Jedliście kiedyś ślepe ryby? Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym daniem o wyjątkowej nazwie, koniecznie musicie je poznać. Bez obaw, bo posmakuje ono nawet tym, którzy nie przepadają za rybnymi smakami, a lista potrzebnych składników jest krótka i nie wydacie na nią dużo pieniędzy. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie to szybkie i proste danie.

Reklama

Ślepe ryby - co to jest?

Choć nazwa tego dania może sugerować danie rybne, tonie ma w nim ani grama śledzi, łososia, makreli czy jakiejkolwiek innej ryby. Otóż popularne w kuchni wielkopolskiej ślepe ryby to nic innego jak prosta zupa ziemniaczana. Skąd więc takie nazewnictwo? Wszystkiemu winne są oka tłuszczu, które jak wiadomo pływają w każdej tłustej, treściwej zupie, a w tym przepisie ich nie znajdziecie. Właśnie dlatego to chude, lekkostrawne danie zyskało miano "ślepej ryby".

Sama receptura jest banalnie prosta i składa się tylko z kilku tanich produktów. Nie znajdziecie tu żadnego mięsa, a mimo to danie nasyci was na długo i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni. Oprócz tego, ślepe ryby można podawać nawet dzieciom, bo potrawa jest wyjątkowo lekkostrawna i delikatna. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty, tani i przyjazny naszym brzuchom posiłek.

kartoflanka

Zupa ślepe ryby - przepis

Składniki:

  • 2 l zimnej wody,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • ćwierć selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 mały por,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/4 szklanki śmietany 18 %,
  • sól do smaku,
  • po szczypcie lubczyku i majeranku.

Przygotowanie:

Reklama

Warzywa obieramy i kroimy, a następnie wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy też przyprawy i gotujemy całość na średniej mocy palnika. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy por, ziele angielskie oraz liście laurowe, a całą resztę warzyw rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Gęstą zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy lubczykiem oraz majerankiem.

Reklama
Reklama
Reklama