W tym artykule:

  1. Składniki na sernik z serka wiejskiego
  2. Jak zrobić sernik z serka wiejskiego?
  3. Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie
Reklama

Przepis na sernik z serka wiejskiego jest bardzo prosty i naprawdę nie trzeba mieć żadnych umiejętności, by go zrobić i cieszyć się pysznym deserem. Na przyjęcia polecamy zrobić go w kokilkach - goście będą mieli porcję tylko dla siebie. Ten wypiek dobrze wpisuje się też w dietetyczne trendy i dołącza do topowych dań, robionych na bazie serka wiejskiego.

Składniki na sernik z serka wiejskiego

  • 500 g serka wiejskiego
  • 20 g jogurtu greckiego
  • 50 g miodu
  • 30 ml syropu daktylowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 ml esencji waniliowej

Proporcję można zmniejszyć o połowę, wtedy ciasto wyjdzie niższe, a zupełnie nie wpłynie to na smak.

Jak zrobić sernik z serka wiejskiego?

Kroki przygotowania:

  1. Serek wiejski przekładamy do miski, rozdrabniamy go blenderem na gładką masę.
  2. Masę serową przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, płynny miód (w razie potrzeby roztapiamy w rondelku na małym ogniu, aż uzyska płynną konsystencję – dodajemy przestudzony), syrop daktylowy (można zamienić na syrop z agawy), dosypujemy też mąkę pszenną. A następnie wbijamy 2 jajka i dolewamy naturalną esencję waniliową (powinna mieć brązowy kolor). Jeśli nie mamy esencji, możemy zastąpić ją cukrem waniliowym, który warto zrobić w domu. Wszystkie składniki mieszamy – ręcznie lub mikserem, tutaj nie będzie to miała takiego znaczenia. Dodatkowo do ciasta możemy dodać też drobne owoce, np. borówki, maliny, czereśnie lub wiśnie.
  3. Jeśli chcemy, żeby sernik był jeszcze bardziej puszysty, to można wykonać dodatkową czynność związaną z jajkami. A mianowicie oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, aż stanie się jednolita i błyszcząca. Zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy. Piana nie powinna się przemieszczać w misce, a na dnie nie może być żadnego płynu. W ramach testu można ją nawet odwrócić do góry nogami, nie powinna ani drgnąć. Żółtka dodajemy razem ze wszystkimi składnikami, na spokojnie sprawdzi się do tego mikser. Na koniec dodajemy pianę z białek i tutaj mieszamy już delikatnie, koniecznie ręcznie – plastikową szpatułką lub drewnianą łyżką.
  4. Niezależnie od wybranej metody, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Sernik przelewamy do formy i pieczemy na środkowej półce przez 60 minut. Po tym czasie minimalnie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy, aż ciasto ostygnie. Wyjmujemy już zimny lub mocno przestudzony.
  5. Sernik z serka wiejskiego podajemy ze świeżymi owocami na wierzchu. Odpowiednie będą do tego borówki, maliny, pokrojone truskawki, brzoskwinie, nektarynki lub morele. Sprawdzi się też sos jagodowy lub waniliowy. A w najprostszej wersji możemy nałożyć na wycięty kawałek konfiturę z czerwonej porzeczki, która świetnie skomponuje się ze słodyczą ciasta.

Sernik z serka wiejskiego na kruchym spodzie

Jeśli marzy się nam bardziej złożony wypiek, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby wyposażyć go w spód. Tylko miejmy na uwadze, że wzrośnie ilość kalorii. Najprostszy spód do sernika zrobimy z:

  • herbatników – mogą być też kakaowe – przyda się też roztopione masło. Ciastka rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy ręcznie, wystarczy zawinąć je w czystą ściereczkę, uderzamy w nią wałkiem, aż powstanie pył. Potem mieszamy z masłem i powstaje ciasteczkowy spód. Na 150 g herbatników potrzeba 80 g masła,
  • krakersów – powstanie ciekawy słonawy akcent, postępujemy tak samo, jak z herbatnikami. Może jedynie dodać mniej masła, bo same ciasteczka są już dość tłuste,
  • masy bakaliowej na bazie daktyli, nerkowców i moreli – wystarczy rozdrobić je w blenderze na gładką masę.
Reklama

Jeśli mamy więcej czasu, to można również upiec biszkopt, zwykły lub kokosowy bądź orzechowy. Ciekawą opcją z pewnością też będzie bardziej tradycyjna wersja na podstawie z kruchego ciasta Należy je podpiec przez 15 minut i dopiero wylać na nie masę serową.

Reklama
Reklama
Reklama