W tym artykule:

  1. Frytkownica beztłuszczowa SilverCrest - lepsza i oszczędniejsza niż piekarnik
  2. Jak zrobić maślane bułeczki w air fryer najprostszym sposobem?
Reklama

Maślane bułeczki, to jedna z ulubionych przekąsek i dzieci i dorosłych. Niektórzy pałaszują je bez dodatków, inni smarują masłem, ulubionym dżemem, albo miodem, a jeszcze inni robią z nich kanapkę na bogato z sałatą, serem, wędliną i dodatkami. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Ale w sklepie nie zawsze można dostać świeżutkie i mięciutkie bułeczki. Co najlepiej zrobić? Upiec własne. Macie wtedy pewność co do składu i świeżości, a dodatkowo zaoszczędzicie, bo ich przygotowanie wyjdzie dużo taniej niż kupowanie w piekarni.

Aby wyczarować to pyszne cudo nie potrzebujecie wielu składników, a miękkie, rozpływające się w ustach maślane bułeczki pasują niemal do każdego dodatku. Jedliście je zawsze z dżemem, a może jak niektórzy tylko z szynką i serem? Niewątpliwie to przepis, który zawładnie waszym sercem - rozbudzi ciekawość i przywiedzie na myśl słodkie dzieciństwo. Można piec na wiele sposobów, ale dla mnie piekarnik to już przeżytek. We frytkownicy z Lidla są znakomite!

Frytkownica beztłuszczowa SilverCrest - lepsza i oszczędniejsza niż piekarnik

Frytkownica SilverCrest zajmuje tak mało miejsca, a jest sercem naszego domu. Panierowane polędwiczki, ciasta, kurczak, frytki czy warzywa - to tylko niewielki spis dań, które wychodzą idealnie. Ma bezstopniową regulację temperatury w zakresie od 80°C do 200°C.

Uzupełniona o dodatkowy wkład (trivet) poprawiający cyrkulację powietrza zapewnia równomierne pieczenie. Pojemność koszyka do smażenia: 1,8 l zapewnia obiad dla 2-3 osób, co mi w zupełności wystarcza. Używam jej już od 2 lat i nie zamienię na inny sprzęt.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Frytkownica - to dobry zakup. Szczególnie dla jednej lub dwóch osób. Nie trzeba używać oleju, co jest wielkim plusem. Paluszki rybne już nie potrzebują całego dużego piekarnika!

We frytkownicy nie używa się tłuszczu i dlatego wybrałam ten produkt, jestem bardzo zadowolona z tego zakupu. Gorąco polecam.

Łatwa w obsłudze frytkownica; wielkość idealna dla 1 - 2 osób; bardzo dobry produkt za rozsądna cenę.

Poręczne urządzenie robi to, co obiecuje. Bardzo przydatne dla 2 osób. Stosunek ceny do jakości jest doskonały.

Po regularnym stosowaniu jedzenie jest rewelacyjne, można przygotowywać jednocześnie mięso i warzywa, jak dla mnie świetny stosunek wydajności do ceny!

kruche maślane ciasteczka

Jak zrobić maślane bułeczki w air fryer najprostszym sposobem?

Maślane bułeczki już od dawna za mną chodziły. Te sklepowe nie mogą równać się z domowymi, których konsystencja jest wprost niebiańska. Pachnące, rumiane i bardzo mięciutkie. Przepis mam od dobrej znajomej, której mąż jest piekarzem. Doskonale wie, jak zrobić takie, od których nie możemy się oderwać. Ich sekretem jest przyrządzanie w air fryer, który idealnie nadaje się do tego zadania. Dzieci za nimi szaleją, a dorośli również nie pogardzą!

Składniki:

  • 3/4 kubka letniego mleka
  • pół kostki masła,
  • łyżka cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Na początku podgrzewam mleko do 40 stopni Celsjusza i dodaję drożdże. Jeżeli chcecie, możecie wsypać szczyptę cukru oraz mąki. Dzięki cukrom prostym drożdże szybciej rosną i pienią się. Wlewamy roztopione masło do miski, które uprzednio wystudzimy. Dodajemy jajko, drożdże, sól, cukier oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy mikserem planetarnym lub ręcznie. Odkładamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie rolujemy mniejsze bułeczki i układamy w koszu frytkownicy beztłuszczowej, wyłożonym papierem do pieczenia. Po umieszczeniu ich w koszu, pozostawmy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

ciasto ze śliwkami
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama