodzinnym spotkaniu. Trzeba szybko brać dokładkę, bo może zabraknąć!
Sernik z brzoskwiniami bezą i kruszonką - przepis
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie serowe:
- 1 kg tłustego sera twarogowego (najlepiej gotowy, zmielony)
- 1 jajko
- 15 dag margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
Nadzienie brzoskwiniowe:
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- Sól
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki (i dobrze schłodzić), a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25x40 cm)

Przygotowanie nadzienia serowego:
Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę. Wymieszać z serem i budyniem w proszku. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Przygotowanie nadzienia brzoskwiniowego:
Brzoskwinie osączyć z zalewy i ułożyć równą warstwą na serze. Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną piane i rozłożyć na brzoskwiniach.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn (grube oczka) i posypać nim pianę.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Piekarnik góra-dół.



