Przepis na ślepe ryby przywiozłam z Wielkopolski. Łączę tanie składniki i mam obiad na 2 dni

Jedliście kiedyś ślepe ryby? Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym daniem o wyjątkowej nazwie, koniecznie musicie je poznać. Bez obaw, bo posmakuje ono nawet tym, którzy nie przepadają za rybnymi smakami, a lista potrzebnych składników jest krótka i nie wydacie na nią dużo pieniędzy. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie to szybkie i proste danie.
Ślepe ryby - co to jest?
Choć nazwa tego dania może sugerować danie rybne, tonie ma w nim ani grama śledzi, łososia, makreli czy jakiejkolwiek innej ryby. Otóż popularne w kuchni wielkopolskiej ślepe ryby to nic innego jak prosta zupa ziemniaczana. Skąd więc takie nazewnictwo? Wszystkiemu winne są oka tłuszczu, które jak wiadomo pływają w każdej tłustej, treściwej zupie, a w tym przepisie ich nie znajdziecie. Właśnie dlatego to chude, lekkostrawne danie zyskało miano "ślepej ryby".
Sama receptura jest banalnie prosta i składa się tylko z kilku tanich produktów. Nie znajdziecie tu żadnego mięsa, a mimo to danie nasyci was na długo i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni. Oprócz tego, ślepe ryby można podawać nawet dzieciom, bo potrawa jest wyjątkowo lekkostrawna i delikatna. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty, tani i przyjazny naszym brzuchom posiłek.

Zupa ślepe ryby - przepis
Składniki:
- 2 l zimnej wody,
- 1 kg ziemniaków,
- 3 marchewki,
- ćwierć selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały por,
- 3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 1/4 szklanki śmietany 18 %,
- sól do smaku,
- po szczypcie lubczyku i majeranku.
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy, a następnie wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy też przyprawy i gotujemy całość na średniej mocy palnika. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy por, ziele angielskie oraz liście laurowe, a całą resztę warzyw rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Gęstą zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy lubczykiem oraz majerankiem.

