Przepis na to ciasto z borówkami zdradził mi znajomy cukiernik. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

W tym artykule:
Reklama
Ciasto z borówkami to typowy wypiek sezonowy, podkręcony wyjątkową, lekką i puszystą masą z białek i proszku budyniowego. W upalne, letnie dni, często wybieramy ciasta z owocami, które mogą grać pierwszą rolę lub stanowić dopełnienie pozostałych składników, wprowadzając orzeźwiającą nutę. Dlatego tego samego przepisu, zamiast borówek, możemy użyć innych owoców sezonowych:
- truskawek
- malin
- jagód
- jeżyn
- wiśni
- czereśni
- agrestu
- moreli
- brzoskwiń
- moreli
Składniki na ciasto z borówkami
- 150 g borówek
- mąka lub bułka tarta do obsypania owoców
Składniki na spód
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g masła w temperaturze pokojowej (trzeba wyjąć je z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy)
- 5 żółtek
Składniki na masę budyniowo-białkową
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 80 g budyniu śmietankowego (2 opakowania – mogą być większe, po prostu masa budyniowa będzie wyższa)
- ½ szklanki oleju
- opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub wiórek kokosowych
Jak zrobić ciasto z borówkami?
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier biały, cukier waniliowy i szczyptę soli. Oddzielamy białka od żółtek – w tym momencie potrzebne nam będą tylko żółtka. Przekładamy je do miski z suchymi składnikami, dodajemy też masło. Ciasto zagniatamy ręcznie (lub w mikserze planetarnym), aż powstanie stała masa, którą będzie można łatwo formować. 1/3 ciasta odkładamy na później, najlepiej do lodówki.
- Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę można też posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. W razie czego, sprawdzi się również kasza manna lub semolina. Rozprowadzamy je ręcznie – urywamy po kawałku ciasta, rozciągamy je i tak postępujemy z kolejnymi porcjami, aż wylepimy całą blaszkę. Ważne jest zachowanie tej samej grubości na całej powierzchni. Dlatego niektórzy wolą je wcześniej rozwałkować na stolicy podsypanej mąką, łatwiej jest wtedy zrobić odpowiednią grubość spodu, ale za to trudniej jest dopasować je do wielkości blaszki. Ciasto można nakłuć widelcem przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza, blaszkę przekładamy na 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
- W czasie, gdy ciasto się podpieka, przechodzimy do masy jajecznej. Białka przekładamy do czystego i suchego naczynia. Dosypujemy szczyptę soli, dzięki której piana ładnie się ustabilizuje. Zaczynamy od małych obrotów, po chwili stopniowo je zwiększamy. Celem jest uzyskanie białek ubitych na sztywno. To oznacza, że masa nie może się przesuwać w naczyniu, nie wypadnie nawet, gdy przekręcimy je do góry nogami. Spod spodu nie może wydostawać się płyn. Sama masa powinna być gładka i lśniąca.
- Do bezowej masy dosypujemy powolutku i małymi porcjami cukier i proszek budyniowy. Potem strużką dolewamy olej. Składniki mieszamy, aż dobrze się połączą.
- Borówki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy je. Usuwamy zepsute i popękane sztuki. Następnie obtaczamy je w mące lub w drobno zmielonej bułce tartej. To ważny etap, dzięki któremu sok z owoców nie wsiąknie w spód ciasta. Wykładamy je równomiernie na wcześniej podpieczoną warstwę.
- Na borówki wykładamy masę białkową. Delikatnie rozsmarowujemy ją silikonową szpatułką lub nożem o szerokim ostrzu.
- Z lodówki wyjmujemy wcześniej odłożone ciasto. Ścieramy je na tarce, tworząc wierzchnią warstwę. Jeśli chcemy ją podrasować można dodatkowo obsypać ją płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasto z borówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego, tym razem, do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Podajemy je wystudzone, same lub z bitą śmietaną, gałką lodów śmietankowych lub polewą czekoladową. Wtedy warto jeść je jeszcze dość ciepłe.
Makroskładniki ciasta z borówkami
Całe ciasto z borówkami:
Energia: 5403 kcal
Białko: 70 g
Tłuszcz: 333 g
Węglowodany: 533 g
Błonnik: 13 g
Węglowodany netto: 520 g
Makroskładniki na jedną porcję:
Reklama
Energia: 540 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 33 g
Węglowodany: 53 g
Błonnik: 1 g
Węglowodany netto: 52 g
Reklama
Reklama
Reklama

