Puchate, jogurtowe pączusie smakują o każdej porze roku. Nie potrzebują drożdży by wyrosnąć

W tym artykule:
Wszyscy kochamy jeść domowe pączki, ale mało kto ma czas i cierpliwość na przyrządzanie ich w domu częściej, niż raz w roku na tłusty czwartek. Jeśli jednak wybierzecie uproszczony przepis bez dodatku drożdży, taki przysmak możecie zrobić znacznie szybciej i prościej, a do tego jedynie z kilku prostych składników. Jak sama nazwa wskazuje, jogurtowe pączusie robi się na bazie popularnego nabiału z kubeczka, a do tego trzeba już tylko 3 podstawowych produktów i ciasto będzie gotowe. Zobaczcie, jak zrobić ciasto na pączki bez drożdży w błyskawiczny sposób.
Szybki sposób na domowe pączki
Klasyczny przepis na domowe pączki przygotowuje się z pulchnego ciasta drożdżowego, ale równie smakowity efekt można uzyskać znacznie prostszym sposobem. Zamiast męczyć się z wyrabianiem masy, a potem czekać przez godzinę lub półtorej, aż ciasto wyrośnie, lepiej zrobić proste pączki na bazie jogurtu naturalnego. Te receptura nie jest powszechnie znana, bo wielu z nas kojarzy przepis na pączki z serka homogenizowanego, ale okazuje się, że zwykły jogurt sprawdza się równie dobrze jako podstawa do ciasta na domowe pączki. Możecie wybrać do tego zarówno zwykły jogurt, jak i taki grecki czy typu skyr, a w każdym wydaniu masa wyjdzie idealnie plastyczna i będzie przepyszna po usmażeniu. Do niego wystarczy już tylko parę podstawowych składników, a kluczowe jest tu to, aby trzymać się odpowiednich proporcji.

Jak zrobić jogurtowe pączusie?
Aby przygotować ciasto na pączki jogurtowe, musicie tylko wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia oraz odrobiną cukru. Dodatkowo warto też sypnąć trochę cukru wanilinowego lub dodać parę kropelek aromatu do ciast o ulubionym zapachu, a wtedy jogurtowe pączusie będą jeszcze pyszniejsze. Co więcej, takiej masy na pączki nie trzeba długo i pieczołowicie wyrabiać w dłoniach i wystarczy tylko szybko ją wymieszać, a potem odstawić na jedyne 30 minut. Potem zostaje już tylko formowanie i smażenie, ale to także pójdzie szybko i sprawnie. Zobaczcie więc poniżej pełny przepis na jogurtowe pączki i koniecznie wypróbujcie go we własnych kuchniach. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję z kilograma mąki, bo takie domowe pączuszki znikają w tempie błyskawicznym.

Prosty przepis na pączki jogurtowe
Składniki:
- 1 duże jajko,
- 220 ml jogurtu naturalnego,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- cukier puder lub cukier z cynamonem do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jogurt przełóżcie do miski i wbijcie do niego jajko oraz dosypcie cukier i cukier wanilinowy. Wymieszajcie całość i na koniec dodajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem zacznijcie wyrabiać wszystko na gładkie, jednolite ciasto.
- Tak przygotowaną masę przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na 30 minut, a po tym czasie rozwałkujcie ciasto na średniej grubości placek i wycinajcie z niego prostokąty.
- Każdy taki kawałek natnijcie lekko w środku, a potem przeplećcie jeden brzeg ciasta przez dziurkę na drugą stronę, jakbyście robili faworki. W ten sposób powstaną urocze pączusie jogurtowe, które będą pięknie prezentowały się na stole.
- Tak przygotowane pączki jogurtowe smażcie na rozgrzanym oleju, przewracając je na drugą stronę gdy będą rumiane i chrupiące.
- Usmażone pączuszki ostrożnie wyjmujcie z tłuszczu i wykładajcie na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Po lekkim ostudzeniu posypcie obficie pączusie jogurtowe cukrem pudrem lub jeszcze ciepłe obtoczcie je w mieszance zwykłego cukru z odrobiną cynamonu.


