W tym artykule:

  1. Czym nadziać gołąbki?
  2. Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
  3. Przepis na szybkie gołąbki bez zawijania
Reklama

Każdy przepis na gołąbki zaczyna się mniej więcej tak samo. Najpierw parzymy kapustę, następnie przygotowujemy farsz, a na koniec wszystko zawijamy i gotujemy lub pieczemy. Niestety, cały ten proces trwa dość długo i wymaga sporego nakładu pracy, ale wcale nie musi to tak wyglądać. Wystarczy, że zdecydujecie się na gołąbki bez zawijania, a oszczędzicie sobie mozolnego rolowania i czekania, aż danie będzie gotowe. Zobaczcie, jakie to proste.

Czym nadziać gołąbki?

Zanim weźmiemy się za przygotowania, najpierw pomyślmy, z czego można zrobić farsz do gołąbków. Zwykle decydujemy się na ten z mięsa mielonego i gotowanego ryżu, ale smakowitych pomysłów jest o wiele więcej. Jeśli lubicie nowe smaki, koniecznie spróbujcie nadziać kapustę takimi produktami jak:

  • kasza gryczana,
  • szpinak,
  • kurki,
  • ziemniaki,
  • twaróg,
  • pieczarki.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Kiedy wiemy już co smakowitego można włożyć w liście kapusty, przejdźmy do sprytnego formowania gołąbków. Zapomnijcie o rolowaniu każdego z nich osobno. Znacznie szybciej, łatwiej i sprawniej będzie składać nafaszerowane liście kapusty na pół jak pierogi, a następnie panierować je w cieście z jajek, śmietany i mąki. Tak przygotowane sakiewki smażymy na patelni przez kilka minut i gotowe. Szybko, łatwo, a równie smacznie i pożywnie jak tradycyjne gołąbki. Zobaczcie pełny przepis na gołąbki bez zawijania i przetestujcie go sami.

gołąbki po poznańsku

Przepis na szybkie gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 niewielka kapusta
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kapustę owijamy folią spożywczą i wkładamy do mikrofalówki na około 12 minut. Następnie zdejmujemy folię, studzimy kapustę i delikatnie oddzielamy jej listki. Z każdego wycinamy twardą część.

2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy.

Reklama

3. W głębokim talerzy mieszamy jajka ze śmietaną, mąką oraz odrobiną soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty nakładamy mięso z dodatkami i składamy go na pół jak pieroga. Następnie zanurzamy kapuściane sakiewki w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane i chrupiące.

Reklama
Reklama
Reklama