Przepis na sernik z serka wiejskiego poleciła mojej przyjaciółce dietetyczka. Słodki, kremowy i pełen białka

W tym artykule:
- Składniki na sernik z serka wiejskiego
- Jak zrobić sernik z serka wiejskiego?
- Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie
Przepis na sernik z serka wiejskiego jest bardzo prosty i naprawdę nie trzeba mieć żadnych umiejętności, by go zrobić i cieszyć się pysznym deserem. Na przyjęcia polecamy zrobić go w kokilkach - goście będą mieli porcję tylko dla siebie. Ten wypiek dobrze wpisuje się też w dietetyczne trendy i dołącza do topowych dań, robionych na bazie serka wiejskiego.
Składniki na sernik z serka wiejskiego
- 500 g serka wiejskiego
- 20 g jogurtu greckiego
- 50 g miodu
- 30 ml syropu daktylowego
- 20 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 ml esencji waniliowej
Proporcję można zmniejszyć o połowę, wtedy ciasto wyjdzie niższe, a zupełnie nie wpłynie to na smak.
Jak zrobić sernik z serka wiejskiego?
Kroki przygotowania:
- Serek wiejski przekładamy do miski, rozdrabniamy go blenderem na gładką masę.
- Masę serową przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, płynny miód (w razie potrzeby roztapiamy w rondelku na małym ogniu, aż uzyska płynną konsystencję – dodajemy przestudzony), syrop daktylowy (można zamienić na syrop z agawy), dosypujemy też mąkę pszenną. A następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy naturalną esencję waniliową (powinna mieć brązowy kolor). Jeśli nie mamy esencji, możemy zastąpić ją cukrem waniliowym, który warto zrobić w domu. Wszystkie składniki mieszamy – ręcznie lub mikserem, tutaj nie będzie to miała takiego znaczenia. Dodatkowo do ciasta możemy dodać też drobne owoce, np. borówki, maliny, czereśnie lub wiśnie.
- Jeśli chcemy, żeby sernik był jeszcze bardziej puszysty, to można wykonać dodatkową czynność związaną z jajkami. A mianowicie oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, aż stanie się jednolita i błyszcząca. Zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy. Piana nie powinna się przemieszczać w misce, a na dnie nie może być żadnego płynu. W ramach testu można ją nawet odwrócić do góry nogami, nie powinna ani drgnąć. Żółtka dodajemy razem ze wszystkimi składnikami, na spokojnie sprawdzi się do tego mikser. Na koniec dodajemy pianę z białek i tutaj mieszamy już delikatnie, koniecznie ręcznie – plastikową szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Niezależnie od wybranej metody, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Sernik przelewamy do formy i pieczemy na środkowej półce przez 60 minut. Po tym czasie minimalnie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy, aż ciasto ostygnie. Wyjmujemy już zimny lub mocno przestudzony.
- Sernik z serka wiejskiego podajemy ze świeżymi owocami na wierzchu. Odpowiednie będą do tego borówki, maliny, pokrojone truskawki, brzoskwinie, nektarynki lub morele. Sprawdzi się też sos jagodowy lub waniliowy. A w najprostszej wersji możemy nałożyć na wycięty kawałek konfiturę z czerwonej porzeczki, która świetnie skomponuje się ze słodyczą ciasta.
Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie
Jeśli marzy się nam bardziej złożony wypiek, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby wyposażyć go w spód. Tylko miejmy na uwadze, że wzrośnie ilość kalorii. Najprostszy spód do sernika zrobimy z:
- herbatników – mogą być też kakaowe – przyda się też roztopione masło. Ciastka rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy ręcznie, wystarczy zawinąć je w czystą ściereczkę, uderzamy w nią wałkiem, aż powstanie pył. Potem mieszamy z masłem i powstaje ciasteczkowy spód. Na 150 g herbatników potrzeba 80 g masła,
- krakersów – powstanie ciekawy słonawy akcent, postępujemy tak samo, jak z herbatnikami. Może jedynie dodać mniej masła, bo same ciasteczka są już dość tłuste,
- masy bakaliowej na bazie daktyli, nerkowców i moreli – wystarczy rozdrobić je w blenderze na gładką masę.
Jeśli mamy więcej czasu, to można również upiec biszkopt, zwykły lub kokosowy bądź orzechowy. Ciekawą opcją z pewnością też będzie bardziej tradycyjna wersja na podstawie z kruchego ciasta Należy je podpiec przez 15 minut i dopiero wylać na nie masę serową.

